İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yazıcı yazdırmıyor – Yazdırma Sorunlarına Basit Çözümler Kılavuzu

Yazıcı yazdırmıyor sorunları, birçok sebeple ortaya çıkan ve çözümü çok basit problemlerdir. Bu noktada yazıcının çevrim dışı olması en yaygın sorundur. Ayrıca ısınma veya USB bağlantısı sorunlarına da sık rastlanır. Öyleyse gelin Canon, Lexmark, Samsung ve HP marka lazer, mürekkepli ve püskürtmeli yazıcılarla yaşanan sorunlara çözümler üretelim.

Gerekli süre: 20 dakika

Yazıcım yazdırmıyor sorunu nasıl çözülür?

  1. Doğru yazıcıyı seçin.

    Yazdırma esnasında bilgisayarınızdaki varsayılan yazıcının seçili olduğuna emin olun. Sizin tek bir yazıcı cihazınız olsa da dosyaları PDF’ye dönüştürmek gibi birçok farklı amaçla bilgisayar sanal yazıcılar üretir. Eğer varsayılan yazıcınız yanlışsa yazıcınız çalışmaz, doğru yazıcıyı seçmeniz gerekir. Aşağıdaki görsel bu konuda size yardımcı olacaktır.Yazıcım yazdırmıyor yazıcı seçimi

  2. Yazıcınızın çevrim dışı olmadığından emin olun.

    Yazıcınız çevrim dışı ise çalışmaz. Yazdırma sekmesine ulaştığınızda, yazıcıların çevrim dışı veya çevrim içi durumları alt kısımlarında yazar. Yazıcı sorunlarının yarıdan fazlası çevrim dışı hatasından kaynaklanır.

  3. Yazıcınızı çevrim içi hâle getirin.

    Yazıcınızı çevrim içi konuma getirmek için bilgisayarınızın arama kutusuna “yazıcılar” yazarak arama yapın. Karşınıza gelen “Yazıcılar ve Tarayıcılar” bağlantısına tıklayın. Karşınıza çıkan sekmedeki yazıcınızı çevrim dışı konumdan çevrim içi konuma almak için üzerine tıklayın. Ardından sırayı aç deyin. Ardından çıkan sekmedeki “Yazıcı” yazan yere tıklayın. “Yazıcıyı çevrim dışı kullan” seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın. Artık yazıcınız çevrim içi.Yazıcı yazdırmıyor çevrim dışı

  4. “Yazıcılar ve Tarayıcılar” sekmesinde yazıcımın adı yok.

    Yazıcınızın bu bölümde adı yok ise sürücüsü yüklenmemiş demektir. Sürücü yüklemesini yaptığınızda yazıcınız çalışacaktır. Yeni işletim sistemlerinde sürücü yüklemeleri genellikle otomatik şekilde gerçekleşir. Ancak bu hususta bir sorun varsa CD’den yüklemeniz tavsiye edilir.

  5. Yeni bir toner ya da kartuş aldıysanız koruyucu jelatini çıkarın.

    Bazen tonerin ya da kartuşun üzerindeki koruyucu jelatini fark etmek zordur. Bu yüzden kağıtlar yazıcıdan boş çıkar. Jelatini çıkardığınızda sorun da ortadan kalkar.

  6. Bağlantı kablosunu kontrol edin.

    Bağlantı kablosunun ya da bluetooth özelliğinin doğru işleyip işlemediğini kontrol edin. Eğer kablo takılı değil ya da bluetooth kapalıysa bilgisayarı kapatıp yeniden açın ve tekrar deneyin.

  7. USB bağlantı kablonuzun bozuk olup olmadığını denetleyin.

    Yazıcınız yazdırmıyorsa lazer ya da püskürtmeli olması fark etmeksizin ilk kuşkulanacağınız donanım bağlantı kablosu olmalı. Bağlantı kablonuzun çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bunun için arkadaşınızın bağlantı kablosunu ödünç alın. Ama hemen yeni bir kablo almayın. Çünkü sorunun yazılımsal olma olasılığı da var.

  8. Sürücüleri güncelleyin.

    Kabloyu değiştirmenize rağmen sorun çözülmedi mi? Markalara ait sürücüler (driver) internet ortamında kurumsal sürümleri ile mevcuttur. Mutlaka yeni güncellemeleri yükleyin.

  9. Cihazın ısınması ile ilgili bir problem olup olmadığını kontrol edin.

    Yaptığınız hiçbir şey işe yaramadı mı? Öyleyse özellikle lazer yazıcılarda bir ısınma problemi olup olmadığını kontrol edin. Bu hatayı genellikle Samsung ve HP lazer yazıcılar verir. yazıcınızın arka üst kısmı soğuksa donanımsal bir hata vardır. Bu durumda sizin yapmanız gereken bir şey yok. En doğrusu servis ile iletişime geçmek.

Yazıcı ısınma problemleri

Yazıcınız lazer mi? Lazer yazıcılar mürekkebi kâğıda ısı ile yapıştırır, ısınmaları normaldir. Hatta yeterince ısınmayan yazıcılar çalışmaz. Yani uzun süreli kullanılmayan yazıcıların ısınması için bir süre beklemek gerekir.

Ancak yazıcı ses yapıyor ama yazdırmıyor ise muhtemelen USB bağlantı kablosunda sorun vardır. Bu durumda yazıcınız “Yazıcı durumu mevcut değil.” hatası verir.

Yazıcı ses yapıyor ama yazdırmıyor sorunu yaşadığınızda öncelikle sabırlı olun. Yarım saat kadar bekleyin. Çünkü özellikle uzun süre çalışmayan yazıcılarda yazıcılar donan mürekkebi temizlemek isteyecektir.

Yazıcı ısınıyor ama yazıcım yazdırmıyor

Yazıcıya giren kâğıtlar boş çıkıyorsa bunun en temel nedeni tabii ki toner eksikliğidir. Ancak toner eksikliği olmadığına eminseniz bu kez tonerinizin üzerinde jelatin bir tabaka olup olmadığına emin olun. Çünkü yeni alınan tonerlerin birçoğunda yazdırma şeridinin üzeri ince bir jelatinle muhafazaya alınmıştır. Bu tabakayı kaldırıp sorunu çözmeniz mümkün.

Yazıcılar genellikle yanlış takılan tonerleri kabul etmez. Ancak bazen bu tarz hataların nedeni yanlış takılan tonerlerdir. Hatta bu yüzden yazıcı kâğıt yırtıkları bile oluşturur.

Yazıcıların bu tarz hatalar vermesinin bir diğer sebebi yanlış kâğıt seçimidir. Eğer yanlış ebatta veya incelikte bir kâğıt seçerseniz yazıcınız bu kâğıda basım yapmaz.

Yazıcı çok ısınıyor ise ne yapmalıyım?

Lazer yazıcıların size göre çok ısınma yapması mümkün. Ancak gerçekten de bu cihazlar ısı ile çalışır. Isı aşırı boyutlara ulaşmadıkça sorun yoktur.

Bazen çok fazla çıktı almak ısıyı daha da artırır. Bu durumda özellikle toner kalıntılarının sağlığınıza zarar vermemesi için yazıcıdan uzakta beklemeniz önemlidir.

Isınan bilgisayar bilgisayar kapanıyor sorununa neden olur. Ancak lazer yazıcılarda böyle bir durum yoktur. İki cihaz birbirinden farklı çalışır. Ancak klasik kartuşlu yazıcıların çok ısınması ise tehlikeli arz eder.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir