Şinasi, modern Türk edebiyatının kurucusudur. Onun çıkardığı Tercüman-ı Ahval gazetesi hem ilk özel gazetedir hem de Tanzimat edebiyatının başlangıcını simgeleyen eserdir.
Şinasi’nin Türk edebiyatındaki ilkleri şunlardır:
Şinasi çok başarılı bir şair ya da yazar değildir. Ancak o Namık Kemal gibi edebiyata yetenekli kişilere örneklik etmiştir. Yani misyonu öncü olmaktır.
Şinasi, Osmanlı’nın büyük mağlubiyetler içinde kendisini sorgulaması gerekliliğini savunmuştur. Ayrıca zamanına göre fazla cüretkar şekilde pozitivist felsefeden etkiler göstermiştir.
O, Osmanlı’nın kurtuluşunun halkı eğitmek olduğunun farkındadır. Bu sebeple ağır bir dille edebiyat yapmanın memleketin hayrına olmadığını idrak etmiştir.
Şinasi ve kendisinden sonra gelen Namık Kemal ve Ziya Paşa gibi diğer Tanzimat sanatçıları dili sadeleştirmeyi başaramamıştır. Bu konudaki başarı için yarım asır daha Milli Edebiyat Dönemi’ni beklemek gerekecektir.
Kısacası Şinasi Türk edebiyatının modern köklerini atmıştır. Nitekim o büyük bir öncüdür.
Onun başlattığı Tanzimat I. Dönem, II. Abdülhamid’in tahta geçmesine kadar sürmüştür. Bu dönemde klasisizm ve romantizm en etkili iki edebî akımdır.
Şinasi, Fransızcadan yaptığı çevirilerde klasisizm akımının etkisindedir.
Şinasi’nin düşünüp de edebî şekilde ifade etmekte zorlandığı tüm görüşleri daha sonra Namık Kemal tarafından Hürriyet Kasidesi içerisinde ifade bulmuştur.
10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla
Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla
Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla
Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla
Myra Antik Kenti, farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir antik şehir olarak Demre Çayı deltasında yer… Daha Fazla
Öz Türkçe isimler ve eski Türk isimleri sözlüğümüzde, Türkçe kökenli erkek ve kız isimleri anlamlarıyla… Daha Fazla
Yorumlar