İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?

Başarılı olmanın yolları, emek ve istekten geçer. Derslerde veya iş hayatında başarılı olmak hiçbir zaman tesadüf değildir. Başarılı olmak için yaptığınız işe değer vermelisiniz. Sevmediğiniz ve değer vermediğiniz bir işte başarılı olma şansınız çok düşük.

Hayatta herkes başarılı olmayı ister ancak kimi yeterince emek vermediğinden kimi ise nasıl çalışacağını bilmediğinden başarılı olamaz.

Ders çalışmayı nedir bilen öğrenci başarmak için hazırdır. Yani başarılı olma yolları her öğrencinin bildiği, öğretmenlerinden günde birkaç kez işittiği şeylerdir. Derslerde başarılı olmak için öncelikle kendimizi iyi tanımamız gerekir. Öyleyse haydi bu hususta neler yapabileceğimize bakalım.

Derslerde başarılı olmanın yolları nelerdir?

  1. İlk adım derslerde başarılı olmak için sihirli bir yol olmadığını bilmektir.

    Her öğrenci doğru tekniklerle yeterince çalışırsa başarılı olabilir. Nitekim bunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Ayrıca bütün derslerde başarı okuduğunu anlamaktan geçer. Bu amaçla önce Türkçedeki ana düşünceyi bulma soruları ile okuduğunuzu anlama kapasitenizi geliştirmelisiniz.

  2. Çok zeki olduğunuz tezini kafanızdan atın. Yeterince zeki olduğunuza inanın.

    Türkiye’deki tüm insanlar ya çok zeki olduklarını ya da zeki olmalarına rağmen çalışmadıkları için başarılı olamadıklarını düşünür. Bunda “çocuğunuz zeki ama çalışmıyor” önermesinin de etkisi vardır. Çünkü zeki insan çalışması gerektiğini bilir. Nitekim çalışmayan bir öğrenci zeki olamaz. Olsa olsa yetenekli olur.

  3. Öz disiplininizi geliştirin.

    Öz disiplin geliştirme başarının temel anahtarıdır. Buna genel bir tabirle sorumluluk sahibi öğrenci olma, ders çalışma konusunda azim ve kararlılık içinde olma da diyebiliriz.

  4. Ders çalışmanın her zaman çok da eğlenceli olamayacağını anlayın.

    Ders çalışma her zaman öğrenci için eğlenceli bir uğraş değildir. Bir şeyden zevk duymak için önce onu iyice bilmek gerekir. Sonuçta teorik eksikliklerinizi gidermeden hiçbir dersten zevk alamazsınız.

  5. Günü gününe tekrar yapın.

    Öğrendiğiniz şeylerin aklınızda kalabilmesi için günü gününe tekrar yapmalısınız.

  6. Yeterince çalışın.

    Çalışmış gibi yapıp kendinizi kandırmayın. Kısacası öğretmeninizin size çizgiyi plan doğrultusunda yeterince çalışın. Başarısızlığın %90’ı yeterince çalışmamaktır.

  7. Zaman daralmadan okuma alışkanlığı geliştirin.

    Okuduğunu anlayamayan hiçbir derste başarılı olamaz. Kısacası boş zamanlarınızda yararlı kitaplar okuyun.

  8. Yeterince soru çözün.

    Soru çözmek konuların pekişmesini sağladığı için önemlidir. Ancak bunun yararlı olması için önce konu eksiklerinizi tamamlayın.

  9. Ben bilirim moduna geçmeyin.

    Birçok başarısız öğrenci ben bilirim, yaparım, kendi kendime çalışır yaparım modundadır.

Derslerde Başarılı Olmanın Özü Çalışmaktır

Çalışmak, tek boyutlu bir kavram değildir. Başarmanın anahtarı olan bu eylem, sağlam bir irade ister. Ders çalışmak ulaşacağı hedefi bilen, bu hedef uğruna kendi nefsiyle baş edebilen, sorumluluk sahibi, mış gibi yapmadan öğrenmek için samimi bir çaba sarf eden öğrencilerin davranış şeklidir. Sürekli ben neden bu kadar ağır bir yükle uğraşıyorum, arkadaşlarım dışarıdayken ben niye buradayım diyerek kitabın kapağını açıp resimleri seyre dalan öğrencinin yaptığı çalışmak değildir. Çalışmanın ne olduğunu bilmeyen öğrenciler özellikle pandemi sürecinde derslerden daha da uzaklaşacaktır. Derslere motive olmakta zorlanan öğrenciler önce kendilerine yararlı bir spor dalı, geri dönüşüm fikirleri bağlamında yeni tasarımlar veya satranç gibi zihinsel bir aktivite ile motive edebilirler.

Çalışmak Türk Dil Kurumunun sözlüğünde aşağıdaki gibi tanımlanır. Her öğrencinin iyice idrak etmesi şarttır.

Bir şeyi oluşturmak veya ortaya çıkarmak için emek harcamak.

TDK
Özet
Derslerde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir? | Ders Çalışmak İstemiyorum
Başlık
Derslerde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir? | Ders Çalışmak İstemiyorum
Açıklama
Her öğrenci derslerde başarılı olmanın yolları nelerdir diye merak eder. Ders çalışmak istemiyorum düşüncesine kapıldığında bir yol arar.
Yayımcı
Ensar KILIÇ
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat (Akademik)
Logo

3 Yorum

  1. […] Derslerde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?Derslerde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?yonetici1 tarafındanHayatta herkes başarılı olmayı ister ancak kimi yeterince ders çalışmadığından kimi ise nasıl çalışacağını bilmediğinden başarılı olamaz. Ders çalışmak istemiyorum sendromuna kapılan bir öğrenci önce… […]

  2. […] Derslerde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?Derslerde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?yonetici1 tarafındanHayatta herkes başarılı olmayı ister ancak kimi yeterince ders çalışmadığından kimi ise nasıl çalışacağını bilmediğinden başarılı olamaz. Ders çalışmak istemiyorum sendromuna kapılan bir öğrenci önce… […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir