İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğa Yürüyüşü ve Doğa Yürüyüşünün Kuralları

Doğa yürüyüşü, dağlarda veya kırsalda yürüyerek seyahat etmek için kullanılan genel bir kelimedir. Türkçe kökenli doğa yürüyüşü kelimesinin İngilizce kökenli yaygın kullanımı trekkingdir. Nitekim bu yazımızda bir doğa yürüyüşünün nasıl planlanacağını anlatacak, Türkiye’deki doğa yürüyüşü topluluklarını tanıtacağız.

Yürüyüş, fiziksel aktivitenin yanı sıra boş vakit geçirme yöntemidir. Doğa yürüyüşü yapan birey, temiz havanın ve doğanın güzelliğinin tadını çıkarır. Yürüyüş ayrıca fiziksel ve zihinsel olarak zinde kalmak isteyen kişiler tarafından çokça tercih edilir. Yürüyüş insanlara daha güçlü olma şansı tanır. Türkiye’deki başlıca doğa yürüyüşü toplulukları şunlardır:

  1. Hacettepe Doğa Yürüyüşü Topluluğu,
  2. Gezginder Türkiye Dağcılık Federasyonu Kulübü,
  3. DağTrek Dağcılık ve Doğa Yürüyüşü Kulübü,
  4. İstanbul Doğa,
  5. Adana Everest Dağcılık,
  6. Üniversitelerin doğa yürüyüşü toplulukları.

Genel olarak insanlar dinlenme, sağlık ve eğlence amacıyla yürüyüşe ilgi gösterirler. Nitekim doğa yürüyüşleri üç temel aşamada gerçekleştirilir:

Doğa yürüyüşünü planlama

Planlama, bir yürüyüşçünün yürüyüşten ne istediğine karar vermesi anlamına gelir. Planlama aşamasındaki yürüyüşçü, yürüyüşten beklentilerini ortaya koyabilmek için iklim, hava durumu, bitkiler, hayvanlar, zemin türü ve peyzaj gibi çevresel etmenleri değerlendirmelidir. Bu bilgilere dayanarak, bir yürüyüşçü yürüyüş için ihtiyacı olan gereçleri edinmelidir. Yapılan planın kâğıda aktarılması, detayların atlanmaması için önemlidir.

Doğadaki bu aktivitelerde en önemli faktörler şunlardır:

  1. Arazi şartları,
  2. Mola noktalarının tespiti,
  3. Mevsime uygunluk,
  4. Tırmanışa ihtiyaç olup olmaması,
  5. Yürüyüşün süresi.

Bir yürüyüşte yukarıdaki beş ana şart değerlendirilmelidir. Bu şartlara uygun ekipmanlar temin edilmelidir. Yürüyüşçü bahsettiğimiz hazırlıkları yaptıktan sonra yürüyüşü hangi güzergâhta yapacağına karar vermelidir. Bu noktada yapılan hazırlıkla uyumlu bir parkurun seçilmesi önemlidir.

Gerekli yürüyüş gereçlerini edinme

Yürüyüş için gerekli özel giysileri ve gereçleri edinmeye donanım adı verilir. Farklı yürüyüş türleri için muhtelif donanımlar gerekir. Ayrıca farklı yürüyüş ekollerini dikkate alan kitaplarda birden çok öneri ile karşılaşmanız normaldir.

İyi bir yürüyüşçünün edindiği gereçleri kurma ve kullanma konusunda yetenekli olması önemlidir. Bunun yanında, yürüyüşçünün yol-yön bulma kabiliyetinin gelişmiş olması elzemdir. Özellikle oryantiring tarzı yürüyüşlerde yol-yön bulma büyük önem arz etmektedir.

Yürüyüş aşaması

Yürüyüş için gerekli özel giysileri ve gereçleri edinmeye donanım denir. Farklı yürüyüş türleri için muhtelif donanımlar gerekebilir. Ayrıca farklı yürüyüş ekollerini dikkate alan kitaplarda birden çok öneri ile karşılaşmanız normaldir. İyi bir yürüyüşçünün edindiği gereçleri kurma ve kullanma konusunda yetenekli olması önemlidir. Bunun yanında, yürüyüşçünün yol-yön bulma kabiliyetinin gelişmiş olması elzemdir. Özellikle oryantiring tarzı yürüyüşlerde yol-yön bulma büyük önem arz etmektedir.

Yürüyüşçülerin hayatta kalma becerilerinin yüksek olması gerekir. Yürüyüş, öngörülemeyen sorunların yaşanmasının mümkün olduğu bir etkinlik türüdür. Bu yüzden yürüyüşçülerin hayatta kalma becerilerini tam anlamıyla geliştirmiş bireyler olmaları gerekir. Yürüyüş tekniği konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir ancak gerekli deneyime henüz ulaşmamış yürüyüşçülerin asla tek başlarına doğa yürüyüşüne çıkmaması gerekir. Doğa yürüyüşüne ilgi duyan kişilerin öncelikle tehlikesiz ve kısa parkurlardan başlaması gerekir.

Bir doğa yürüyüşçüsü, en az saatte bir doğru yolda olup olmadığını kontrol etmelidir. Hiçbir şekilde, yolunu kaybettiğini fark ederse yürüyüşe devam etmemelidir. Böyle bir durumda yürüyüşçünün yapması gereken ilk şey kaybolmadan önce belirlediği yolculuk yönünü bulmaktır. Pusula ve harita yardımıyla, yürüyüş planlama aşamasında işaretlediği demir yolu, ırmak gibi en yakın referans noktasını saptamalıdır. Böylece konumunu belirlemelidir.

Özet
Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir ve Doğa Yürüyüşünün Kuralları Nelerdir?
Başlık
Doğa Yürüyüşü (Trekking) Nedir ve Doğa Yürüyüşünün Kuralları Nelerdir?
Açıklama
Doğa yürüyüşü, dağlarda veya kırsalda yürüyerek seyahat etmek için kullanılan genel bir kelimedir. Yürüyüş, fiziksel aktivitenin yanı sıra boş vakit geçirme yöntemidir. Doğa yürüyüşü yapan birey, temiz havanın ve doğanın güzelliğinin tadını çıkarır. Yürüyüş ayrıca fiziksel ve zihinsel olarak zinde kalmak isteyen kişiler tarafından çokça tercih edilir.
Yayımcı
Simit Çay
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat (Akademik)
Logo

6 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir