İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patara Plajı Nerede, Giriş Ücreti 2024, Şezlong Ne Kadar?

Patara Plajı, görsel bir şölen sunan Patara Kum Tepesi ve antik kenti ile Akdeniz’in en güzel tatil yerlerinden. Ayrıca plaj, Antalya’nın Kaş ilçesi yakınlarında bulunmakta. Patara Plajı giriş ücreti 2024 yılında sadece plaj için 1050 Türk lirasıdır. Müzekart ve öğretmen kimliği geçerlidir. Ayrıca hem şezlong hem de şemsiye ücreti ayrı ayrı 150 liradır.

Video: Patara Antik Kenti Tanıtımı.

⚠️ Bu yazıda Patara Plajı ile ilgili 2023 yılına ait en güncel bilgiler ve gitmeden önce bilmeniz gerek her şey var. Bu sebeple yazımızın tamamını incelemenizi tavsiye ederiz.

Kumsal boyunca uzanan Patara Kum Tepeleri hem turistlerin hem de fotoğrafçıların büyük ilgisini çekmektedir. Ayrıca Patara Plajı’nın hemen yanında Patara Antik Kenti bulunmaktadır.

Kadim Anadolu tarihinin başlangıç noktalarından olan Patara, binlerce yıldır birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Patara bir dönem Likya Birliği’ne de başkent olarak hizmet etmiş, kadim devirlerin en önemli tahıl ve hububat limanlarından biri olmuştur. Limanın bulunduğu yer bugün için bataklıktır. Yani medeniyetlerin doğduğu bir yerde denizle buluşmanın keyfini yaşayabileceğiniz bir yer.

Patara Antik Kenti’nin açılış saati 08.30‘dur. Antik kentin kapanış saati ise 19.00‘dur. Bu saatler arasında gerekli ücreti ödeyerek antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Patara Antik Kenti girişinde müzekart geçerlidir.

  1. Patara Plajı’na nasıl gidilir?
  2. Patara Plajı kaç km uzunluğundadır?
  3. Patara Plajı giriş ücreti 2021
  4. Patara Denizi, Kumu Nasıl?
  5. Patara Kum Tepesi
  6. Patara Ne Demek?
  7. Patara Plajı ve Caretta Carettalar
  8. Patara Plajı: Duş, soyunma kabini, kafeler, otopark ve WC
  9. Patara Kamp Yeri

Patara, dünyanın ilk parlamento binalarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Patara Parlamento Binası’nın yanında bir de dünyanın en eski deniz feneri de buradadır. Burası ayrıca Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın da doğduğu yerdir.

Kısacası, hem Likya tarihine şahit olmak hem de deniz turizmi yapmak isteyenler için burası ideal bir yer. Sonuçta tatil, sadece bir dinlenme dönemi değil entelektüel bir dönem. Öyleyse gelin, bu mükemmel destinasyonu tanıyalım.

1. Patara Plajı’na nasıl gidilir?

Patara, turizm cenneti Kaş’ta Kalkan yakınlarında bulunmaktadır. Antalya üzerinden toplu taşıma ile veya kendi aracınızla Patara’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer Muğla tarafından toplu taşıma kullanacaksanız, Fethiye’den ortalama saatte bir kalkan tur otobüsleri ile Patara Kavşağı’na kadar gelebilirsiniz. Plaj ile bu kavşak arası yaklaşık 3 km’dir. Bu mesafeyi yürüyerek katetmelisiniz.

Plaj, idari olarak Antalya iline bağlıdır. (Google Map konumu) Plaja Gelemiş Mahallesi üzerinden ulaşılabilir. Yol boyunca karşınıza inanılmaz bir tarih çıkmakta. Bazilika kalıntılarından, meclis binası ve antik tiyatroya kadar yolculuk esnasında resmen tarih turu yapıyorsunuz. Şanslıyız ki sahili de kaplayan devasa kumlar bu eserleri de yıllarca saklamış, insana ve doğaya karşı korumuş.

Kaş ve Fethiye civarında tatilinizi geçiriyorsanız, burası mutlak surette gezip görmeniz gereken bir yer.

2. Patara Plajı kaç km uzunluğundadır?

Patara Plajı’nın uzunluğu yaklaşık 18 km’dir. Bu uzunluk boyunca Patara kum tepeleri bulunmaktadır. Ayrıca antik kent bölümünde devasa seramik yapıları keşfedilmeye devam etmektedir. Plajda ilerlediğinizde Fethiye’den doğan Eşen Çayı’nın denizle buluşmasına tanık olabilirsiniz.

Patara Plajı, Türkiye’nin en uzun kullanılabilir sahil şeritlerinden birine sahiptir. Bu yönüyle denize girme dışında farklı aktiviteler için de önemli bir buluşma noktasıdır. Sahil şeridinin bir diğer özelliği ise bu şeritte çok sayıda yer altı mağarasının bulunmasıdır. Bunun sebebini şu şekilde açıklanmıştır:

Patara-Kekova bölgesinde yer alan denizaltı mağaralarının morfolojisi bunların gelişiminde karstik yer altı suyu boşalımlarının etkili olduğunu göstermektedir. Önemli gözlemlerden birisi de bazı mağaraların giriş ağızlarının günümüz deniz seviyesinin oldukça altında olmasıdır.

Mehmet Öztan vd.

3. Patara Plajı giriş ücreti 2024

Patara Plajı, ücretlidir. Giriş ücreti 2024 yılında güncel olarak 200 TL’dir. Bunun yanında hem şezlong hem de şemsiye hizmeti 100 liradır. Eğer müzekart ya da öğretmen kimlik kartınız varsa içeriye ücretsiz girebilirsiniz. Eğer plajın hemen yanındaki antik kente de uğramak isterseniz buraya da aldığınız bilet ile girebilirsiniz.

  • Giriş ücreti: 90 TL (2023)
  • Şezlong: 75 TL (2023)
  • Şemsiye: 75 TL (2023)
  • Duş: 10 TL (2023)
  • WC: 5 TL (2023)
  • Patara Antik Kenti Giriş Ücreti: 200 TL (2023)
  • Müzekart geçerlidir. Öğrenci indirimi yoktur.
  • Plaj akşam 20.00 ile 08.00 arasında kapalıdır.

4. Patara Denizi, Kumu Nasıl?

Patara Plajı, taşsız mükemmel kumlara sahiptir.

Patara’nın taşsız harika bir kumu var. Bununla birlikte deniz genellikle dalgalı ve dip akımlara sahip diyebiliriz. Ayrıca su yüksekliği fazla değil yani sığ bir sahil. Açık söylemek gerekirse yüzmekten ziyade güneşlenmek ve kumlarla oynamak isteyenler için ideal bir yer. Alan geniş olduğundan çocuklu aileler de tercih edebilir.

Çevrede yeme içme olanakları çeşitli değil. Her yerde her şeyi yemem diyorsanız, yanınızda bir şeyler getirebilirsiniz. Plajın bu kadar sevilmesinin nedenlerinden bir diğeri ise özellikle bahar aylarında eşsiz gün doğumu ve gün batımlarına sahip olmasıdır.

Patara, kilometrelerce uzunluğundaki sahili ile özellikle akşam yürüyüşleri için ideal. Yumuşak zeminde yürümeyi sevenler plajın bu imkânından büyük keyif alacaktır. Bu sebeple kumsalda yürüyebileceğiniz bir ayakkabıyı yanınızda taşımanızı öneneririz.

Plajın en güzel özelliklerinden bir diğer kuşkusuz Patara Kum Tepeleri’dir. Öyleyse gelin bu kum tepelerini tanıyalım.

5. Patara Kum Tepesi

Patara’da birçok kum tepesi var. Bu kum tepeleri sayesinde bölge, denizin kıyısında konumlanmış bir çöl izlemi uyandırıyor. Bu sebeple fotoğrafçılar bölgeye büyük ilgi gösteriyor. Kum tepeleri ile ilgili gulunalss şu yorumları yapıyor:

Uzun uzadıya giden bu plajın Kaş’ta yer alan Patara olduğunu, plajın aslında caretta carettalara ait olduğunu, biz insanların her yeri işgal ettiğimiz gibi burayı da işgal edip gece/gündüz carettalarla vardiya döndüğümüzü, yıl boyunca esen rüzgârların bu güzelim kum tepelerini oluşturduğunu hepimiz biliyoruzdur. Benim bilmediğim kısım ise kum tepelerine ayrı bir giriş varmış, plaj girişini kullanıp mis gibi altın sarısı kumların ölü ağırlığına katlanıp 2-3 km yürümeye gerek yokmuş. Artık siz bunu da biliyorsunuz. Benim yaptığımı yapmayın. Kolay yolu tercih edin. Bir de vaktiniz varsa günü batırıp, plajı carettalara öyle teslim edin.

gulunalss

Patara Kum Tepesi, doğal güzelliği ile birçok film için plato olarak kullanılmıştır. Tosun Paşa ve Sabuha bunlardandır. Bu tepecikler özellikle çöl sahnesi çekmek için elverişli bir mekân yaratmıştır.

6. Patara Ne Demek?

Patara, Hititçede Patar denilen ve bugün Doğucasarı olarak bilinen dağın adından gelmektedir. kent, Likya medeniyetinde Pttara olarak adlandırılmıştır. Heredot’un anlattıklarına göre antik çağda Likya Apollon kehaneti merkezlerindendir. Patar’ın kelime anlamı ise belli değildir. Konu ile ilgili Şeniz Varmaz şu açıklamayı yapmaktadır:

Likya birliğinin önemli kentlerinden olan Patara’nın Plinius’a göre “Pataros” olan adı Likçe metinlerde “Pttara” veya “Pttareze” olarak geçmektedir. Hititlerde ise Likyalılar Luvi halklarından olup Lukkalılar olarak bilinirler. Patara’nın Hititçe adı da “Patar” olarak yer almaktadır. IV. Tuthalya’nın M.Ö. 13. yy.ın 3. çeyreğinde yaptığı Lukka seferini anlattığı Yalburt Kaya Tapınağı’ndaki Luvi hiyeroglifi ile hazırlanan yazıtta “Patar” dağından söz edilmesi de bu bilgileri desteklemektedir. Sözü edilen dağ, kentin doğusunda yer alan ve üzerinde kaya mihrapları taşıyan Doğucasarı olmalıdır.

Şeniz Varmaz

7. Patara Plajı ve Caretta Carettalar

Patara Plajı, caretta carettaların yaşadığı bir plaj. Ama insanın doğaya zarar verme konusundaki kararlılığı burada da kendini gösteriyor. Her ne kadar çevrede temizlik işlemleri yapılmaya çalışılsa da çöp sorunu burada da karşımıza çıkıyor.

Hani derler ya “Düşmanın attığı taş değil dostun attığı gül yaralar beni!” işte burada da durum tam olarak bu. Aynı plajı paylaştığımız güzelim insanların çevre konusunda bu denli sağır olması gerçekten yaralayıcı. Patara’yı hep birlikte korumalıyız. Nitekim 2020 yılının Patara yılı ilan edilmesi bu civarda belirli bir düzenin oturtulmasını sağladı ama yeterli mi? Hayır.

8. Patara Plajı: Duş, soyunma kabini, kafeler, otopark ve WC

Plajın sosyal donatı alanları mevcuttur. Ancak duş almak isterseniz 2,5 TL ücret ödemeniz gerekir. Bununla birlikte yemek yemek vb. diğer türlü ihtiyaçlarınız için çok fazla seçeneğiniz yok. Plajın bulunduğu muhitte büyük ölçüde bakir kalmış denilebilir. Her şey elimin altında olsun diyenler bunu dikkate alarak Patara Plajı’na gitmelidir.

Patara ve Fazıl Say

Patara sanat dünyasına da ilham olan önemli bir destinasyon. Nitekim Fazıl Say ilk bale yapıtına Patara adını vermiştir. Baleyi buradan dinleyebilirsiniz:

Patara Balesi

9. Patara Kamp Yeri

Patara’ya yakın Gelemiş’te kamp yapabilirsiniz. Plajda kamp yapmak yasaktır. Plajda kamp yapılamamasının sebebi plajın caretta caretta yuvası olmasıdır. Bu yüzden akşam 8’den sonra plaj boşaltılmaktadır. Yani geceyi plajda geçirmek mümkün değildir.

Plaj yakınlarındaki Gelemiş köyüne ulaştığınızda burada hem ücretli hem de ücretsiz kamp yerleri mevcut. Kısacası siz de gününüzü plajda geçirdikten sonra akşam kampınızı Gelemiş’te kurabilirsiniz.

Gelemiş’te kamp yerine otelleri de tercih etmeniz mümkün. Patara tatiliniz için en uygun konaklama yeri şüphesiz Gelemiş. Aracınız varsa kısa sürede Gelemiş’ten sahil kısmına ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf ve kum tepelerine ait yorum Gulunalss’a aittir.

Kaynakça / References

Koçak, M. (2019). Patara liman koyu araştırmaları: genel bir bakış.

Varmaz, Ş. (2015). Patara su yolu çalışmalarından ele geçen hellenisik dönem seramikleri (Master’s thesis, Pamukkale Üniversiseti Sosyal Bilimler Enstitüsü).

Yıldırım, D. Ş. (2012). Hurmalık Hamamı Buluntuları Işığında Patara’nın Geç Roma-Erken Bizans Dönemi Kuzey Afrika Kökenli Seramikleri. Anadolu University Journal of Social Sciences12(4).

Özet
Patara Plajı Nerede, Giriş Ücreti 2021, Patara Ne Demek, Patara Uzunluğu
Başlık
Patara Plajı Nerede, Giriş Ücreti 2021, Patara Ne Demek, Patara Uzunluğu
Açıklama
Patara Plajı nerede, Patara Plajına nasıl gidilir? Patara denizi nasıl? Patara plajı giriş ücreti 2021, Fazıl Say, Patara Kum Tepeleri vb.
Yayımcı
Simit Çay
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat (Akademik)
Logo

7 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir