İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kestane Balının Faydaları ve Kullanımı

Kestane balı, şifalı doğal ürünler arasında vazgeçilmez bir ürün. Bu makalede kestane balının faydaları ve kullanımını detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Kestane balının en bilinen faydaları kısaca şunlardır:

  1. Mide ülserinin bazı çeşitlerine iyi gelmektedir.
  2. Vücudun iltihap üretmesine engel olacak bileşiklere sahiptir.
  3. 2700 yıldır bal, insanlar tarafından doğal bir antibiyotik olarak tüketilmektedir.
  4. Bal küçük yanık yaralarında olumlu bir etkiye sahiptir.
  5. Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu, altı yaşın altındaki çocukların reçetesiz olarak satılan öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yerine bal ve limon içeren doğal ürünleri önermektedir.

Kestane Balının Faydaları Üzerine Yapılan Bilimsel Çalışmalar

Klinik çalışmalarda, kestane balının tıpkı zeytinyağı gibi anti-enflamatuar bir yapıya sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Hayvanlar üzerindeki bir araştırmada kestane balının diğer bazı destekleyicilerle 7 gün boyunca kullanıldığında ortaya çıkan etkiler ortaya konmuştur. Buna göre midenin ülser indeksini, mikrovasküler geçirgenliği ve miyeloperoksidaz aktivitesini azaltarak indometasin kaynaklı mide lezyonlarını önlediği görülmüştür.

Yüksek fenolik içeriklerinden dolayı kestane ve meşe ballarının üreaz ve ksantin enzimlerinin inhibisyonu için güçlü bir kaynak olduğu bulunmuştur.

Kestane balının düzenli günlük tüketiminin, helicobacter pyloriden kaynaklanan mide ülserlerini ve reaktif oksijen türlerinin aracılık ettiği patolojik bozuklukları önleyebilmektedir.

Kestane balının antibiyotik etkisi

Bal, hem eski hem de modern tüm nesiller, gelenekler ve medeniyetler tarafından gıda ve ilaç olarak yaygın bir şekilde kabul edilmiştir. En az 2700 yıldır, bal insanlar tarafından topikal uygulama yoluyla çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır, ancak son zamanlarda balın antiseptik ve antimikrobiyal özellikleri keşfedilmiştir. Balın birçok insan patolojisinde etkili olduğu bildirilmiştir.

“Kestane balı bir antibiyotik midir?” yanıt arayan Truchado ve arkadaşları, kestane balının ve bu bala ait metanolik ekstraktların erwinia carotovora, yersinia enterocolitica ve aeromonas hydrophila gibi patolojik bakterilerle mücadelede etkili olabileceğini savunmuştur.

Balın Yanık Tedavisindeki Yeri

Baldan üretilen tıbbi ürünlerin küçük yanık ve yaralara müdahale için kullanımı FDA tarafından onaylanmıştır.

Balın koronavirüse karşı etkisi

Sarah M Michienzi ve Melissa E Badowski tarafından vitaminlerin ve takviyelerin koronavirüse (coronavirus) etkisi üzerine yapılan bir çalışmada, balın antiviral özellikleri ve akut öksürüğe karşı etkisi nedeniyle günde 2 ila 3 doz arasında tüketilmesinin yararlı olabileceği dile getirilmiştir.

Balın öksürük için kullanımı

Özellikle Covid-19 pandemisi sonrasında balın öksürük vesoğuk algınlığı üzerindeki etkisini araştıran Oxfordlu bilim insanları, balın öksürük ve soğuk algınlığına karşı antibiyotiklerden daha etkili olduğunu iddia etmiştir. Araştırmaya göre bal, üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki ilk basamak tedavide antibiyotiklerden daha etkilidir (bkz. TRT Haber).

Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu, altı yaşın altındaki çocukların reçetesiz olarak satılan öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yerine bal ve limon içeren doğal ürünleri önermektedir. Bu Kurum’a göre “Bal ve limon içeren ev yapımı çareler, muhtemelen reçetesiz satılan bu ilaçlara göre aynı derecede yararlıdır ve bunların kullanılması daha güvenli”dir. Ancak ebeveynler, bebek botulizmi riski nedeniyle bebeklere bal verilmemesi gerektiği konusunda uyarılmaktadır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir