İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Starlink uyduları ne zaman faaliyete geçecek? | Starlink ne işe yarar?

Starlink uyduları, bir Elon Musk yatırımı olan SpaceX firması tarafından tasarlanan uydu takımyıldızı projesidir. Musk, Ukrayna-Rusya Savaşı esnasında Starlink teknolojisinin Ukrayna’da faaliyete geçtiğini açıklamıştır. Ayrıca 2022 itibarıyla Starlink beta sürümü 29 ülkede aktiftir.

Video: Starlink Uyduları.

Birçok uydudan oluşan bu sistem sayesinde dünyadaki herhangi bir noktadan yüksek bant internete bağlanmak mümkün olacaktır. Şu an Starlink uydularının sayısı 1.700 kadardır. Fakat bu sayı proje tamamlandığında 42.000 rakamının üzerine çıkacaktır.

Starlink uyduları Türkiye’de ne zaman aktif olacak?

Starlink şu an dünyadaki 29 ülkede beta sürümü ile yayındadır. Fakat bu ülkeler arasında Türkiye yoktur. ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika, İrlanda, Danimarka, Şili, Portekiz, İsviçre, İtalya, İspanya, Bulgaristan ve Ukrayna sistemin aktif olduğu ülkelerden bazılarıdır.

Her ne kadar Starlink Türkiye’yi internet paketi içerisine almamış olsa da bunun bir sebebi de Türksat 5B uydusudur. Çünkü Türkiye ile SpaceX bu uydunun geliştirme sürecinde iş birliği yapmıştır. Türksat 5B, Starlink uydularının sahip olduğu özelliklere sahiptir. Nitekim zaten SpaceX tarafından uzaya gönderilmiştir.

Yani Türksat 5B için Türkiye’nin Starlink’i demek yanlış olmaz. Tıpkı Starlink gibi Türksat 5B de kırsal alana geniş bant internet hizmetini taşıyacaktır.

Starlink uyduların önemi

Metaverse gibi yeni nesil teknolojilerin yaygınlık kazanması için Starlink kritik öneme sahiptir. Çünkü bu yeni teknolojiler çok yüksek bant genişliklerine ihtiyaç duymaktadır.

Starlink uydularının geliştirildiği tesisler Redmond’dadır. Projenin yatırım maliyeti yaklaşık 10 milyar dolardır. SpaceX, bu uydu hizmetinden yıllık 5 milyar dolarlık gelir beklemektedir.

Oldukça yakın konumlarda bulunan bu uydular, sahip oldukları hall-effect thruster teknolojisi sayesinde çarpışmamaktadır. Fakat Güneş’teki jeomanyetik fırtınalar Starlink uydularının zarar görmesine, hatta düşmesine sebep olmaktadır.

Starlink yatırım açısından oldukça tartışmalı bir üründür. Çünkü SpaceX’ten daha önce uydu takımyıldızı teknolojisine yatırım yapan Celestri, Teledesic , Iridium ve Globalstar gibi firmalar başarısız olmuştur.

Starlink uyduları nasıl kullanılır?

Önce bir Starlink terminali edinmelisiniz.

Starlink uydularıyla internete doğrudan cihazla bağlanmak mümkün değildir. İnternete bağlanmak için kullanıcıların bir terminal edinmesi gerekir. Bu terminaller küçük bir çanak antene benzeyen ve gökyüzüne bakan cihazlardır. Cihazın fiyatı 499 dolardır.

Otomatik ayarlamaları yapmalısınız.

Terminali gökyüzünü gören bir yere yerleştirdiğinizde artık otomatik konum ayarı için sistemi çalıştırmanız yeterli. Terminal kendi ayarlarını yapacaktır.

Starlink Premium ile ışık hızında internet.

Starlink Premium daha büyük bir terminal antenine sahiptir. Bu sebeple oldukça hızlı bir internet sağlar. Nitekim premium paketin hızı 150 Mbps ila 500 Mbps arasındadır. Fakat pakete ait terminalin fiyatı 2500 dolar iken aylık abone ücreti ise 500 dolardır.

Starlink uydularının hızı ve fiyatı ne kadar?

Şu an dünyada kullanılan Starlink uydu interneti 50 Mbps ila 150 Mbps arasında bir hıza sahiptir. Ayrıca internet bağlantısının 20 ms ila 40 ms arasında gecikme süresi vardır. Bu hizmet için kurulacak bir Starlink terminalinin fiyatı ise 499 Amerikan dolarıdır.

Ayrıca uzun vadede Musk’ın, Starlink için başta Dogecoin olmak üzere kripto paralarla da Starlink ödemeleri alması beklenmektedir.

Samsung ve Amazon da tıpkı SpaceX gibi uydu takımyıldızı projelerine sahiptir. Bu firmaların da sektöre girmesiyle fiyat rekabetinin artması söz konusudur. Amazon daha şimdiden Project Kuiper adını verdiği yatırımına başlamıştır.

Starlink uyduları, yörünge şekilleri sebebiyle standart uydulara göre çok daha hızlı yanıt verme süresine sahiptir. Bu uydulardaki 20 ila 40 ms arasında değişen gecikme süresi, geleneksel uydular için 600 ms kadardır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir