İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arda isminin anlamı ne demek?

Birçok yerde yanlış anlamlar ile açıklaması yapılan Arda ismi, güzel anlamlı ve özbeöz Türkçe bir addır. Bu isme bin yıldan daha önce yazılan Eski Uygur metinlerinde bile rastlanmaktadır. Meriç Nehri’ne dökülen bir ırmak olan Arda Nehri ile de bir ilişkisi yoktur. Öyleyse gelin, “Arda isminin anlamı demek?” doğrusunu öğrenelim.

Türk isim koyma geleneğinde çocukların doğma sırası çok önemlidir. Öyle ki ilk doğan çocuğa İlkay, son olduğuna inanılan kız evlada Songül gibi isimler konur. Arda da böyle bir isimdir.

Türkiye’deki son dönemlerde en popüler öz Türkçe isimler arasında yer alan Arda ismi, “birinin ardından gelip onun yerine geçen kimse” anlamına gelmektedir.

Yani “Arda” peşten gelip soyu devam ettiren kişi manasındadır.

Arda isminin anlamı kültürel ve dini açıdan uygun mudur?

Çocuğuna bir isim arayan anne ve babalar farklı hassasiyetlere sahip. Bazı kişiler Arda isminin anlamı ve çağrışımı üzerinde dururken bazı kişiler ise kelimenin Türk kültürü ve İslam dinine uygunluğunu sorguluyor. Her açıdan içiniz rahat olsun.

Hem kültürel olarak hem de dinen Arda ismi sorunsuz bir addır. Çünkü anlamı güzel ve Türk kültürüne uygundur.

Arda kelimesi Arapça olmadığı için tabii ki de Kur’an-ı Kerim’de yoktur.

Ermeniler ve Somaliler de Arda ismini kadın adı olarak takmaktadır. Fakat Türkçedeki Arda ismi ile bu dillerdeki Arda kelimesinin hiçbir alakası yoktur.

Ayrıca son dönemde birçok ünlü kişi bu ada sahiptir. Arda ismi aslında hem erkek hem de kız çocuklarına takılmaktadır. Fakat Arda Turan ve Arda Güler gibi ünlü futbolcular, bu ismin daha çok erkeklerde kullanılması geleneğini oluşturmuştur. Bundan 50 yıl önce neredeyse hiç kullanılmayan bu isim, bugün sıklıkla karşılaşılan bir ad durumundadır.

Kelime fonetik olarak da güzeldir. İsimdeki kalın “a” seslerinin tokluğunu akıcı bir ünsüz olan “r” bastırmakta ve bir diş ünsüzü olan “d” kelimeye ayrı bir hava katmaktadır. Kelimenin kısa ve kolay söylenmesi de artısıdır.

Kısacası rahatlıkla Arda ismini takabilirsiniz. Bu konuda tek ölçütünüz bu ismi beğenip beğenmemek. Tabii ki zevkler ve renkler tartışılmaz.

Ayrıca mitolojik Türk isimleri yazımız da dikkatinizi çekebilir.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir