İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kaputaş Plajı giriş ücreti 2023

Kaputaş Plajı, turkuaz sığ suları ve doğal güzelliğiyle Türkiye’nin önemli tatil merkezlerindendir. Kaş, Antalya’da bulunan Kaputaş Plajı için giriş ücreti 2023 yılı için yoktur. Yani ücretsizdir. Kaputaş Plajı’nda şezlong kiralama ise 50 lira civarında. Şemsiye de 50 liraya kiralanabilmektedir. Ayrıca plajın yakınlarındaki Çakıl Plajı da Kaputaş ile birlikte ziyaret edebileceğiniz bir destinasyondur. Çok yoğun bir plaj olduğu için Kaputaş’a sabah saatlerinde gidilmesi önerilmektedir.

Kaputaş Plajı’na ulaşmak için aşağıdaki Google Map uygulamasından yararlanabilirsiniz.

Türkiye’nin en güzel plajlarından biri olan Kaputaş, bir vadi önü kumsalıdır. Plajın tabanı taşlı, suyu ılık ve dalgalıdır. Burası Patara ile birlikte Antalya’nın uluslararası tanınırlığı yüksek plajlarındandır. Bu plajın muazzam bir görüntüye sahip olmasından kaynaklanır. Şimdi gelin plajla ilgili bilgilere bakalım.

1. Kaputaş Plajı ile ilgili bilgiler

Kaputaj Plajı giriş bölümü vadi ağzı olan bir yer. Plaj, üst vadi tabanından gelen yer altı sularının vadinin başlangıç noktasında süzülerek denize ulaşması sonucu oluşmuştur. Bu sebeple kıyı suyundaki mineraller plajın dünyaca ünlü turkuaz rengini vermiştir.

Kaputaş, Antalya'nın en güzel plajlarından biridir.
Fotoğraf: Yana Leto

Kaputaş Sahili ve Deniz Suyu: Kaputaş, turkuaz ve ılık bir suya sahiptir. Plajın renginin turkuaz olmasının sebebi suyun sızarken kayaçlardaki mineralleri de denize taşımasıdır. Çünkü Türkiye’nin kuzey sahillerinde suların sızarak denize ulaştığı kayaçlar karstiktir. Yani yüksek oranda karstifiye edilmiş karbonat basitçe kireç içermektedir. Aynı zamanda suyun süzülerek gelmesi denizin çamur ve çökelti ile dolmasını engellemiştir. Bundan başka plaj suyu vadiden geldiği için diğer Antalya plajlarına göre daha soğuktur.

Yoğun bir plajdır: Kaputaş Plajı giriş kısmı vadi ağzı olan bir alan olduğu için çok geniş değildir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında plajdaki yoğunluk üst seviyeye çıkmaktadır. Ayrıca plaja merdivenlerle inilip çıkıldığını unutmamak gerekiyor.

Dalgalı, akıntılı bir plajdır: Plaj genel anlamda akıntılı bir yapıya sahiptir. Çünkü vadinin yan yüzlerine çarpan dalgalar, su akışını değiştirmektedir. Rüzgârların vadi içine girmesinin etkisiyle plajda sabah saatleri hariç genellikle su durgun değildir. Bu sebeple güneşlenmekten ziyade yüzmeyi sevenler için burası bir “havuz” vadetmez.

Deniz tabanı taşlıdır: Plajın deniz tabanı taşlı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden burayı tercih eden kişilerin deniz ayakkabısı giymesi doğru olacaktır.

Deniz tabanının taşlı olması aynı zamanda bazı avantajlar da sağlamıştır. Nitekim bu sayede kıyıdan sadece birkaç metre uzaklaşmak rengârenk bir deniz yaşamının başlaması için yeterlidir. Sıradan bir deniz maskesi ile deniz altının güzelliklerine şahit olmak istiyorsanız, Kaputaş size göre.

Kaputaş giriş ücreti 2022: Plaja giriş ücretsizdir. Şezlonglar ise şemsiye ile birlikte 100 TL’dir. Ancak yoğun kalabalık sebebiyle boş şezlong bulmak oldukça zordur. Bu sebeple kendi şemsiyenizi getirmenizde fayda var. Plaj için özel olarak oluşturulmuş bir otopark yoktur. Bu sebeple plajın bir park sıkıntısı olduğu söylenebilir.

Siz de Kaputaş’ı ziyaret edecekseniz Türkiye’nin reklam yüzü görüntülerinden birine tanık olacaksınız. Dağ ağzından plajın görüntüsü, hayatınızda gördüğünüz manzaraların en güzellerinden biri olacak. Fotoğraf makinenizi getirmeyi unutmayın!

2. Kaputaj Plajı’ndaki İmkânlar

Kaputaj Plajı Nasıl Bir Yer? Fotoğraf: Zeynep Ünlü

Plaj, fotoğraf çekmek için ideali bir yerdir. Ayrıca kafe, WC, duş vb. donatı alanları da mevcuttur. Ancak park sorunu olan bir destinasyondur.

Bir vadi ucunda oluşan Kaputaş Plajı, vadinin çıkış kısmında karstik kayaçlardan kaynaklandığı için oldukça kaliteli bir kuma sahiptir. Aynı zamanda vadi çıkışı olduğu için oldukça etkileyici bir görünüm oluşturmaktadır. Patara benzeri bir genişlikten ziyade dağ ve denizi buluşturan bir alüvyonlu sahil olan Kaputaj, yine de dağ çıkışı olması sebebiyle çakıllı bir sahile sahiptir. Yani denize su ayakkabısı ile girmek daha mantıklıdır. Ayrıca vadi çıkışı olması sebebiyle sabahları deniz daha sakin ve durudur.

3. Kaputaş Plajı’nın Jeolojik Oluşumu

Plaj, Sarıbelen Polyesi’nin serildiği tabanda Katran Dağı eteklerinden uzanan çayın aşındırdığı kayaçların bir ürünüdür. Bu kayaçların aşınması ve yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki Şahinkaya fayının etkinliği sonucunda bu vadi oluşumu tamamlanmıştır. Bu yüzden henüz bu alana çıkmadan Sarıbelen, Gavurpazarı, Menteşçamı ve Yarbaşı bölmelerinde alüvyal araziler oluşmuştur. Bir vadi ağzı plajı olan Kaputaş, güney çıkışlı olarak 600 civarında bir vadi yüksekliğine sahiptir. Nitekim vadi çıkışlarındaki alüvyal arazilerde zakkum, defne, erguvan ve ardıç gibi ürünler yetişmektedir.

Kaputaş Çayı, batısında yine aynı doğrultuda uzanan ve Felenk Çayı’nın bir kolu olan Kısık Dere ile bölgenin doğusunda Yumrutaş fayına yerleşmiş olan Çebşin Dere tarafından toplanmaktadır.

Nurdan Keser

KAYNAKÇA / REFERENCES

Keser, N . (2013). Sarıbelen (Sidek) Polyesi ve Katran Dağının Karst Jeomorfolojisi. Marmara Coğrafya Dergisi , 0 (10)

Ünal, A .; Çakır, G . (2020). Turistlerin Destinasyon Seçim Kararlarında Destinasyon İmajının Rolünün Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Kaş Örneği. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 8 (2) , 395-403.

Özet
Kaputaş Plajı nasıl oluştu?
Başlık
Kaputaş Plajı nasıl oluştu?
Açıklama
Kaputaş Plajı nasıl oluştu? Kaputaj Plajı Turistler için Nasıl Bir Yer? Kaputaş Plajı'nın Jeolojik Oluşumu sebebiyle rengi niçin turkuaz?
Yayımcı
Selin Melis Özçaycı
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri
Logo

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir