Yaşlı Adam ve Deniz, ABD’li yazar Ernest Hemingway’in kapitalizm-emek çatışması ekseninde kurguladığı romanıdır. Romanın konusu balıkçının büyük bir kılıç balığı yakalamasıdır. Teması ise kapitalizmin emek hırsızlığına neden olduğu yönündeki tezdir. Ayrıca roman dil ve anlatım özellikleri açısından sürekleyici, akıcı ve sadedir.
Metinde harcadığı emeğin karşılığını bir türlü alamayan yaşlı bir adamın fiziksel ve ruhsal özellikleri betimlenir. Yaşlı adam fiziksel olarak kendinde balığı tekneye alacak dirayeti bulmaz. Ayrıca bu durum onun balığı yakaladığı andaki umudunu yavaş yavaş kemirir. Başarı, umut ve kaybetme korkusu; yaşlı adamın bu süreçte yaşadığı duygulardır.
Yaşlı Adam ve Deniz Romanındaki Karakterler
Santiago: İhtiyar bir balıkçıdır. Aynı zamanda Kübalıdır. İnsanlar onun iyi bir balıkçı olmaması ile dalga geçer. Bir gün büyük bir kılıç balığı yakalar. Ancak bu balık çok büyüktür. Bu yüzden balığı kayığına alamaz. Nitekim bu süreçte başta hissettiği zafer hissi yavaş yavaş hayal kırıklığına dönüşür.
Kılıç balığı: Uzun ve keskin bir burnu olan devasa bir balıktır. Romanda kapitalizmin sunduğu göze hoş gelen imkânları temsil eder. Ancak bu imkânlara emek sahipleri değil emeği sömüren kişiler erişebilmektedir.
Köpek balıkları: Köpek balıkları romanda kapitalist unsurları temsil eder. Bunlar gerçek emek sahiplerinin sırtından beslenen kişilerdir. Nitekim balıkçının yakaladığı balığı kıyıya ulaşana kadar tüketmişlerdir. Geriye sadece balığın iskeleti kalmıştır.
Yaşlı Adam ve Deniz Özeti
Yaşlı Adam ve Deniz romanının başkahramanı Santiago yaşlı bir Kübalı balıkçıdır. Ömrü balıkçılıkla geçse de bu alanda başarılı değildir. Bu yüzden herkes onunla dalga geçer. O ise bu durumu şanssızlığına bağlar.
Santiago bir gün açık denizde devasa bir balık yakalar. Nitekim bu balık o kadar büyüktür ki onu kayığına alamaz. Kıyıya kadar sürüklemeyi düşünür. Başta artık talihinin döndüğüne iyice inansa da balığı kıyıya taşıyamayacağı korkusu içini kaplar. Umut yavaş yavaş yerini karamsarlığa bırakır.
Balıkçının yaşadığı tek sorun balığın çok büyük olması değildir. Aynı zamanda yaralanan balığın kanı denize akar. Kan kokusunu duyan köpek balıkları balığın etrafına üşüşür. Böylelikle kıyıya varana kadar köpek balıkları kılıç balığını tamamen tüketir.
Sonuç olarak balıkçı elde ettiği başarıyı koruyamaz. Eline geçirdiği fırsatı köpek balıklarına bırakmak zorunda kalır. Balığı kıyıya ulaştırdığından kılıç balığından geriye sadece iskeleti kalmıştır.
Yorum
Roman, emekçiyi sömüren ve çalışmadan para kazanma heveslisi kişileri besleyen kapitalizm ve pragmatizmin ağır bir eleştirisidir.
Yazarın balıkçının milleti olarak Küba’yı seçmesi, romanın yazıldığı yıllardaki Küba İç savaşı ve ABD-Küba Savaşı’na göndermelerde bulunur.
Yaşlı Adam ve Deniz, tıpkı Hayvan Çiftliği gibi Soğuk savaş Dönemi dünya siyaseti ile bağlantılı bir başyapıttır.
İlk yorum yapan siz olun