İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarmat Füzesi Özellikleri | Hızı, Ağırlığı, Menzili ve Vurucu Etkisi

Sarmat füzesi, Rusya tarafından üretilen ve saatteki hızı 25 bin km’ye ulaşan 18.000 km menzilli kıtalar arası nükleer süper balistik füzedir. Füzenin 2022’de tanıtılan son versiyonu 15 adet nükleer başlık taşıma kabiliyetine sahip. Adını tarihteki savaşçı bir kavim olan Sarmatlardan alan füze, tek bir atışta yaklaşık İngiltere büyüklüğünde bir yeri haritadan silebilecek bir enerji açığa çıkarabiliyor. Batıda bu füzenin adı Şeytan 2.

Sarmat füzesi havada imha edilebilir mi?

Rusya, Sarmat füzesinin havada imkân edilemeyeceğini iddia etmektedir. Bunun sebebi füzenin ses hızının çok çok üzerinde bir hıza sahip olması. Ayrıca seyir hareketinin asimetrik olması da başka bir neden. Başka bir deyişle Sarmat füzesi, diğer füzeler gibi standart bir doğrusal harekete sahip değil.

Füze doğrusal bir harekete sahip olmadığı için tıpkı bir savaş jeti gibi rotasında değişiklikler yapmaktadır. Bu da radara yakalanmasını ve yakalansa bile hava savunma sistemleriyle vurulmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca Rusların iddiasına göre Sarmat ateşlendikten sonra dünya atmosferinin dışına kadar yükselmektedir. Elde ettiği bu yüksek irtifa sebebiyle imha edilmesi güçleşmektedir. Ayrıca füze, olası saldırılara karşı zırhla kuşatılmıştır.

Tüm bunlara rağmen Sarmat’ın özellikle savaş uçaklarıyla gelecek önlemelere karşı başarısı açık değildir. Ayrıca lazer işaretleme yöntemiyle bu silaha önlem alınmasının mümkün olduğu söylenmektedir.

Sarmat füzesi düştüğü yerde nasıl bir etki üretir?

Rusya’nın iddiasına Sarmat füzesi, Büyük Britanya büyüklüğünde bir yeri yok etme kabiliyetine sahip. Böyle bir bomba imha edilmeden hedefine ulaştığında yaklaşık 30 km çaptaki bir bölgede canlılığı büyük oranda yok edecektir. Ayrıca etki kilometrelerce daha nükleer serpintiler ve patlamanın yakıcı şok etkisiyle yayılacaktır.

ABD’nin elindeki nükleer füzeler şu an maksimum 1,4 megaton TNT gücünde. Sarmat ise tam tamına 50 megaton TNT gücüne sahip. Yani ürettiği etki bakımından Sarmat ABD’li rakiplerinden yaklaşık 35 kat daha vurucu bir silah.

Kısacası Japonya’ya atılan atom bombası ile karşılaştırıldığında Sarmat füzesi, çok daha büyük bir felakete yol açacaktır. Böyle bir bombanın ateşlenmesi muhtemelen nükleer denizaltılar ile karşılık bulacaktır. Bu da hem Batı’nın hem de Rusya’nın büyük ölçüde haritadan silinmesi anlamına geliyor.

Fakat birçok otoriteye göre Sarmat Rusya’nın örtük ileti yoluyla dezenformasyon çalışmasının ürünüdür. Yani ülke basınınca tanımlanan özellikleri abartılıdır. Bu sebeple füzenin tesiri konusunda kesin bilgiler yoktur.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir