GENEL

Myra Antik Kenti – Giriş Ücreti 2023, Açılış-Kapanış Saati ve Tarihi

Paylaş

Myra Antik Kenti, farklı kültürel dokuların üzerine kurulan antik bir şehirdir. Kent, Demre Çayı deltasında konumlanır. Myra Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılında 180 liradır. Ayrıca antik kent girişinde müzekart ve öğretmen kimlik belgesi geçerlidir. Müze, yaz döneminde 08.00-22.00 saatleri arasında açıktır. Alanda ücretsiz park yerleri mevcuttur. “Myra Antik Kenti’ne nasıl gidilir?” diye soruyorsanız, Myra navigasyon bilgisi bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Myra, Demre Çayı’nın kanallar vasıtası ile denizle bağlandığı önemli bir antik yerleşimdir. Bölge, uzun süre hemen yakınında yer alan Andriake (Çayağzı) Antik Kenti ile birlikte Anadolu ticareti için önemli bir aks teşkil etmiştir. Şehir, Likya’nın önemli merkezlerindendir. Bununla birlikte daha sonraki dönemlerde Roma ve Bizans egemenliğine girmiştir.

Myra Antik Kenti Tiyatrosu ve Kaya Mezarları

Myra Antik Kenti’nin en önemli unsurlarının başında antik tiyatro gelmektedir. Akdeniz sahil şeridinin en büyük tiyatrolarından olan bu alanda hâlâ arkeolojik çalışmalar devam etmektedir. Tiyatronun seyirci kısmı büyük ölçüde sağlamdır. Bununla birlikte kemerli bölümlerde yer yer çökmeler meydana gelmiştir. Ancak buna rağmen tiyatro, ihtişamından hiçbir şey kaybetmemiştir.

Şehrin en ön plana çıkan bir diğer özelliği Myra kaya mezarlarıdır. Antik sanatın en güzel örneklerinden olan bu nekropol, kabartma ve işlemeleriyle ünlüdür. Ayrıca bu mezarlar şehrin eski dönemlerindeki zenginliğinin de bir göstergesidir.

Oğuz Akgün (2014), bu zenginliği şu şekilde anlatmaktadır:

Myra antik kenti Likçe yazıtlı kaya mezarları ve M.Ö. V. yüzyıldan en erken sikkeleriyle tarihi M.Ö. V. yüzyıla kadar geriye giden bir kenttir. Lykia’nın Antik Dönem’de en büyük 6 kentinden biri ve M.S. IV. yüzyıldan itibaren ise Lycia Eyaleti’nin metropolis’i olan Myra’nın bölgedeki ve Küçükasya’daki diğer kentler gibi zenginliği M.S. I-III. yüzyıllar arasıdır. Bunu da Myra’nın liman kenti Andriake’den günümüze ulaşan görkem yapılar, kiliseler, anıtlar, işlikler ve liman yapıları gibi birçok mimari yapıdan görmekteyiz. Küçükasya’dan günümüze ulaşan iki granarium Myra ile Patara Lykia kentlerindedir. Bu da her iki kentin Roma tarafından hububat taşıma sisteminde ayrı bir önemi olduğunu göstermektedir.

Oğuz Akgün

Myra Kenti Piskoposu Aziz Nikolaos

Myra, popüler kültürde Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’un yaşadığı yerdir. 15 Mart 270’de Patara kentinde doğan Nikolaos gerçek ününe Myra’da ulaşmıştır. Koruyucu bir aziz olduğuna inanılan Nikolaos, hem Doğu hem de Batı Hristiyanlığında aziz seviyesinde kabul edilmiştir.

Aziz, ölümünden sonra özellikle Rus Hristiyanlar arasında en çok sevilen dinî figürlerden biri hâline gelmiştir. Hatta bugün Aziz Nikolaos Müzesi olarak bilinen yer, onun adına inşa edilen bir kilisedir. buranın 19. yüzyıldaki onarımını da Rus Çarı I. Nikolay yaptırmıştır.

Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Yorumlar

Son gönderiler

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 | Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2022 yılında 120 Türk lirasıdır. Antik… Daha Fazla

Nisan 11, 2024

Buhara’da Yemek Yenecek En Güzel 5 Yer

Birkaç ay boyunca Buhara'da yaşamış biri olarak sizin için Buhara'da yemek yenecek en güzel 5… Daha Fazla

Şubat 24, 2024

9. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları ve Yeni Yarışma Duyurusu (2024)

Geleneksel olarak düzenlediğimiz şiir yarışmamızı titiz bir inceleme ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. "9. Simit Çay… Daha Fazla

Şubat 4, 2024

Akyaka Kamp Alanları ve Fiyatları 2024

Ücretli ve ücretsiz kamp hizmetleri ile Akyaka kamp alanları gezginler için birçok imkân barındırıyor. Kamp… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Mağaralı Koy (Finike) – Nasıl gidilir, giriş ücreti, park yeri 2024

Mağaralı Koy, Finike'den Demre'ye ulaşan kara yolu üzerinde bulunan çok sayıda koydan belki de en… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Gelmiş Geçmiş En Güçlü İmparatorluk Nedir?

Dünya tarihindeki en güçlü imparatorluk nedir sorusu, tarihle ilgilenen herkesin merakını uyandırır. Bu soruya objektif… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023