İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karagöz Oyununun Bölümleri | Gölge Oyunu Bölümleri

Karagöz, geleneksel Türk tiyatrosunun en önemli ögelerinden biridir ve diğer adı gölge oyunudur. Karagöz oyunu, bir perde önünde, ışığın arkasına geçirilen kâğıt veya deriden yapılmış tasvirlerin perdeden yansıtılmasıyla oynanır. Oyunda, Karagöz ve Hacivat adında iki baş karakter yer alır. Dolayısıyla şimdi gelin Karagöz oyununun bölümleri, tipleri vb. bilgileri öğrenelim.

Karagöz ve Hacivat’ın özellikleri nelerdir?

Karagöz, saf, açık sözlü ve mizah anlayışı yüksek bir karakterdir. Fakat Hacivat ise entelektüel, akıllı ve alaycıdır. Karagöz oyunu genellikle birbiriyle alay eden, çeşitli kişilikleri ve meslekleri temsil eden karakterlerin diyaloglarından oluşur. Ayrıca oyunda yanlış anlama ve şive taklidi önemli güldürü unsurlarıdır.

Karagöz oyununun bölümleri nelerdir?

Karagöz oyunu, birçok bölümden oluşur ve her bir bölümde farklı bir kurgusal hikaye vardır. Oyunun bölümleri şu şekildedir:

  1. Giriş (mukaddime): Oyun başlamadan önce perde arkasında Karagöz ve Hacivat’ın tanıtıldığı bir giriş bölümü vardır. Sahneye ilk olarak Hacivat çıkar. Daha sonra semai eşliğinde Karagöz’ü sahneye çağırır.
  2. Söyleşi (muhavere): Karagöz ve Hacivat arasında gerçekleşen diyalogların bulunduğu bölümdür. Bu kısımda, Karagöz ve Hacivat çeşitli konular hakkında konuşur. Nitekim her iki tip de fıkralar anlatır ve izleyiciyi güldürmeye çalışırlar. Güldürme daha çok konuşma taklidi ve yanlış anlama üzerinedir.
  3. Fasıl: Oyunun gerçek anlamdaki bölümü yani asıl bölümüdür. Aslında bu bölümün en önemli farkı gerçek hikâyenin tüm boyutlarıyla ortaya çıkmasıdır. Böylelikle fasıl bölümünde oyunun şahıs kadrosu da genişler. Yani yeni tipler oyuna dâhil olur.
  4. Bitiş: Oyunun nihayete erdiği bölümdür. Karagöz’ün Hacivat’a tokat atması sebebiyle Hacivat “Yıktın perdeyi eyledin viran, varayım sahibine haber vereyim heman!” diyerek sahneden çıkar. Karagöz ise ona söylenmeye devam eder. Oyun tamamlandıktan sonra hayalbaz, diğer oyunun ne zaman oynanacağını söyler. Ayrıca bir kusurları olmuşsa seyirciden kendilerini mazur görmelerini ister.

Fasıl bölümündeki diğer tipler

Karagöz oyununun bölümleri içerisinde yer alan farklı tipler şunlardır:

  1. Karagöz: Oyunun ana karakteridir. Nitekim Karagöz, halkın gerçekçi bir temsilcisidir. Konuşkan, espri yeteneği yüksek ve açgözlü bir tiptir. Genellikle sıradan halkın günlük yaşamına dair konuları ele alır.
  2. Hacivat: Karagöz’ün en yakın arkadaşıdır ve entelektüel bir tip olarak tasvir edilir.
  3. Tuzsuz Deli Bekir: Mahallenin kabadayı takılan şahsıdır.
  4. Beberuhi: Yaygaracı ve beceriksiz bir tiptir.
  5. Çelebi: İstanbul ağzıyla konuşan zengin ve mirasyedi tiptir. Sosyal statüsü ve yaşam tarzıyla diğer karakterlerden ayrılır. Genellikle Karagöz ve Hacivat ile zenginlik ve sefalet üzerine diyaloglar yapar.
  6. Matiz: Oyunda genellikle içki içmesiyle bilinen tiptir.
  7. Kayserili: Ticaret konusundaki keskin zekâsı ile öne çıkar.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir