İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2022 AYT Edebiyat Soruları Tartışma Platformu

2022 AYT edebiyat soruları, bu başlıkta değerlendiriliyor. Sınav bittikten sonra sizlerden gelen geri bildirimleri burada paylaşıyoruz. Böylelikle 2022 AYT edebiyat soruları ile ilgili ilk cevap, görüş ve düşünceleri öğreniyoruz. Sınav bittiği andan itibaren sayfanın alt kısmında ilk yorumları görebileceksiniz. Böylelikle 2022 AYT edebiyat zor muydu, ortalama kaç net çıkar gibi soruların da cevabını öğrenmiş olacaksınız.

Sınavla ilgili ilk yorumları aşağıdaki videoda görebilir ve siz de başkalarının da okuyabilmesi için videoya tıklayarak Youtube’da videonun altına kendi yorumunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca sorular ve cevapları aşağıda.

Sınavla İlgili İlk Yorumlar

  • Sınav zor değildi. Çalışan öğrencilerin soruların tamamını yapması mümkün.
  • Yüksek başarı bekleyen öğrenciler için en çok 2 yanlış normal.
  • Orta seviyedeki öğrenciler için 4 ve üzeri yanlışlar sorun çıkarabilir. Özellikle matematiği edebiyat ile telafi edenler çok yanlış yapmamalıydı.
  • Sınavın tek zor sorusu Adalet Ağaoğlu‘na ait “Dar Zamanlar” üçlemesiydi. Burada üçlemenin içeriği “Ölmeye Yatmak” eseri üzerinden soruldu. Nitekim “Ölmeye Yatmak”, 12. sınıf kitabında adı geçen bir eser.
  • Sınav yine ders kitaplarına endeksliydi. Bu da önemli.
  • Bazı nispeten daha az bilinen şair ve yazarların sorulması, sınavın en zorlayıcı yönüydü.
  • Divan edebiyatından çok sayıda soru geldi.
  • 2022 yılına ait AYT edebiyat sınav soruları için tıklayınız.

2022 AYT Edebiyat Soruları ve Cevapları

2021 AYT edebiyat soruları ile bu seneki soruları kıyaslıyoruz. Böylelikle öğrencilerimizin standart sapma olası sıralamalarını daha iyi tahmin etmelerini sağlıyoruz.

⚠️ Lütfen siz de sınava girdiyseniz sınavla ilgili görüşlerinizi yonetici@simitcay.com adresine gönderin. Biz de tüm Türkiye ile paylaşalım.

2022 AYT Edebiyat Sınav Soruları (İçeriksel Değerlendirme)

Sınav geçen sene ile aşağı yukarı aynı zorluktaydı. Bu sene geleneksel Türk tiyatrosu da konu olarak eklendi. Ayrıca TYT tarzı soru tipi de AYT edebiyatın yaklaşık 3’te 1’ini oluşturdu. Sınavda konu olarak divan edebiyatı ağırlıktaydı.

Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatı sınırlı sayıda soru getirdi. Hatta bu sorulardan biri de Millî Edebiyat çizgisini sürdüren Ahmet Kudsi Tecer’i konu aldı. Yani genel olarak ders kitaplarındaki cumhuriyet öncesi dönemi esas alan bir sınavdı. Çok çalışmak değil okul derslerini iyi takip etmeyi gerekli kılan bir yapısı vardı sınavın.

Sınav 10. ve 11. sınıf konularının ağırlığını taşıyordu denirse yanlış olmaz.

2022 AYT Edebiyat testinde kaç doğru iyidir?

Bunu sınavın sonuçlarını görmeden söylemek mümkün değil. Çünkü sınavın öğrencilere ne kadar zor geldiğini anlamak gerçekten zor. Ancak genel olarak bu testten hedefi büyük olan öğrencilerin en fazla 2 yanlış yapması idealdir. Çünkü soru sayısı zaten oldukça az.

Eğer diğer testlerde çok iyi bir iş çıkarmasıysanız 5 yanlış ve üzeri hedeflerinize ulaşmanızda olumsuz etki oluşturma potansiyeline sahip.

Ancak matematik testiniz iyi geçtiyse bu durum edebiyat eksikliğinizi telafi etme şansını size tanır.

2021 AYT Edebiyat Zor muydu? 2022 ile karşılaştırma

2021’deki sınavda ortalama zorluk derecesine sahip bir sınav karşımıza çıkmıştı. Ayrıca sınavda ders kitaplarının esas alındığı görülmüştü. Aynı şekilde 2022’de de bu durumun devam etmesi bekleniyor.

Pandeminin bitmiş olması sebebiyle bu sene soruların biraz daha zor olması normal olacaktır. Nitekim 2021 TYT Türkçe testinde bu durumu gördük.

Her sene olduğu gibi sınavda sadece bilgi ağırlıklı sorular olmayacaktır. Aynı zamanda yorum ve analiz gerektiren sorular da yer alacaktır.

Okuma tavsiyesi: Başarılı olmanın yolları nelerdir?

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir