Okunması gereken kitaplar, kuşkusuz göreceli ve 50 kitaptan oluşan bir liste. Kitap okumanın önemi herkesçe malum. “Hangi kitabı okumalıyım?” diyorsanız bizim de bir fikrimiz ve önerilerimiz var. Kısacası ölmeden önce okumamız gereken kitaplar listemize hoş geldiniz.
Çavdar Tarlasındaki Çocuklar, JD Salinger 1945-1946 yılları arasında tefrika edilen bir romandır. Romanın tam baskısı 1951 yılına aittir. Roman endişe, yabancılaşma ve korku temalarını iç içe işlemesi ile tanınır. Nitekim Çavdar Tarlasında Çocuklar, toplumdaki yozlaşmaya ayna tutar. Roman aynı zamanda masumiyet, kimlik, aidiyet, kayıp, bağlantı, cinsellik ve depresyon gibi karmaşık meseleleri de ele alır.
İnci, Amerikalı yazar John Steinbeck ait bir macera romanıdır. İlk olarak 1947’de yayınlanan roman, bir inci dalgıcı olan Kino’yu anlatır. Nitekim İnci; yaşamın anlamı, açgözlülük, toplumsal normlara meydan okuma ve kötülüğü sosyal bir deney ortamında betimler. Steinbeck’in ilham kaynağı, eski bir Meksika halk hikâyesidir.
Anayurt Oteli, Türk edebiyatındaki ilk psikiyatrik romandır. Yusuf Atılgan tarafından yazılmıştır. Romanda Zebercet’in tamamen hayal ürünü olan sanrıları işlenir. Hatta Zebercet kendi içerisinde bir mahkeme kurup kendini yargılar. Zihinsel suçlar işler. Anayurt Oteli, insanın içsel yolculuğunu anlatma tarzı bakımından benzersizdir.
Roman, vicdan muhasebesinin en güzel anlatıldığı eserdir. Dünyayı bir tefeciden kurtarmak isteyen Raskolnikov, yaşlı bir kadını öldürür. Bu durum anlaşılınca Sibirya’ya hapishaneye gönderilir.
Onu içten içe seven Sonya, Raskolnikov’u Sibirya’ya kadar takip eder. Ancak başlangıçta Raskolnikov’a karşı düşmanca davranır. Çünkü hala onun işlediği bu suçun ahlaki yönünü kabul etmekte zorlanır. Nitekim Raskolnikov hapishanede bir süre kaldıktan sonra, Sonya’nın sevgi dolu etkisi altında hayatı farklı bir açıdan algılamaya başlar.
Tutunamayanlar, Türk edebiyatında postmodernizme geçiş eseridir. Romanda Selim Işık’ın intihar serüvenini anlamaya çalışan Turgut, zamanla zihinsel kargaşalar yaşamaya başlar. Sonun da o da hayatın belirsizlik ve anlamsızlığı karşısında çaresiz olduğu fikrine kapılır.
Oryantalizm, roman ya da hikaye değil. Ancak Hristiyan bir Arap olmakla birlikte yıllarca ABD’de akademisyenlik yapan Edward Said, Batı’nın Doğu algısını mükemmel özetliyor. Batı ve Doğu kültürleri arasındaki ilişkiyi anlamak isteyenler için çok lezzetli bir kitap. Mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde benim tavsiyem.
İlk Öğretmenim ile birlikte Aytmatov’un Gün Olur Asra Bedel romanı kadar bilinmeyen bir eseridir. Fakat roman eski Türk inançlarıyla modern dünyanın çelişkili ilişkisini derin bir komünizm eleştirisi ile verir. Romanın sonundaki trajedi ise okurların asla unutmayacakları bir sondur.
8. Semerkant – Emin Maluf (Amin Maalouf)
Hikayenin ilk yarısı 11. yüzyılda İran ve Orta Asya’da geçiyor. Roman bilim adamı, filozof ve şair Ömer Hayyam etrafında dönüyor. Yazar, Selçuklu İmparatorluğu tarihi boyunca Hayyam’ın Vezir Nizamülmülk ve Hassan al-Sabbah gibi tarihi şahsiyetlerle etkileşimini betimliyor. Fakat bu betimlemenin esas amacı insanın yaşayış gayesini sorgulamak. Bu açıdan Semerkant felsefi bir eser.
Roman, sanrılar ve baş ağrıları yaşayan Nietzsche üzerinden felsefi bir derinlik olşturuyor. Eserde Salome, Nietzsche’nin sevgilisi olarak olay örgüsüne yön veriyor. Daha fazla bilgi için “Nietzsche Ağladığında” yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
10. Hayvan Çiftliği – George Orwell
Hayvan Çiftliği, hayvanlar üzerinden komünizm sisteminin bir eleştirisidir. Romanda önce insanlara karşı hayvanların hakkını savunan domuzlar bir devrim yapar. Çiftçiyi kovar. Fakat zamanla onlar da tıpkı insanlar gibi davranmaya, çiftlik hayvanlarını ezmeye başlar. Romanla ilgili detaylı bilgi için “Hayvan Çiftliği” yazımızı okuyabilirsiniz.
11. İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? (İlber Ortaylı)
12. Gülün Adı – Umberto Eco
13. Derviş ve Ölüm – Meşa Selimoviç
14. Yaşamın Ucuna Yolculuk – Tezer Özlü
15. Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar
16. Beyaz Kale – Orhan Pamuk
17. Piramit – William Golding
18. Açlık – Knut Hamsun
19. Gün Olur Asra Bedel – Cengiz Aytmatov
20. Korkuyu Beklerken – Oğuz Atay
21. Bütün Aşkların Gömüldüğü Yer – Haldun Çubukçu
22. İki Şehrin Hikâyesi – Charles Dickens
23. Oblomov – İvan Gonçarov
24. Gece – Bilge Karasu
25. Toz – Rasim Özdenören
26. Portakal Bahçeleri – Cemal Şakar
27. 1984 – George Orwell
28. Yalnızız – Peyami Safa
29. Bir Dinozorun Anıları – Mina Urgan
30. Sergüzeşt – Sami Paşazade Sezai
31. Sefiller – Victor Hugo
32. Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
33. Ses ve Öfke – William Faulkner
34. Kırmızı Pazartesi – Gabriel García Márque
35. İnce Memed – Yaşar Kemal
36. Aylak Adam – Yusuf Atılgan
37. Satranç – Stefan Zweig
38. Yer Altından Notlar – Fyodor Dostoyevski
39. Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
40. Amat – İhsan Oktay Anar
41. Ölmeye Yatmak – Adalet Ağaoğlu
42. Dönüşüm – Franz Kafka
43. Yaban – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
44. Demirciler Çarşısı Cinayeti – Yaşar Kemal
45. Neuromancer – William Gibson
46. Küçük Ağa – Tarık Buğra
47. Zoraki Diplomat – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
48. Gurur ve Önyargı – Jane Austen
49. Murtaza – Orhan Kemal
50. Sinekli Bakkal – Halide Edip Adıvar
Okunması gereken kitaplar listemiz için siz de yorumlarınızı aşağıdaki yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
APA 7 Atıf Sistemi, Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından geliştirilen bir kaynak gösterim… Daha Fazla
Brezilya’dan Japonya’ya İnsan Manzaraları, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların hayatlarını, kültürlerini ve hikâyelerini bir araya getiren… Daha Fazla
10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla
Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla
Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla
Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla
Yorumlar
Çizginin Dışındakiler - Malcolm Gladwell
İknanın Psikolojisi - Rober B. Cialdini
Siyasetname - Nizamülmülk
Utopia - Thomas Moore