İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Likya Medeniyetleri Müzesi Giriş Ücreti 2022, Yapıları & Yol Tarifi

Likya Medeniyetleri Müzesi ve Andriake ören yeri, tarihî “ışık ülkesi” olarak bilinen Likya coğrafyasının merkezi konumundaki Demre’de. Müzenin içerisinde özellikle Myra, Olimpos, Ksantos, Patara, Pinara ve Tlos gibi kadim Likya şehirlerine ait eserler sizleri karşılıyor. Likya Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti 2022 yılında 12,5 lira, müzekart ve öğretmen kimlik belgesi geçerli. Ayrıca müzeyi yaz döneminde 08.30-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Likya MÖ 6. yüzyıldan itibaren Lidyalılardan bağımsızlığını kazanan bir coğrafyadır. Bununla birlikte Romanlılar ve Bizanslılar daha sonra bu alana hükmetmiştir. Son olarak Selçuklular ile birlikte Türkler, Likya coğrafyasını fethetmiştir.

Müzenin kurulduğu alan aslında antik bir liman kenti olan Andriake ören yeridir. Bu sebeple müzenin bir kısmı açık hava müzesi şeklindedir. Bu açık alanda antik limana ait agoranın yanı sıra sinagog, kilise ve hamam gibi yapılar bulunmaktadır. Yaz aylarında tamamen sulak özelliğini kaybeden liman bölümünde, gemi canlandırmaları mevcuttur.

Likya Medeniyetleri Müzesine nasıl gidilir?

Likya Medeniyetleri Müzesi’ne gitmek için öncelikle Demre’ye ulaşmalısınız. Ardından müzeye ulaşmak için buradan Google navigasyon bilgisine tıklayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta navigasyon antik kentin girişine ulaşmanıza rağmen sizi biraz daha ileri götürüyor. Müze bakir bir alana kurulduğu için varış noktasına yaklaştığınızda zaten girişi hemen algılamanız mümkün.

Müzeye toplu taşıma ile ulaşma imkânı yok. En yakın durak yaklaşık 20 dakika yürüyüş gerektiriyor. Bu sebeple aracınız yoksa taksi kullanmanız faydalı olacaktır.

Likya Medeniyetleri Müzesi nasıl bir yer?

Müze iki ana bölümden oluşuyor. Nitekim açık hava kısmında Andriake ören yerinin kalıntılarını bulacağınızı söylemiştik. Bu bölümde bazı canlandırmalar da eklenmiş. Örneğin zamanla alüvyonlarla dolup kaybolan liman kısmına temsili gemiler yerleştirilmiş. Ören yerinde hem sinagog hem de kilisenin bulunması ise inanç özgürlüğünün önemli bir kanıtı durumunda.

Müzenin kapalı bölümü ise tematik bir format içeriyor. İlk bölümde genel olarak Likya hakkında bilgiler var. Diğer bölümlerde ise büyük Likya kentlerine ait kalıntıları görmeniz mümkün. Bu konseptin en dikkat çeken parçaları sikkeler, denizci eşyaları, heykeller ve süs eşyaları. Likya Medeniyetleri Müzesi iç mekân planı kısaca şöyle özetlenebilir:

  1. Myra Salonu,
  2. Patara Salonu,
  3. Olympos Salonu,
  4. Arykanda Salonu,
  5. Tlos Salonu,
  6. Ksanthos Salonu,
  7. Antiphellos Salonu,
  8. Pinara Salonu.

Ortopedik rahatsızlığı olan veya gün ortası sıcaklığına maruz kalmak istemeyenler için müzeyi sabah erken veya akşam saatlerinde gezmek ideal. Çünkü gün ortasında oldukça geniş bir alana yayılan ören yerini gezmek sizi biraz zorlayabilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir