İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KURTULUŞUN BAŞLANGICI – 19 MAYIS

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor  Bayramı, ülkemiz için diğer milli bayramlar gibi büyük bir değere sahiptir. Hatta en önde gelenidir diyebiliriz, çünkü diğer milli bayramların oluşmasına yol açan gündür bu gün.

19 Mayıs 1919 günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsuna çıkmış ve ülkeyi bulunduğu sıkıntıdan, o dar boğazdan kurtaracak ilk adımı atmıştır.

Gazi Paşa’nın kendisinin de belirttiği gibi o dönem; Osmanlı Devleti‘nin içinde bulunduğu grup  I. Dünya savaşında yenilmiş, çok ağır anlaşmalar imzalanmış, millet yorgun ve fakir, milleti yönetenler ise kendi şahsını ve makamını koruma gayretine düşmüş, ordu dağıtılmış, silah ve cephanesine el konulmuş, savaşı kazanan itilaf devletleri türlü bahanelerle askerlerini memleketin her bir yanına sokmaya başlamış; tüm devletlerin donanmaları İstanbul’da, Adana Fransızlar, Urfa, Maraş, Antep İngilizler, Antalya ve Konya İtalyanlar tarafından işgal edilmiş, Yunan ordusu İzmir’e çıkmış, ülke tamamen kuşatılmış durumdadır.

İşte bu perişan durumda Mustafa Kemal ve arkadaşları, diğer şahısların öngördükleri; bir başka ülkenin himayesi altına girmek veyahut bölgesel kurtuluş çarelerini, bu yüce bu şanlı millete uygun bulmayarak, “Ya bağımsızlık ya ölüm!” sloganıyla temelleri milli egemenliğe dayanan, kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için karar almışlardır.

Var oluşundan beri, boynu dik, hür, haysiyetli ve şerefli bir şekilde yaşamış bu millet, hiçbir vakit haksızlığın önünde eğilmediği gibi, bir yabancı efendinin önünde de asla eğilemezdi.

İşte bu ruhla 19 Mayıs günü atılan adımlar, zincire vurulmuş, köşeye sıkıştırılmış, susturulmaya ve sindirilmeye çalışılan bir aslanın ayağa kalkmasına, zincirlerini kırıp tekrar tüm görkemiyle kükremesine sebep olmuştur.

Üzerinde yaşadığımız toprakların vatanımız olabilmesi için, geçmişte ne zorluklar içerisinde, ne cefalar çekilerek ve ne canlar bağışlanarak bu durumlara geldiğini görmekteyiz.  Geçmişini bilmeyen toplumların geleceğini de bilemeyeceği gibi bizlerde milletimiz için bu önemli günleri unutmamalı, layıkıyla ve gereken bilinçle kutlamalı, her daim canlı tutmalıyız.

Artık her ne kadar tatil günü olarak da görülmeye başlansa, o gün aslında vatan için canını vermeye hazırlanan insanların mesai yaptığı gündü.

Tüm Türk milletinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor  Bayramını kutlarım..

Cenk PARLAK

Yararlanılan Kaynaklar

Nutuk, Gazi M.K.Atatürk

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir