İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin yüzde kaçı İngilizce biliyor?

Türkiye, İngilizce bilme ve konuşabilme oranları bakımından dünyada son sıralarda bulunmaktadır. Türkiye nüfusunun yaklaşık %32’si çok temel düzeyde İngilizce kelimeleri bilmektedir. Fakat İngilizce konuşabilen ya da anlayabilen insan sayısı %4’ten daha düşüktür. Şimdi gelin “Türkiye’nin yüzde kaçı İngilizce biliyor?” sorusunun detaylarına bakalım.

İngilizce Türkiye’de az da olsa bilgi sahibi olunan yabancı diller arasında ilk sıradadır. Fakat gerçek anlamda bilinen yabancı diller sıralamasında Almanca daha üst sıradadır. Çünkü Almanya’da çalışan veya çalışmış çok sayıda Türk vatandaşı vardır. Bunların birçoğu Almancayı akıcı olarak kullanabilmektedir.

Patara ve Olimpos gibi yüzlerce tatil destinasyonuna sahip Antalya-Muğla çevresi, Türkiye’nin en çok yabancı dil bilinen yerleri arasındadır. Yaz turizmi nedeniyle burada İngilizce ve Almancanın yanında Rusça da işletmeciler tarafından kullanılmaktadır.

Türklerin %95’i niçin İngilizce bilmiyor?

BM’ye kayıtlı 193 ülke arasında Türkiye, İngilizce bilgisi bakımından neredeyse hiçbir çalışmada 120. basamaktan daha iyi bir performans gösterememiştir. Yani Türkiye’de İngilizceyi gerçek anlamda öğrenme hususunda ciddi bir sorunumuz var.

Irak gibi sosyoekonomik olarak çok ciddi sorunları olan ülkeler bile İngilizce bilme noktasında Türkiye’nin önünde.

Türkiye’nin bu durumu sadece eğitim sistemiyle açıklanabilecek bir durum değil.

Şüphesiz Türkçe ve İngilizcenin yapı olarak çok farklı olması önemli bir etken. İngilizce bir özne-yüklem-tümleç dili iken Türkçe bir özne-tümleç-yüklem dili. Yani İngilizlerle düşünme sıramız farklı. Bu sebeple yeterli kelime bilgisi ve hatta iyi bir gramer İngilizce konuşmak için yetmiyor.

Bir Fransız, Alman ya da İranlının İngilizce öğrenmek için hazırbulunuşluk düzeyi çok daha yüksek. Çünkü bu kişiler İngilizcenin de bulunduğu Hint-Avrupa dil ailesine dahil olan dilleri konuşuyor.

Türklerin Kendine Ait Bir Zevk Dünyası Var

Türkleri diğer milletlerden ayıran en önemli özelliklerden biri özgün bir zevk anlayışına sahip olmaları. Örneğin Türkler ve Hintliler, Amerikan filmlerinden daha fazla kendi sinema filmlerini ve dizilerini izleyen tek millet. Bu da “Türkiye’nin yüzde kaçı İngilizce biliyor?” sorusuna yanıt vermek için önemli bir ölçüt.

Bu durum dile de yansıyor. Yabancı kelimeleri Türkçe içerisinde kullanmaktan büyük zevk alan Türkler, sıra yabancı dilin kendisini öğrenmeye gelince buna gerek duymuyor. Çünkü şiir, roman, sinema, tiyatro, web kaynağı gibi alanlarda hatırı sayılır bir Türkçe kaynak var. İnsanlar istedikleri kaynaklara Türkçe olarak ulaşabiliyor.

Kısacası insanlar en az çaba yasası gereği Türkçesi varken yabancısını okumaya ihtiyaç duymuyor.

Yabancı dil bilme seviyesinin en yüksek olduğu alanlar akademi, uluslararası ilişkiler ve ulusal basın. Çünkü bu alanlarda çalışanlar için yabancı dil önemli bir ihtiyaç. Hâliyle ihtiyaç hasıl olunca yabancı dil de öğreniliyor.

Birçok turistlere yönelik mağazada da az sayıda kelime ile oldukça iyi iletişim kuran satıcılar mevcut. Bu da aslında dil öğrenmenin ihtiyaçla olan ilişkisini ortaya koyuyor.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir