Sümela Manastırı, Türkiye’nin Trabzon iline bağlı Maçka ilçesinde yer alan tarihî bir manastırdır. Uzun süren bir tadilatın ardından şu an tamamen açıktır. Sümela Manastırı giriş ücreti 2024 yılında 20 eurodur. Türk vatandaşları Müzekart olmadan Sümela Manastırı’nı ziyaret edemez. Müzekart sadece 60 liradır ve bir yıl boyunca Türkiye’deki yüzlerce yeri bu kartla gezebilirsiniz. Eğer öğretmen kimlik belgeniz varsa o da geçerlidir.
Otopark ücreti: 40 lira (2 saatlik)
Otopark ve Sümela arası dolmuş ücreti: 20 lira (Yürüyerek çıkmayı denemeyin çünkü çok dik.)
Not: Aracınızla otoparka kadar gidebilirsiniz. Sonrasında dolmuş ile manastıra çıkacaksınız.
Pet şişe su: 16 lira
Öneri: Trabzon’da Gezilecek Yaylalar
Manastıra Maçka üzerinden ulaşılır. Maçka ilçesine ulaştıktan sonra yol oldukça dar ve virajlıdır. Bu sebeple Karadeniz coğrafyasına aşina olmayan kişilerin toplu taşıma kullanması gayet mantıklıdır. Ayrıca toplu taşıma kullanırsanız girişte oluşan araç kuyruğunu da çekmemiş olursunuz. Araç tercih edenler için navigasyon bilgisi aşağıdadır:
Eğer Sümela’ya kendi aracınızla gitmek istemezseniz Trabzon şehir merkezindeki Çömlekçi Durağı’ndan Sümela’ya minibüs seferleri var. Bu minibüsler manastırda iki saat kadar kaldıktan sonra geriye dönüyorlar.
Sümela Manastırı, Türkiye’nin Trabzon iline bağlı Maçka ilçesinde yer alan tarihi bir manastırdır. Nitekim manastır, Maçka ilçe merkezinin yaklaşık 19 kilometre güneyindedir. Altındere Vadisi’nde yer almaktadır. Ayrıca Altındere Vadisi, millî park statüsündedir.
Sümela Manastırı ve yerleşkenin giriş bölümünde sarp kayalar bulunduğu için yapı oldukça heybetlidir. Fakat içerisine girdiğinizde son derece yaşanılabilecek bir mekanla karşılaşırsınız. İşte manastırın en ilgi çekici özelliği budur.
Manastır ne zaman inşa edildi?
Sümela Manastırı, 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Yani Bizans dönemine aittir. Manastırın kurucusu Trabzon İmparatoru III. Aleksios’tur. Manastır, 12. yüzyılda yapılan genişlemelerle bugünkü görünümünü almıştır.
Manastırın mimarî özellikleri nelerdir?
Manastır, dik bir kayalık üzerine kurulmuştur ve etkileyici bir konumda yer almaktadır. Altındere Vadisi’nin yeşil doğası ve çevredeki dağ manzarası ile birleşerek ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaktadır. Nitekim manastırın içinde; yer alan kilise, şapeller, kutsal su kaynakları, mutfak, yemekhane ve hücreler gibi çeşitli bölümler bulunmaktadır.
Sümela Manastırı, zamanla çeşitli onarımlar geçirmiş ve restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Ancak, 2015 yılında yaşanan heyelan nedeniyle manastır uzun süre tadilattan geçmiştir. Manastır şu an tam olarak açıktır.
Manastırın önemi
Sümela Manastırı, tarih, kültür ve doğa tutkunları için önemli bir turistik cazibe merkezidir. Nitekim ziyaretçiler, manastırı gezip keşfedebilir, tarihi yapıları inceleyebilir ve çevredeki doğa yürüyüş parkurlarında yürüyüş yapabilirler. Manastır, özellikle yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Sümela Manastırı, Türkiye’nin tarih ve kültür mirasının önemli bir parçasıdır ve ziyaret edildiğinde büyüleyici bir deneyim sunmaktadır. Ancak, seyahat planı yapmadan önce güncel ziyaret saatleri ve koşulları hakkında bilgi almanızı öneririm. Çünkü özellikle hafta sonları çok kalabalık olmaktadır.
10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla
Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla
Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla
Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla
Myra Antik Kenti, farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir antik şehir olarak Demre Çayı deltasında yer… Daha Fazla
Öz Türkçe isimler ve eski Türk isimleri sözlüğümüzde, Türkçe kökenli erkek ve kız isimleri anlamlarıyla… Daha Fazla