İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rüya

Bu yazıda “Rüya aslında nedir?” ve “Rüyaların gerçek olduğu nasıl anlaşılır?” sorularının yanıtlarını bulacaksınız. Öyleyse Sevinç Güngör’ün rüya kavramını bilimsel ve fıtrî açıdan yorumladığı keyifli bir yazı sizi bekliyor.

Rüya uykunun bekçisidir, derler. İnsan, rüya âleminin yollarında ruhuyla yürür, semalarında ruhuyla uçar, uçurumlarından ruhuyla sert boşluklara düşer. Bilinçaltının derin dehlizlerinde gezinir.  Rüyada ruh, dış âlemle irtibatını bir nevi askıya alır, hislerini kâinattan çeker âdeta.

Bilimsel açıklaması:

“İnsan ömrünün on ikide biri rüyada geçiyor. 70 yıllık bir yaşamın 4,5 yılı. Her gece ortalama 100 dakika. Beynimiz her akşam, bir buçuk saat gibi bir zamanı, saçma sapan bir konuya ayırmaz. O rüyayı görüyorsak bir sebebi vardır.” diyor uzmanlar. Rüyaları ciddiye almak ve anlamaya çalışmak gerekir.

Rüyanın Fıtrî Tanımı

İnsan, rüyasında kaybettiği bir sevdiğini, bir yakınını gördüğünde; geçmişteki yaşanmışlıkların ve yaşan(a)mamışlıkların acısını çıkarırcasına ona sarılmak ister. Güzel ve hoş rüyalardan uyanmak istemez. Uyandığında dudağında bir tebessümle kalkarken kâbusların karanlık dünyasından onu kurtaracak bir el, bir ışık arar da bulamaz. Sesini duyurmak, bağırmak istese de ses telleri kullanım dışı kalmış gibi kendini paralasa da çıkmaz o ses. Güç bela uyandığında kaskatı bir bedendir geriye kalan.

Rüya, senaryosunu bilinçaltının, yönetmenliğini zihnin, oyunculuğunu da ruhun yaptığı bir film gibidir sanki. Belki bilinç tarafından uygulanan kontrolün azalmasından belki toplumun baskısı nedeniyle midir bilinmez. Bastırılan kıskançlık, hırs, öfke, cinsel arzular bazen rüyaların kurgusunda konuyu, olay örgüsünü ve karakteri oluşturur.

Yaşanılan olayın rüya olduğunu anlayınca “gidişatı değiştirmek” diye bir seçenek vardır. Mesela, devam etmesini istemediği bir rüyayı bitirmek için yüksek bir yerden atlamak, kendine zarar vererek uyanmaya çalışmak gibi. Ama bir grup insan var ki rüyayı görürken akışı değiştirmenin yanında müdahale de edebiliyorlar. Bu rüyalara “Lucid rüya” deniyor. Öyle ki bu insanlar, rüyalarında karşılaştığı ejderhayı rüya esnasında küçültebiliyor ya da başka bir şeye dönüştürebiliyorlar.

Gerçek Dünyaya Açılan Kapı

Gizemiyle merak uyandıran sırrına bir türlü vakıf olmadığımız rüyalar. Yoğun duyguların deposu rüyalar. Hz. Yusuf’un çocukken gördüğü rüya nasıl da Hz. Yakup’u ağabeylerine karşı ürkütmüştü! Hz. Musa’nın annesi bir rüya ile onu nehre bırakmamış mıydı?

Howe, rüyasında kendini öldürmek üzere olan mızrağın ucundaki deliği fark etmesiyle dikiş makinesinin iğnesini bulmuştu. Atom maddelerinin kâşifi Niels Bahr, rüyası sayesinde güneş sistemiyle atom arasındaki benzerlikleri keşfetmişti. Edebiyattan bilime kadar tüm eser ve icatlarda birçok katkısı olan rüyaların sır dolu kapısını aralamaya kalktığımızda, bu konuda ne kadar az bilginin olduğunu görmekteyiz.

Rüya Yorumları

Rüyalar kıymetlidir. Herkese teslim edilmez. Rüya yorumlamak herkesin harcı değildir. Rüyaların sadece % 95’i yorumlanmaya müsaittir. Geri kalan bastırılmış korkular, duygular, kaygılardır.

Yanlış yapılan yorumlar insanı olumsuz yönde etkiler. Rüya tabiri kitaplarındaki kalıplaşmış yorumlar, kişisel faktörleri göz önünde bulunduramaz. İki kişi aynı rüyayı görse bile ikisine de aynı yorum yapılmaz. Çünkü ikisinin de hayatı, tabiatı birbirinden farklıdır. Rüya, kişiye özel yorumlanmalıdır bu yüzden. Ne Frued‘un ne de Jung‘un rüya sözlüğü vardır. Rüyaların dilini sözlüklerden, tabir kitaplarından öğrenilmez. “Bir rüya, bir isteğin gizlice gerçekleşmesidir.” demiş Sigmund Frued. Jimm M. Power de: “Rüyaları gerçekleştirmenin en kısa yolu, uyanmaktır.” demiş.

O zaman hayallerimizi gördüğümüz rüyalarımızı gerçekleştirmek için uyanıp harekete geçmeli.

Sevinç GÜNGÖR

Özet
Rüya
Başlık
Rüya
Açıklama
Bu yazıda "Rüya aslında nedir?" ve "Rüyaların gerçek olduğu nasıl anlaşılır?" sorularının yanıtlarını bulacaksınız.
Yayımcı
Sevinç GÜNGÖR
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat (Akademik)
Logo

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir