İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2024 yılında 40 euro olarak belirlenmiştir. Türk vatandaşları antik kente sadece Müze Kart ile giriş yapabilir. Müzekart 60 Türk lirasıdır. Ayrıca öğretmen kimlik kartı ile de ücretsiz giriş mümkündür. Yerleşkenin bitişiğinde bulunan Yamaç Evleri için ise ayrıca para ödemeniz gerekir.
Yamaç Evleri’ne giriş için Müze Kart ya da öğretmen kimlik kartı geçerli değildir. Aspendos ile birlikte Efes, tiyatrosu bugüne kadar en iyi korunarak gelen destinasyonlardandır.
Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesindedir. Antik kent ile İzmir arasındaki mesafe 82 km olup bu mesafe yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Efes Antik Kenti’ne İzmir’den gitmek için en uygun yol, Bornova ilçesinden E-87 kara yolunu takip etmektedir. Bu yol İzmir-Aydın yolu olarak da bilinir. Bu kara yolunu takip ederek Belevi’ye kadar gelmelisiniz. Buradan Efes Sapağı’na vardığınızda artık kısa bir yolculukla antik kente ulaşacaksınız.
Aşağıda Efes Antik Kenti için navigasyon bilgisi yer almaktadır.
Efes Antik Kenti, kadim bir İyonya şehridir. Şehri İyonyalı ve Attikalılar inşa etmiştir. İyonya Birliği ve Roma yönetimlerinde kalan şiir, Likya medeniyetleri ile de yakın ilişkiler kurmuştur.
Artemis Tapınağı: Şehrin çağlar boyunca en önemli yapısı dünyanın yedi harikasından olan Artemis Tapınağı ve tapınağın bulunduğu kaidedir. Artemis Tapınağı, Büyük İskender’in doğduğu gün Herostratus tarafından yakılmıştır. Bu yüzden günümüze sadece kalıntıları ulaşmıştır.
Antik Tiyatro: Bugün için şehirden kalan en önemli korunmuş yapı 24.000 kişi kapasiteli antik tiyatrodur. Tiyatro kendi dönemi düşünüldüğünde devasa bir tasarımdır.
Konsül Kilisesi: Efes Antik Kenti, Hristiyan tarihi için de önemli bir noktadır. Burada Hristiyanlık için kutsal sayılan yedi kiliseden biri konumlanmıştır. Burada birkaç Hristiyan konsülü düzenlenmiştir. Nitekim Got saldırıları ve erozyon sonucu kentin denizle bağlantısının kesilmesi zamanla Efes’in önemini kaybetmesine sebep olmuştur.
Efes Antik Kenti, 1993 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesindedir.
Celcus Kütüphanesi: Efes antik dünyanın kültür merkezinden biridir. Özellikle İyonya Dönemi’nde gelişmiş bir sanat ve bilim ortamı bulunan şehirdeki Celcus Kütüphanesi önemli bir kültür alanıdır.
Burada Callinus, Hipponax gibi şairler ve ünlü filozof Heraklitos yetişmiştir. Ayrıca antik çağın en önemli ressamlarından Parrhasius ve önemli bir hekim olan Rufus Efeslidir.
Şehir 1090 yılında Selçuklular tarafından fethedilmiştir.
İzmir Efes Müzesi, Efes Antik Kenti yakınlarında bulunan arkeolojik parçaları ile ünlü bir müzedir. Efes Müzesi giriş ücreti 2024 yılında 40 eurodur. Ayrıca müzede Türk vatandaşları için Müze Kart geçerlidir.
Müzede çok sayıda heykel ve antik tasarımlar yer almaktadır.
Öneri: İzmir’de mutlaka gitmenizi önerdiğimiz bir diğer yer “Garip Adası“. Ayrıca “İzmir’de denize girilecek yerler” yazımızı da okumanızı öneririz.
10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla
Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla
Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla
Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla
Myra Antik Kenti, farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir antik şehir olarak Demre Çayı deltasında yer… Daha Fazla
Öz Türkçe isimler ve eski Türk isimleri sözlüğümüzde, Türkçe kökenli erkek ve kız isimleri anlamlarıyla… Daha Fazla