Bilgisayar saati yanlış ya da geri kalıyor, güncellenmiyor problemi, eski bilgisayarlarda sık rastlanan bir sorundur. Bu sorunun iki nedeni vardır. Bunlardan birincisi bilgisayar saatinin manuel ayarlanmış olmasıdır. İkinci ve kuvvetle muhtemel sebepse bilgisayarınızın BIOS yani CMOS pilinin bittiği gerçeğidir. PC’nin BIOS pili bittiyse değiştirilmesi kaçınılmazdır.
Saatinizi manuel olarak ayarlamak istiyorsanız, bu bağlantıdaki hassas saati dikkate alabilirsiniz.
Bilgisayar saati ve BIOS pili ilişkisi
Bilgisayarlarda BIOS yani CMOS pili, cihazın başlaması için gerekli en temel tetikleyici bilgileri saklı tutmak için kullanılır. Bu bilgiler saat, tarih ve temel şifrelerdir. BIOS pili zayıfladıkça önce saatiniz geri kalmaya başlar. Sonra bilgisayarınızı her açtığınızda tarihin de sıfırlandığı görürsünüz. Bu pil sayesinde bilgisayarınız kapılıyken dahi verileriniz korunmuş olur.
Yukarıdaki sorunları yaşamaya başladıysanız, bilgisayarınız BIOS şifresini de unutmadan bu pili değiştirmelisiniz. Nitekim bu pil zayıfladığında ya da bittiğinde, pil değişimi yapmaktan başka hiçbir çare yoktur. Önce tarih ve saat gibi unutkanlıklarla başlayan pildeki zayıflama zamanla tıpkı bir Alzheimer hastalığına dönüşecektir.
Bilgisayar saatini otomatik güncelleme
Bilgisayarınızın tarih ayarlarının internetten otomatik güncellenmesi bu husustaki birçok sorunu önler. Eğer sorununuz bu ise ekranın sağ alt köşesine gidin. Buraya sağ tıklayın ve çıkan seçeneklerde tarih/saat ayarla sekmesine tıklayın. Daha sonra “saati otomatik olarak ayarla” seçeneğini işaretleyiniz.
Para : TRY
Süre : 1 minutes
Bilgisayar saati nasıl otomatik ayarlanır?
Ekranın sağ alt köşesindeki tarihe sağ tıklayın.
Windows’un tüm sürümlerinde ayarlama yapmak için ekranın sağ alt köşesindeki tarihe sağ tıklayın. Burada sürüme göre farklı seçenekler çıkar. Örneğin Windows 10’da “Tarih/saat ayarla” diye bir sekme görünür. İlgili sekmeye tıklayın. Daha sonra gerekli yönergeleri izleyerek saatinizi otomatik olarak ayarlayabilirsiniz.
Windows 10 kullanıyorsanız, karşınıza doğrudan “Saati Otomatik Ayarla” sekmesi çıkar.
Bu sekmeyi işaretlediğinizde işlem tamamdır.
Bu sekmelere sağ alt köşeden ulaşamadıysanız arama kutusuna saat yazın.
Çıkan sonuçlardan saat ve tarih ile ilgili sekmeyi seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Araçlar
- Yok
Materyaller
- Bilgisayar
Bilgisayarınızın Saati Geri Hatası
Bilgisayarlarda bulunan saat, yalnızca sizin saate bakmanızı sağlamaz. Tıpkı klavye, mouse ya da işletim sistemi gibi PC sisteminin önemli bir parçasıdır. Nitekim bir bilgisayardan internete bağlanacağınız zaman PC saatiniz doğru şekilde ayarlı değilse güvenlik protokollerine takılırsınız. Bu internete bağlanamayacağınız anlamına gelir.
Eğer bir internet sitesine bağlanırken “bilgisayarınızın saati geri” hatası alıyorsanız, öncelikle bu sorunu çözmelisiniz. Bunun için yukarıdaki yöntemleri denemelisiniz.
BIOS Pili Bitmediği Hâlde Saatin Geri Kalması
Bazı kullanıcılar, bilgisayarlarının bit değerini artırdıklarında da bu sorun ile karşılaşır. Örneğin 32 bitlik bir bilgisayara 64 bitlik bir işletim sistemi yüklerseniz, bu tarz hatalar tetiklenebilir. Çünkü bilgisayarınızın güç dengesi, işletim sisteminin gereksinimlerini karşılamaz.
Bilgisayarın hızını artırmak amacı ile bit değerini yükseltmek genellikle hatalı bir davranıştır. Bunun yerine iyi bir SSD alıp bilgisayarınıza eklemeniz daha yararlıdır.
Anlattığımız sorunların genellikle yaşlı bilgisayar problemleri olduğunu unutmayın. Bu sorunlar yeni bilgisayarda yaşanıyorsa bu muhtemelen BIOS ile ilgili bir sorun değildir. Bu durumda gerçekten saat ayarlarınızda bir problem vardır.
Bilgisayar saati sürekli değişiyor hatası
Bilgisayar saatinin sürekli değişmesi birkaç farklı soruna işaret eder. İşte bu sorunun çözümü için bazı adımlar şunlar:
- Saat dilimini kontrol edin: Bilgisayarınızdaki saat dilimini doğru bir şekilde ayarladığınızdan emin olun. Çünkü yanlış saat dilimi ayarı, saatin doğru olmayan zamanları göstermesine neden olur.
- Otomatik saat senkronizasyonunu kontrol edin: Bilgisayarınızın otomatik olarak saat senkronizasyonu yapmasını sağlayan ayarı kontrol edin. Windows işletim sistemine sahipseniz, sağ alt köşede yer alan saat simgesine sağ tıklayarak “Tarih ve saat ayarları” veya “Saat ve dil ayarları” seçeneğine gidin. Nitekim, “Internet Time” veya “İnternet Saati” sekmesine geçin. Ardından bilgisayarınızın otomatik olarak saatini senkronize etmesini sağlayacak seçeneği işaretleyin.
- BIOS ayarlarını kontrol edin: Bilgisayarınızın BIOS ayarlarında saat ile ilgili bir sorun olabilir. Ayrıca bilgisayarınızın başlangıç aşamasında (boot) BIOS’a girmek için genellikle F2 veya DEL tuşuna basmanız gerekmektedir. BIOS ayarlarında saat ve tarih ayarlarını kontrol edin. Dolayısıyla doğru bir şekilde ayarlandığından emin olun.
- CMOS pilini değiştirin: CMOS pil, bilgisayarınızdaki saat ve tarih ayarlarını koruyan bir pildir. Eğer CMOS pili zayıflamış veya bozulmuşsa, saat değişiklikleri gibi sorunlara neden olur. CMOS pili değiştirmek için genellikle pili anakart üzerindeki yuvadan gerekmektedir. Bu işlemi yapmadan önce bilgisayarınızı tamamen kapatmayı unutmayın.
Türkiye’nin Saat Dilimi
Bilgisayar saat dilimi Türkiye için GMT+03:00 olarak ayarlanmalıdır. Bu birçok cihazda Moskova veya İstanbul saat dilimi olarak karşımıza çıkar. Windows 10’da İstanbul saati olarak geçer. Saatleri geri alma uygulaması Türkiye’de kalktığı için Türkiye saati sabittir.
Kısacası bilgisayar saat dilimi ne olmalı sorusunun yanıtı ülkeden ülkeye değişir. Bu sebeple Türkiye dışındaki ayarlamalar için farklı dilimler söz konusudur. Türklerin sık yaşadığı Almanya gibi Orta Avrupa ülkelerinde GMT+02:00 Orta Avrupa Saat Dilimi kullanılmaktadır.
Windows’un güncel bir cihazında bu değişikliği yapacaksanız, bilgisayarınızı İstanbul saatine ayarlamanız gerekir. Bilgisayarınızın saati yanlış ayarlı olduğunda, güvenlik protokolleri doğrulama yapamaz ve bu yüzden internete bağlanamazsınız.
[…] Bu sebeple tamlayan eki adını da alır. Örneğin evin önü, kapının arkası, yolun sonu, bilgisayar saati vb. gibi tamlamalarının sonundaki […]
[…] insanoğlu yazılımsal bir ürün olarak görülür. İşte bu yüzden Sümer dili insan soyunun BIOS‘udur. Yani Sümerce, insani melekelerin biyolojik merkezlerinden olan beyin sapında bulunan […]
[…] model adınızla birlikte “BIOS tuşu” yazarak doğru kombinasyonu bulabilirsiniz. BIOS bilgisayar saati gibi temel bileşenlerin yer aldığı […]
[…] testi, motorun ömrü hakkında öngörü verir fakat elektronik bilgisayar saati gibi kesin bir sonuç sağlamaz. Bu konudaki daha doğru veriler, genellikle ekspertizlerde […]