İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rebecca Newberger Goldstein ve “Düşünce-Beden Uyumsuzluğu”

23 Şubat 1950’de doğan Rebecca Newberger Goldstein, yaşayan Amerikan entelektüellerden biridir. Bilim felsefesi alanında doktora sahibidir. Ayrıca Golstein, romancı kimliği ile de bilinmektedir. Edebiyat açısından önemi, yayımladığı kitaplarda kurgusal ve gerçekçi çizgiler arasındaki bölünmeyi ortadan kaldırmış olmasıdır. Tıpkı Richard Powers ve Alan Lightman gibi bilimselliği çekici bir kurguyla romana sokan yazarlardan biri olarak kabul edilmiştir.

Önemlilik Kuramı

Bazı eserlerinde kurgusallığın ortadan kalktığı ve kurgunun yerini felsefi bir gerçekçiliğin aldığı görülmektedir. Ona göre, bilimsel ilerlemeyi destekleyen ve yönlendiren alan felsefi gelişimdir. Bilimin ilerlemiş olması aynı zamanda felsefenin de ilerlemesi anlamına gelmektedir. Bu açıdan, laik felsefenin ahlaki gelişimle olan bağlantısını ortaya koymak gerekmektedir. Goldstein, tüm bu sorgulamaları neticesinde oluşturduğu kuramına “Önemlilik Kuramı” adını vermektedir. Kuramın prensiplerini izlemleyebildiğimiz “Düşünce-Beden Uyumsuzluğu” (Orijinal adıyla: The Mind-Body Problem) adlı roman, ABD’de çok satanlar listesine girmeyi başarmış, popüler bir kitaptır. Kitapta, bir kadının kendi arzularını keşif süreci felsefi bir bağlamda anlatılmaktadır. Romanın kahramanı Renee Feuer, üniversiteye gittiğinde kendisini toplumsal yönlendirmenin baskısından kurtarmaya çalışmaktadır. O vücudunu keşfederken aslında zihninin derinliklerindeki kendine dair bilmediklerini öğrenmektedir. Onun bu romanıyla bilinirliğini artıran “Önemlilik Kuramı” bugün için kültürel eleştiri, piskoloji ve davranışsal iktisat alanında önemli bir konsept oluşturmuştur.

Goldstein, ABD bilim, felsefe ve edebiyat dünyasına yaptığı katkılar sayesinde “Ulusal Beşerî Bilimler Madalyası”na layık görülmüştür. O, 21. yüzyıl roman ve kısa öykücülüğüne görüşleriyle yön veren önemli bir edebiyat otoritesi olarak kendisini kabul ettirmiştir. Kısacası, Goldstein, modernizm sonrası edebiyatta yeni bir kendini tanıma süreci başlatmış, önemli bir öncüdür.

Özet
Rebecca Newberger Goldstein Kimdir? | Dünya Edebiyatından
Başlık
Rebecca Newberger Goldstein Kimdir? | Dünya Edebiyatından
Açıklama
23 Şubat 1950’de doğan Rebecca Newberger Goldstein, yaşayan Amerikan entelektüellerden biridir. Bilim felsefesi alanında doktora sahibidir. Ayrıca Golstein, romancı kimliği ile de bilinmektedir. Edebiyat açısından önemi, yayımladığı kitaplarda kurgusal ve gerçekçi çizgiler arasındaki bölünmeyi ortadan kaldırmış olmasıdır.
Yayımcı
Simit Çay
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat (Akademik)
Logo

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir