İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yanartaş Giriş Ücreti 2023 | Yorumlar, Kaça Kadar Açık?

Son güncelleme tarihi Haziran 22, 2023

Yanartaş ya da Chimera, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı mahallesinde bulunan kaya ateşi alanıdır. Yanartaş’ta farklı dönemlerde farklı sayıda alev alanı oluşmaktadır. Turistlerin ilgisini çeken bu alan milli park içerisinde bulunup Çıralı Yanartaş’a 2022 yılı giriş ücreti 30 liradır. Alana girişte müzekart veya öğretmen kimlik belgesi geçerli değildir.

Kapanış saati: Yanartaş yazları akşam 22.00‘ye kadar açıktır. Zaten turistler de genellikle burayı akşam saatlerinde ziyaret etmektedir. Çünkü gündüzleri 800 metrelik dik ve taşlı doğa yürüyüşü parkurunu çıkmak biraz yorucu olabilmektedir.

Yanartaş’a nasıl gidilir?

Yanartaş’a gitmek için öncelikle Antalya yönünden Kemer’i de geçip Çıralı sapağından sola dönmeniz gerekir. Yanartaş navigasyon bilgisi için tıklayınız.

Bu sapaktan içeriye doğru girin. Bu yolu hiç bırakmadan devam edin. Kesme taşların olduğu yoldan ilerlediğinizde doğruca Yanartaş girişine ulaşacaksınız. Ancak alevlerin yükseldiği yere araç ile giriş mümkün olmadığı için buraya 800 metrelik dik bir parkurun ardından ulaşılmaktadır.

Yanartaş: Yorum ve Öneriler

Yanartaş’da daha güzel bir atmosfer ile tanışmak istiyorsanız akşam saatlerinde gitmeniz daha iyi olacaktır. Böylelikle alevleri daha yoğun bir şekilde görebilirsiniz. Ayrıca Yanartaş’a 800 metrelik bir mesafeyi katederek çıkmak gerektiği için akşam serinliğinde bu etkinliği yapmak mantıklıdır.

Yanartaş kayalarında sosis pişiren turistler

Eğer buraya akşam saatlerinde gidecekseniz yanınızda bir fener olmasında fayda var. Telefonunuzun ışığı bu iş için yeterli olacaktır. Bunun yanında taşlı bir zeminde dik bir yürüyüş yapacağınız için mutlaka spor ayakkabısı giymelisiniz. Özellikle terlik ve sandaletle bu mesafeyi yürümek sizi oldukça zorlayacaktır.

Yanartaş’ın bulunduğu Çıralı, Türkiye’nin en güzel plajlarından Çıralı ve Olimpos Plajı gibi iki önemli turistik destinasyonu barındırıyor. Ayrıca Phaselis Plajı ve Antik Kenti gibi önemli turistik alanlar da Yanartaş’ın bulunduğu noktaya oldukça yakın.

Yanartaş nasıl yanıyor?

Yanartaş’ın yanma prensibi standart bir doğalgaz kaynağı mantığı ile işlemektedir. Nitekim yeryüzüne çıkan metan ağırlıklı gaz oksijenle temas ettiğinde yanmaktadır. Sonuç olarak da ortaya bu doğa harikası mekân çıkmaktadır.

Kısacası Yanartaş aslında küçük bir doğalgaz kaynağıdır. Hatta bölgedeki doğalgazı çıkarmak için yapılan sondaj çalışmalarında gazın ekonomik olmayacak kadar az olduğu anlaşılmıştır. Hatta bu tür çalışmalar ateşin şu anki mevcut bölgede sönüp farklı bir alanda yanması ile sonuçlanmıştır. Sondajın sonlandırılması ile birlikte bölgedeki ateş yeniden yanmaya devam etmiştir.

Yanartaş ne zamandır yanıyor?

Yanartaş binlerce yıldır yanmaktadır. Ancak bu sürenin tam olarak ne kadar olduğunu bilmek mümkün değildir. Yine de buranın eski Yunan mitolojisine konu olması taşın en az 2500 yıldır yandığı anlamına gelmektedir.

Akıllara gelen bir diğer soru Yanartaş’ın ne zaman söneceğidir. Bölgede yapılan sondaj çalışmaları gazın oldukça az olduğunu göstermiştir. Ancak turistik alana zarar vermemek için rezerv tam olarak tespit edilememiştir. Bu sebeple Yanartaş’ın ne kadar süre daha yanacağını bilmek mümkün değildir. Kesin olan tek şey ise ateşin sonsuza kadar yanmayacağıdır.

Yanartaş’ın mitolojik hikâyesi

Yanartaş’ın mitolojik hikayesi eski Yunan medeniyetine dayanmaktadır. Yunan mitolojisine göre buradan yükselen ateş vücudunda çeşitli hayvanların uzunları bulunan bir yaratık olan Chimera’nın ağzından yükselmektedir.

Söylenceye göre Efira kralının oğlu Hipponoes, kardeşi Belleros’u öldürür. Hipponoes cezalandırılmak için Argos kralına gönderilir. Ancak Argos kralı da onu öldürmek istemez. Hipponoes gönderildiği Likya Krallığı’nda yaşamının bağışlanması için büyük bir sınava tabi tutulur.

Kardeşini öldürdü için Bellerophontes olarak adlandırılan Hipponoes, farklı canlıların uzuvlarından oluşan güçlü bir canavar olan Chimera’yı öldürmek ile görevlendirilir. Hipponoes, uçan at Pegasus’a biner, Chimera’ya mızrağını saplar ve onu yerin 7 kat dibine gönderir. İşte Yanartaş, bu inanışa göre Chimera’nın yer altından yükselen ateşidir.

Bu canavarın öldürülmesi ülkede büyük bir sevinç yaratır. Ülkenin dört bir yanından gelen atletler Olimpos ve çevresinde bu olayın anısına müsabakalar düzenler. Olimpiyatların temeli de işte burada atılır. Bugün modern olimpiyatlardaki olimpiyat ateşi aslında Chimera’nın ateşini ima eden bir semboldür.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir