GENEL

Phaselis Plajı ve Antik Kenti – Giriş ücreti 2023, yorumlar, nasıl gidilir?

Paylaş

Phaselis Plajı ya da Faselis Plajı, Likya uygarlığının en önemli şehirlerinden Phaselis Antik Kenti’nde bulunuyor. Burası tıpkı Patara gibi tarih kokan antik limanlardan oluşan bir plaj. Phaselis Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılında 90 Türk lirası. Ayrıca girişlerde öğretmen kimlik belgesi ve müzekart geçerli. Phaselis 08.00-20.00 arasında açık. Kamp yapmak ise yasak. Antik kenti ziyaret ettiğinizde en çekici yapılar Hadrianus Kapısı, tiyatro, tetragonal agora ve hamam.

Phaselis Antik Kenti ve plajını tanıttığımız videoyu izleyebilirsiniz.

Phaselis Plajı: Yorum

Sığ bir plaj: Phaselis Plajı, yüzme kalitesi bakımından Türkiye’nin en iyi birkaç destinasyonundan. İnce kuma sahip bir sahil ve deniz çok sığ. Kendinizi âdeta bir havuzda hissediyorsunuz.

Park sorunu yok: Eğer çocuklu bir aileyseniz düşünmeden buraya gelebilirsiniz. Çocuklarınız için oldukça güvenli bir yer. Ayrıca park sorunu da yok.

Sıcak bir su: Eğer sıcak sudan hoşlanıyorsanız burası tam size göre. Kemer’deki en sıcak suya sahip plajlardan biri. Bu sebeple de plaj biraz kalabalık. Ama rahatsız edici bir kalabalık değil.

Tarihle iç içe: Hem yüzüp hem de tarihin tadını çıkaracağınız bir yer Phaselis. Tarihe meraklı kişiler için bulunmaz bir atmosfer. Bu açıdan biraz Patara’ya benziyor.

WC, duş vb. imkânlar gelişmiş: Sahilde her türlü imkan mevcut. Ayrıca ormanlık alan mesire yeri olarak işlev görüyor. WC, duş ve market elinizin altında. Sahilin hemen biraz gerisinde ağaç gölgeleri serinlemeniz için güzel bir fırsat.

Kamp yapmak yasak: Diğer tarihî plajlar gibi burada da gece kampı yasak. Alan 08.00-20.00 arasında hizmet veriyor. Plajın işletmesi Kültür ve Turizm Bakanlığına ait.

Çam ve sedir ağaçlarının muhteşem gölgesi: Plajın hemen gerisinde çam ve sedir ağaçlarının altında serinlemeniz mümkün. Hele hele sabahları, bu kısımda kahvaltı yapmak çok keyifli.

Phaselis Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Olimpos Beydağları Millî Parkı içerisinde yer alan Phaselis Antik Kenti’ne gitmek için Antalya’nın Kemer ilçesinden 17 km kadar Kumluca’ya doğru hareket edin. Yol üzerinde henüz Tekirova’ya varmadan sola dönün. Zaten tabelalara dikkat ederseniz dönmeniz gereken yeri rahatlıkla bulabilirsiniz.

Phaselis’e giden yola döndüğünüzde artık kısa bir yolunuz kalıyor. İlerideki gişelerden geçip antik kente ulaşın. Eğer denize gireceksiniz, ilk gördüğünüz otoparka park etmeyin. Ormanın içerisinden ilerleyip hemen deniz kıyısına kadar aracınızla gitmeniz mümkün.

Buraya gelmişken yakınlarda bulunan Olimpos Antik Kenti, Yanartaş ve Beldibi Gizli Koy’u ziyaret etmeyi unutmayın.

Phaselis Plajı giriş ücreti 2023

Phaselis Plajı ve Antik Kenti’ne 2023 yılı giriş ücreti 90 Türk lirasıdır. Aldığınız bu biletle hem plaj hem de tarihî alanı kapsıyor. Zaten burada tarihi dokunun içerisinde denize giriyorsunuz.

Eğer öğretmenseniz mutlaka öğretmen kimlik belgenizi yanınızda getirmelisiniz. Yoksa ücret tahsil ediyorlar. Ayrıca burada müzekart geçerli.

Phaselis Antik Kenti hakkında

Phaselis, Myra ve Patara gibi Likyalıların en önemli şehirlerinden. Şehrin önemi birden fazla (üç adet) limandan oluşup önemli bir ticari merkez olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca diğer antik kentlere göre şehir planı burada daha iyi korunmuş. Başta şehrin agorası olmak üzere birçok yapı oldukça iyi durumda.

Diğer Akdeniz şehirlerinde olduğu gibi burada da bir antik tiyatro var. Tiyatro Myra ve Aspendos ile kıyaslandığında biraz daha küçük. Ayrıca antik kentin içerisinde agora, şehir kapısı ve hamam yapıları da var. Yine Phaselis Antik Kenti’nde 2018 yılında gerçekleştirilen yüzey araştırmaları antik kentteki birçok yazılı taşın transkripsiyonunun yapılmasını sağlamıştır.

Kentin MÖ 7. yüzyılda kurulduğu düşünülur. Phaselis, Perslerden Romalılar kadar çok defa el değiştirmiştir. Ayrıca burası Büyük İskender’in altın taçla karşılandığı yerdir.

Pamphylia Körfezi’nin batı sahilinde yer alan Phaselis, üç limana sahiptir. Bu limanlardan biri olan ve kent akropolis’inin kuzeyinde yer alan Merkezi Liman alanı bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Liman alanında, limana ait mendirekler ve bu mendireklere ait sualtında çok sayıda blok bulunmaktadır. Ayrıca limanın gerisinde bir rıhtım alanı ile çok sayıda odadan oluşan atölye ve depolama alanları bulunmaktadır. Hellenistik Dönem’e tarihlendirilebilecek limanın, başlarda askeri bir liman olarak inşa edildiği ancak geç antikçağda ticari faaliyetler içinde kullanılmış  olabileceği değerlendirilmektedir.

Erdoğan Aslan

Phaselis ne demek, nasıl okunur?

Phaselis kelimesi Anadolu uygarlıklarının ilki olan Luvicede “kıyı kenti” anlamına gelir. Kelimenin aslı “Passala”dır. Fakat Helenistik etki ile kelime Phaselis’e dönüşmüştür. Bunun yanında kentin adının Yunanca “fasulye” kelimesinden geldiği de başka bir iddiadır.

Turistlerin rahat ulaşması için tabelalarda dahi Phaselis olarak yazılan antik kentin Türkçe okunuşu Faselis‘tir. Bu sebeple bazen buranın adı Phaselis değil Faselis olarak da geçer.

Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Yorumlar

Son gönderiler

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 | Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2022 yılında 120 Türk lirasıdır. Antik… Daha Fazla

Nisan 11, 2024

Buhara’da Yemek Yenecek En Güzel 5 Yer

Birkaç ay boyunca Buhara'da yaşamış biri olarak sizin için Buhara'da yemek yenecek en güzel 5… Daha Fazla

Şubat 24, 2024

9. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları ve Yeni Yarışma Duyurusu (2024)

Geleneksel olarak düzenlediğimiz şiir yarışmamızı titiz bir inceleme ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. "9. Simit Çay… Daha Fazla

Şubat 4, 2024

Akyaka Kamp Alanları ve Fiyatları 2024

Ücretli ve ücretsiz kamp hizmetleri ile Akyaka kamp alanları gezginler için birçok imkân barındırıyor. Kamp… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Mağaralı Koy (Finike) – Nasıl gidilir, giriş ücreti, park yeri 2024

Mağaralı Koy, Finike'den Demre'ye ulaşan kara yolu üzerinde bulunan çok sayıda koydan belki de en… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Gelmiş Geçmiş En Güçlü İmparatorluk Nedir?

Dünya tarihindeki en güçlü imparatorluk nedir sorusu, tarihle ilgilenen herkesin merakını uyandırır. Bu soruya objektif… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023