İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Geri Dönüşüm Fikirleri Sanat Oluyor | eTwinning Projesi

Bu detaylı yazıda kalite etiketi almış eTwinning geri dönüşüm projeleri arasında yer alan Geri Dönüşüm Sanat olacak ekibinin sizler için hazırladığı geri dönüşüm etkinlik örneklerini bulacaksınız. Teknoloji-tasarım becerilerini geliştiren atık malzemelerden oyuncak yapımı ve cam kavanozdan yaratıcı kumbara yapımı gibi geri dönüşüm sanat etkinlikleri aşağıda detaylıca anlatılıyor:

  1. Geri Dönüşüm Fikirleri Nelerdir?
  2. Atık Malzemelerden Kuş Yuvası Yapımı
  3. Doğal Malzemelerden Resim Yapımı
  4. Kozalaktan Kapı Süsü Yapımı
  5. Atık Kavanozlardan Kumbara Yapımı
  6. Kavanozlardan Kar Küresi Yapımı
  7. Atık Kağıtlardan Telkâri İşleri
  8. Öğrenciler Farklı Tasarım Fikirleri Üretiyor
  9. Geri Dönüşüm Fikirleri Web 2.0 Araçlarıyla Yaygınlaştırılıyor

Atıkların yeniden değerlendirilmesi sürecinde geri dönüşüm fikirleri inovatif çözümler üretmektedir. Nitekim bu fikirler yapılandırılmış bir eğitsel zenginliği öğrencilerin kullanımına sunmaktadır. Peki, yaratıcı geri dönüşüm fikirleri nelerdir? Geleceğimiz için vazgeçilmez bir alan olan geri dönüşüm, kullanılmayan ürünlerin ekonomiye ve insan hizmetine yeniden kazandırılmasıdır. Bu bağlamda Geri Dönüşüm Sanat Olacak ekibi, atık malzemelerden oyuncak, atık kağıtlardan heykel, boncuk, tablo, sepet, oyuncak yapımı gibi fikirleri sanata dönüştüren bir eTwinning projesi yürütmektedir.

Bu çalışmalar öğrencilerin yaratıcı geri dönüşüm fikirleri bağlamında farkındalık ve öz disiplin kazanmasını sağlamaktadır. Nitekim bu çalışmalar, geri dönüşüm projeleri yapmak isteyen diğer kişilere de ilham oluyor.

1. Geri Dönüşüm Fikirleri Nelerdir?

Geri Dönüşüm Sanat Olacak Projesi’nde öğrenci ve velilerin iş birliğiyle birçok geri dönüşüm düşüncesi hayata geçiriliyor. Bu haberimizde bilinçli nesillerin yetiştirilmesi noktasında yapılan birçok geri dönüşüm uygulaması örneğini bulacaksınız. Nitekim bu geri dönüşüm fikirleri sizin için de yol gösterici olacaktır.

Şimdi gelin bu geri dönüşüm fikirlerini yakından tanıyalım.

2. Atık Malzemelerden Kuş Yuvası Yapımı

“Kuşları Besliyorum” adlı bu etkinlikte öğrencilerimiz, çevremizdeki minik dostlarımız için atık kutulardan rengârenk yuvalar tasarladılar. Hayvan sevgisini hissederek onlara yardım etmenin mutluluğuyla geri dönüşüm bilincini de kazanmaya başladılar.

Kullanılan malzemeler: Kuş yuvalarını hazırlarken meyve suyu veya süt kutusu, kâğıtlar, boya, makas, ip, tutkal gibi malzemeler gereklidir.

Nasıl yaptık?

  1. Öğrenciler, kutuların ön kısmını, ailelerin yardımıyla keserek kuşların girebileceği, beslenebileceği bir alan oluşturur.
  2. Yuvaların dış yüzeyi, öğrencilerin kendi zevkleriyle, renkli kağıtlarla ve boyalarla süslenir.
  3. Kuş yuvalarını, ağaç dallarına asmak isteyen öğrencilerimiz, kutuların üst kısmına ip geçirir.
  4. Yuvaların içerisine arpa ve buğday koyulur. Sonra da öğrenciler hayal güçleriyle tasarladıkları güzel kuş yuvalarını, ağaç dallarına ya da pencere önlerine yerleştirir.

Sonuç: Kuşların yuvalara girdiğini, yemleri yediğini gören öğrencilerimiz, çok mutlu oldular. Atık kutuları çöpe atmayıp yuvaya dönüştüren hayvansever miniklerimiz, soğukta yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar için sıcak birer yuva hazırladılar. Nitekim “Geri Dönüşüm Sanat Olacak” projemizin ilk etkinliğini, toplumsal sorumluluk bilinci ile tamamladılar.

3. Doğal Malzemelerden Resim Yapımı

“Doğadan Sanata” adlı bu etkinlikte öğrencilerimiz ilk olarak doğadan sanata uzanan bir yolculuğa çıktılar. Doğanın kendi içlerinde sakladığı sanatı keşfetmek öğrencilerimiz için çok keyifliydi. Doğadan topladıkları tüm güzellikleri bu etkinlikte kullanma imkânı buldular.

Kullanılan malzemeler: Yapraklar, ağaç dalları, minik taşlar, kum, ceviz veya fındık kabukları, tutkal, mukavva…

Nasıl yaptık?

  1. Malzemeler hazırsa, sıra öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak istedikleri sanat eserini tasarlamasına gelir.
  2. Öğrenciler, rengârenk yapraklardan çeşitli hayvanlar, minik taşlardan çiçekler, ağaç dallarından evler yapar. Onların, doğadan sanata uzanan yolculukları bir insan resminde, bir manzarada ya da onların hayal dünyalarında son buldur.

Sonuç: ”Geri Dönüşüm Sanat Olacak” projemizin bu etkinliği ile öğrencilerimiz doğayı, doğadaki renk cümbüşünü, doğada var olan sanatı ve estetiği kendi sanat pencerelerinden bakarak keşfettiler. Böylece doğanın bize sunduklarını sınırsız hayal güçleri ve el emekleri ile sanat eserlerine dönüştürdüler. Doğanın önemini, doğayı korumak için geri dönüşümün gerekliliğini öğrenerek etkinliklerini tamamladılar.

4. Kozalaktan Kapı Süsü Yapımı

“Kozalaktan Kapı Süsüm” adlı bu etkinlikte öğrencilerimiz öncelikle çam ağaçlarını incelemek ve kozalakları toplamak için aileleri ile birlikte doğada yürüyüşe çıktılar. Bir yandan sonbaharın doğada meydana getirdiği değişimi gözlemlerken bir yandan da birçok kozalak topladılar. Bu sefer misafirlerini kapıda karşılayacak birbirinden güzel kapı süslerini hazırlamak için kolları sıvadılar.

Kullanılan malzemeler: Ağaç dalları, boya, ip, tutkal, askı vb.

Nasıl yaptık?

  1. Öğrenciler, istedikleri renklerde kozalaklarını boyar.
  2. Tercihe göre bazı öğrenciler mukavvadan hazırladıkları kalıp üzerine kozalaklarını yapıştırır. Bazıları ise kurdele ya da iplerle kozalakları bağlar.

Sonuç: Öğrencilerimiz renkli dünyalarında kurdukları hayallerle farklı tasarımlarda kapı süslerini hazırladılar ve evlerinin kapılarına astılar. Doğadaki her bir varlığın ne kadar kıymetli olduğunu fark ederken doğal malzemelerin muhteşem geri dönüşümüne şahitlik ettiler. Geri dönüşüm fikirlerini yaparak yaşayarak öğrenen öğrencilerimiz, öğrenci ve veli iş birliği ile eğlenerek üretmeye ve geri dönüşüm farkındalığı kazanmaya devam ediyorlar.

5. Atık Kavanozlardan Kumbara Yapımı

“Sevimli Kumbaram” adlı bu etkinlikte geri dönüşüm malzemesi olan kavanozdan tutum haftasına özel öğrencilerimiz kumbara yaptılar. Böylelikle evde atık durumda olan kavanozlar “Geri Dönüşüm Sanat Olacak” Projesi sayesinde kavanoz olmaktan çıkıp sihirli ellerle boyandı, süslendi ve çocukların çok seveceği kumbaralara dönüştü. Ailelerin de desteği ile öğrenciler kendi yaptıkları kumbaralarla tutumlu olmaya adım attılar. Bu sayede el yapımı kumbara ile birikim kelimesi anlam kazanmış oldu. Şimdi gelin kumbaralar nasıl yapıldı ona bakalım.

Nasıl yaptık?

İlk önce evde kullanılmayan bir kavanozu istediğimiz şekilde süsledik: boncuk, düğme, boya, ip… Daha sonra kavanozun kapağını ailemizin yardımıyla kesici bir aletle para geçecek şekilde kestik. Kapağı kapatmamızla kumbaramız hazır hâle geldi. Geri dönüşüm malzemeleriyle yapamayacağımız şey yok. Kumbaralarımız da buna güzel bir örnek oldu.

6. Kavanozlardan Kar Küresi Yapımı

“Kar Kürem Sihirli” adlı bu etkinlikte projemizde daha önceki etkinliklerde kullandığımız kavanoz fikrinden yola çıktık. Bu sayede kavanozlar ve öğrencilerimizin hayal dünyasının karışımı ile nasıl görsel bir şölen oluştuğuna tanık olduk. Ayrıca kış mevsiminde yağan kardan ilham alınarak yapılan bu etkinlikte öğrenciler kendi kar kürelerini oluşturdular.

Kullanılan malzemeler: Bu etkinlik için kullanılan malzemeler kavanoz, renkli simler, tutkal, birkaç damla gliserin, küçük oyuncaklar, su ve öğrencilerin hayal dünyası… Kar kürelerinin yapılışı çok eğlenceliydi. Bu da öğrencilerin etkinliği severek yapmalarını sağladı.

Nasıl yaptık?

Peki, bu etkinlik nasıl yapılır? Önce kavanozun kapağına tutkal ile oyuncak yapıştırıp boş kavanoza su konur. Daha sonra suyun içine birkaç damla gliserin damlatılır. Ayrıca içine isteğe göre sim konur. Kapağın kapatılması ile kar küremiz bitmiş olur.

7. Atık Kağıtlardan Telkâri İşleri

“Kağıt Telkâri” adlı bu etkinlikte “atma geri dönüştür” kavramı bir kez daha anlam kazanıyor. Quilling ve kağıt kıvırma gibi isimlerle anılan bu etkinlik kağıtlarla yapılır. Bu çalışmada kağıtlar minik bir kürdan yardımıyla kıvrılıp birer sanat eserine dönüşür. Böylelikle rengârenk kağıtlarla tablo, heykel, oyuncak ve takı gibi birbirinden güzel kullanışlı eşyalar ortaya çıkar.

Nasıl yaptık?

Bizim etkinliğimizde de minik ellerin marifetleri ile uğur böceği, kuş, kelebek, karınca ve çiçek tabloları yapıldı. Ayrıca öğrenciler kağıtları kıvırarak kolyeler, bileklikler yapıp zevkle taktı. Böylelikle doğamıza katkı sağlamış olduk. Kağıtları çöp olmaktan kurtarmış olduk. Bu etkinlikle “Geri Dönüşüm Sanat Olacak” Projesi gerçekten birer sanat eseri ortaya çıkarmış oldu. Böylelikle minik sanatçılarımız yaptıkları eserlerle gurur duydular. Aileler de çocuklarının mutluluğu ile mutlu oldular.

8. Öğrenciler Farklı Tasarım Fikirleri Üretiyor

eTwinning platformu öğretmen ve öğrencilerin teknolojiyi yapılandırmacı bir yaklaşımla kullanma kabiliyetlerinin gelişmesini desteklemektedir. Ayrıca bu platform öğrenci merkezlidir. Böylelikle ulusal ve uluslararası projelerde öğrenciler farklı kültürleri tanıma, ortak ürün etrafında fikir paylaşma, teknolojinin farklı katkılarını keşfetme gibi kazanımlar edinmektedir.

Geri Dönüşüm Sanat Olacak Projesi, öğrencilere tüm bu kazanımların yanı sıra asıl çıkış noktası olan doğa sevgisini aşılamayı amaç edinmiştir. Atıkların çöp olmadığını, onların sanat eserine dönüştürerek geri kazanılabileceğini hem ekibindeki öğrencilere hem de yaygınlaştırma çalışmalarıyla çok daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflemiştir.

Geri Dönüşüm Sanat Olacak ekibi; Bursa, İstanbul, Kırıkkale, Mardin ve Van olmak üzere 5 şehirden 10 öğretmenin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Ayrıca öğrencilerin yaptıkları çalışmalar, internet güvenliği kurallarına uygun olarak yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.

Ortaklar arasındaki iş birliği birlikte takvim oluşturma, proje isminin akrostişini yazma gibi faaliyetlerle güçlendirilmektedir. Projede iletişim ve iş birliği sosyal medya araçları ile sağlanmaktadır. Ayrıca aylık webinarlar ile ortaklar arası iletişim ve proje süreci daha iyi bir biçimde yürütülmektedir. Öğrenciler arası tanışma, web 2.0 araçları kullanımı ve internet güvenliği webinarları ise farklı yönlerde de projenin öğrenci, veli ve öğretmenleri geliştirmeyi amaçladığını göstermektedir.

9. Geri Dönüşüm Fikirleri Web 2.0 Araçlarıyla Yaygınlaştırılıyor

Geri Dönüşüm Sanat Olacak Projesinde web 2.0 araçlarının aktif olarak kullanılmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları dijitalleşen dünyada yeni nesil öğrencilere daha uygun öğrenme ortamı yaratmak, gelişen teknolojiye ayak uydurmak, üst düzey düşünme ve sorumluluk alma becerilerinin gelişmesine yardımcı olmaktır. Bu bağlamda öğrenmeyi kalıcı ve etkili hale getirmek web 2.0 araçları ile mümkündür.

Proje ekibimiz, geri dönüşüm hakkındaki bilgileri sınamak için Wordwall, öğrencilerin kendilerini tanıtması içinse Voki ve Chatterpix gibi programlarla teknolojik çözümlere başvuruyor. Ayrıca Mentimeter programı ile internet ortamında öğrenci katılımını sağlayabilecek anketler düzenleniyor. Bundan başka Jigsaw Puzzle programı ise görsellerden yapbozlar oluşturmayı sağlıyor. Biz de kendi proje logumuzu bu programla bir yapboza dönüştürdük. Nitekim öğrencilerimiz logomuzdan üretilen bu yapbozla eğlenceli vakitler geçirdi.

Ayrıca LearningApps programı ile çeşitli oyunlar, Bitmoji programı ile ise avatarlar tasarlandı. Avatar tasarımlarımızın temelde iki amacı vardı. Bunlardan ilki öğrenci ve öğretmenlerimizin Web 2.0 araçlarını kullanma konusundaki becerilerini geliştirmekti. İkinci ise öğrencilerimizi internet ve bilgi güvenliği hususunda korumaktı.

Web 2.0 araçlarını kullanan öğrenciler doğrudan ürüne odaklandıkları için çabalarını somut olarak gözlemleme fırsatı bulur. Bu da onların çalışma isteklerini arttırır. Böylelikle Web 2.0 araçlarıyla çalışan öğrenciler kendilerine en uygun öğrenme metoduyla öğrenmeyi gerçekleştirir. Bu çalışmalar onların ileriki yaşlarında teknoloji okur-yazarlığı kazanmalarına yardımcı olur. Ayrıca derslerinde web 2.0 araçları kullanan öğretmenler belirli kalıplara bağlı olmaktan kurtulur. Böylelikle daha esnek ve yaratıcı ürünler ortaya çıkar. Nitekim kısa zamanda daha çok ve kalıcı bilgi edinilmesi zaman kaybını da en aza indirir. Böylece farklı aktivite ve programlar sayesinde öğrenme ortamlarında aktif öğrenme fırsatları oluşur.

Kaynakça / References

Derksen, L., & Gartrell, J. (1993). The social context of recyclingAmerican sociological review, 434-442.

Yang, Y., Boom, R., Irion, B., van Heerden, D. J., Kuiper, P., & de Wit, H. (2012). Recycling of composite materialsChemical Engineering and Processing: Process Intensification51, 53-68.

Özet
Geri Dönüşüm Fikirleri Sanat Oluyor | eTwinning Projesi
Başlık
Geri Dönüşüm Fikirleri Sanat Oluyor | eTwinning Projesi
Açıklama
Yaratıcı geri dönüşüm fikirleri örnekleri nedir? Atık kağıt ve malzemelerden yeniden ürün yapımları için gerekli bilgiler bu yazıdadır.
Yayımcı
Geri Dönüşüm Sanat Olacak
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat (Akademik)
Logo

3 Yorum

  1. […] Geri Dönüşüm Fikirleri Sanat Oluyor | eTwinning ProjesiGeri Dönüşüm Fikirleri Sanat Oluyor | eTwinning Projesiyonetici1 tarafındanGeri dönüşüm fikirleri, atıkların yeniden değerlendirilmesi sürecinde önemli bir eğitsel zenginliği öğrencilerin kullanımına sunmaktadır. Peki, geri dönüşüm nedir? Geleceğimiz için vazgeçilmez bir alan olan geri… […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir