İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması neler içeriyor?

Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması, 10 Kasım gecesinde imzalandı. Antlaşma, Ermenistan ile Azerbaycan’ın sınırlarını yeniden belirlerken Dağlık Karabağ ve diğer işgal altındaki Azerbaycan topraklarını kapsıyor. Antlaşma teknik anlamda “koridor antlaşması” özellikleri gösteriyor. Ayrıca Rusya ve Türkiye antlaşma şartlarına göre  “ateşkes”i korumakla görevlendiriliyor.

Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması’nın Şartları Nelerdir?

– Ermenistan ordusu 15 Kasım’a kadar Kelbecer’i, 20 Kasım’a kadar Ağdam’ı, 1 Aralık’a kadar da Laçin’i boşaltacak. Ayrıca Kazak rayonunun Yukarı Eskipara ve Barhudarlı kesimleri de Azerbaycana teslim edilecek. Böylelikle Fuzuli, Cebrayıl, Zengilan, Kubadlı, Ağdam, Kelbecer ve Şuşa gibi büyük yerleşimler Azerbaycan’ın eline geçti.

– Tarihî Dağlık Karabağ topraklarını çevreleyen işgal altındaki Azerbaycan toprakları Azerbaycan’a teslim edilecek. Hankendi başta olmak üzere savaş esnasında Azerbaycan’ın ele geçirmediği bazı tarihî Dağlık Karabağ bölgeleri Ermenistan’a kalacak. Bu toprak parçasının çevresi Azerbaycan tarafından çevrileceği için Ermenistan ile Hankendi’nin bağlantısını kuracak bir otoyol barış gücü sorumluluğunda tesis edilecek.

– Azerbaycan ve Nahçıvan arasına Ermenistan toprakları üzerinden barış gücü kontrolünde bir otoyol bağlantısı kurulacak.

– Savaş esnasında Azerbaycan’ın geri aldığı bölgeler Azerbaycan’da kalacak.

-Barış gücü Rus ve Türk askerlerinden oluşacak. Barış güçlerinin süresi daha sonra uzatılmazsa 5 yıl olacak.

Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması Türk coğrafyası için önemli

Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması, Azerbaycan ve Nahçıvan arasında kara sınırı olmaması nedeniyle Türkiye ve Türk cumhuriyetleri arasında kurulamayan kara bağlantısını sağlamış oldu. Antlaşmaya göre barış gücü kontrolünde Nahçıvan ve Azerbaycan arasında bir otoyol yapılmasına karar verildi.

Dağlık Karabağ’da Ne Olmuştu?

27 Eylül 2020 sabahı Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan topraklarına büyük çaplı bir saldırı başlattı. Azerbaycan ordusunun ön cephedeki mevzilerine ve yerleşimlerine büyük kalibreli silahlar, havan topları ve çeşitli kalibre toplarla yoğun bir şekilde ateş açtı. Azerbaycan ordusu komutanlığı tüm cephe boyunca hızlı bir karşı saldırı başlatmaya karar verdi. Çatışmalar neticesinde Ermenistan’da sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Azerbaycan’da sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ayrıca 28 Eylül’de kısmi seferberlik ilan edildi. Devamında Çatışmalar hızla tırmandı ve İkinci Karabağ Savaşı’na dönüştü. Sonuç olarak Azerbaycan 1990’lı yılların başında kaybettiği Fuzuli, Cebrayıl ve Şuşa gibi çok önemli kentlerini geri aldı. Devamında Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması imzalandı. Antlaşma Türkiye’den Libya Türklerine kadar geniş bir coğrafyadaki Türk halkları tarafından coşkuyla kutlandı.

Özet
Dağlık Karabağ Ateşkes Anlaşması neler içeriyor?
Başlık
Dağlık Karabağ Ateşkes Anlaşması neler içeriyor?
Açıklama
Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması, 10 Kasım gecesinde imzalandı. Antlaşma, Ermenistan ile Azerbaycan'ın sınırlarını yeniden belirlerken Dağlık Karabağ ve diğer işgal altındaki Azerbaycan topraklarını kapsıyor. Antlaşma teknik anlamda "koridor antlaşması" özellikleri gösteriyor. Ayrıca Rusya ve Türkiye antlaşma şartlarına göre "ateşkes"i korumakla görevlendiriliyor.
Yayımcı
Simit Çay
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri
Logo

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir