Kağan, Türk ve Moğol devletlerini yöneten hükümdarların unvanıdır. Bu sebeple tarihteki Türk devletlerinin yönetim şekline de kağanlık adı verilir. Kelime günümüz Türkçesinde kişi adı olarak Kaan, Han ve Hakan biçimlerinde de mevcuttur. Bu isimlerin tamamı Göktürkçe ḳaġan kelimesinin türevleridir. Ayrıca kağanın eşine kağatun ya da hatun denir.
Ramstedt, Shiratori, Sinor ve Doerfer’e göre kelime Türkçe ya da Moğolca kökenlidir. Bununla birlikte tarihî kaynaklarda ilk olarak Siyenpiler tarafından kullanıldığı görüşü hâkimdir. Sinor’a göre kelime “kapkara” anlamına gelir. Çünkü Türklerde “kara” kelimesi hükümdarlık ile ilişkilidir.
Vovin, kelimenin ka “büyük” ve kan “hükümdar” kelimelerinin birleşiminden oluştuğu görüşündedir. Bu durumda kelime “büyük hükümdar” anlamındadır.
Kısacası kelimenin tam olarak nereden türediği açık değildir.
Kelime ilk kez bir Siyenpi kabilesi olan Tuyuhunlar tarafından Ordos Çölü’nde karşımıza çıkar. Bu kullanımın tarihi MS 3. yüzyıldır.
Kelimenin geniş anlamda kullanımı ise Cücenler Dönemi’ne rastlar. Daha sonra ise Göktürklerde bu isim Türklerle özdeşleşir.
Kağan unvanı sadece Türkler ve Moğollara özgü bir san olmaktan çıkmıştır. Türklerin ve Moğolların geniş coğrafyalara hükmetmesi bu ismi farklı coğrafyalara taşımıştır. Örneğin kelime Farsçaya hakan biçiminde geçmiştir. Yani hakan kelimesi kelimenin Farsça söylenişidir.
Bu unvan erken dönemde Latin metinlerinde khagan, gaganus, cagan şeklinde yer alır. Kelime Türkçe ve Moğolca sayesinde Hint ve Pakistan coğrafyalarına “khan”, Rusçaya “Каган”, Macarcaya “kagan”, Çinceye “kehan” ve Koreceye “gahan” biçiminde geçmiştir. Bu coğrafyalarda da hükümdar ve beyler bu unvanı kullanmıştır.
Anadolu Türklerinde bu unvan Osmanlı’nın yıkılmasına kadar etkin şekilde kullanımda kalmıştı: Abdülhamit Han, Fatih Sultan Mehmet Han vb.
Türk ve dünya tarihinde bu unvanı kullanan bazı önemli şahsiyetler şunlardır: Bilge Kağan, Fatih Sultan Mehmet Han, Cengiz Han, Ögeday Han, II. Abdülhamid Han, Ahmed Rıza Han (âlim), Sadiq Khan (Londra Belediye Başkanı), Aamir Khan (aktör), İmran Han (Pakistan Devlet Başkanı) vb.
Görüldüğü üzere uzun bir Türk devlet geleneği yaşayan Hint ve Pakistan coğrafyasında kelime hâlâ işlek olarak kullanımdadır. Çünkü bu coğrafyada kelime soyadı işlevi görmektedir.
APA 7 Atıf Sistemi, Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından geliştirilen bir kaynak gösterim… Daha Fazla
Brezilya’dan Japonya’ya İnsan Manzaraları, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların hayatlarını, kültürlerini ve hikâyelerini bir araya getiren… Daha Fazla
10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla
Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla
Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla
Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla
Yorumlar