İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paragraf sorusu çözmenin 8 püf noktası – Paragraf çözme teknikleri

Paragraf sorusu çözme, okuduğunu anlama kabiliyeti kadar farklı teknikleri bilmeyi de gerektirir. Bu yazıda paragraf sorusu çözmenin 5 püf noktasını sizinle paylaşacağız.

Gerekli süre: 2 saat

  1. Paragraf sorularının tipini belirleyin.

    Soru kökünü okuduktan sonra ana düşünce soruları için önce paragrafı okuyun. Ayrıca yardımcı düşünce soruları içinse öncelikle şıkları okuyup özetleyin. Eğer yardımcı ve ana düşünceyi ayırt etmeyi bilmiyorsanız aşağıda belirttiğimiz yazıları okumanızı tavsiye ederiz. Bu iki yazıyı okumak kesinlikle size çok şey katacak.

    Öneri: Öncelikle “Ana düşünce soruları nasıl çözülür?” yazımızı okuyarak hangi soruların ana düşünce sorusu olduğunu ve bunların çözüm tekniklerini tanıyın. Ardından “Paragrafta çıkarılamaz soru tipi nasıl çözülür?” başlıklı yazımızda yardımcı düşünce sorularının çözüm teknikleri konusunda bilgi alın.

  2. Soruları okurken doğru oturuş pozisyonunu alın.

    Özellikle elleri birbirine birleştirmek, kafayı sıraya dayamak gibi durumlar yavaşlamanıza sebep olur. Nitekim en doğru yöntem kalemin elimizde olduğu ve bir miktar soru kâğıdına eğimli olduğumuz pozisyondur.

  3. Uzun paragraf soruları ile yoğunlaşma çalışması yapın.

    Birkaç ayda bir, bir ya da iki günlük paragraf çözme kampına girin. Bu kamp boyunca iki günde en az 300-400 ALES sorusu çözün. Sitemizde de sizin için özel hazırlanan uzun paragraf testleri bulmanız mümkün: TYT Uzun Paragraf Testi (tıklayınız).

  4. Aşırılık bildiren sözlerin her aman doğru olma ihtimalinin az olduğunu bilin.

    Bu sebeple içerisinde tamamen, kesinlikle, en gibi kelimeler barındıran seçeneklerdeki yargının yanlış olma olasılığının yüksek olduğunu unutmayın.

  5. Paragraftaki anahtar kelimeyi bulun.

    Çokça tekrar eden kelimenin doğru şıkta da olma olasılığının yüksek olduğu gerçeğini unutmayın.

  6. Hiçbir zaman soruda olmaya yeni bir bilgi eklemeyin.

    Paragrafta olmayan bir bilgiyi kendi yorumumuz ya da bilgimiz ile kullanmak yanlıştır. Buna özellikle dikkat edin ve yalnızca mevcut verilerle yorum yapın.

  7. Doğru kaynaktan soru çözün.

    TYT paragraf soru bankası öneri ve yorumları (2021)” adlı yazımızda sizin için en uygun test kitabı ile ilgili tüm bilgiler mevcut.

  8. Çözmediğiniz soruları bir yere not alın ya da keserek biriktirin.

    Daha sonra bu soruları doğru yapana dek belli aralıklarla çözmeye devam edin.

Paragraf sorusu çözmenin öz güven ile ilişkisi

Paragraf sorusu çözmek öz güven ile doğrudan ilişkilidir. Uzun paragraf sorularından korkarsak onları yapamayız. Çünkü okuduğumuzu anlamamız için zihnimizin rahat olması gerekir.

Ayrıca uzun paragraf soruları kolay sorulardır. Bu soruların tek zorluğu uzun olmalarıdır. Bu noktayı hiçbir zaman kaçırmamak şarttır.

Yani uzun paragraf soruları aslında öğrenciler için büyük bir fırsattır.

Bir yorum

  1. Fatma AKINCI Fatma AKINCI Kasım 30, 2021

    Paragraf çözme insanın okuduğunu anlaması ve dikkati üzerine yoğunlaşır. Tabi bunun dışında paragraf çözmek için bazı taktikler de vardır.
    Ama bana göre kitap okumayan bir insanın paragraf çözmesi biraz daha zorlaşır . Çünkü hem kelime haznesi dar oluyor okuduğunu anlamıyor hem uzun olduğu için odaklanmada sıkıntı yaşıyor ve bu da soru köklerinin dikkatsiz bir şekilde algılanmasına yol açıyor . Bu sebepten paragraf çözmek güç gelir.
    Kitap okuyup paragrafı çözümlerken kullanılan taktikleri de öğrendiğimiz takdirde bir sıkıntı olmadan paragraf çözme eğlenceli bir hal alır .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir