Dünyanın ve yaşadığımız çevrenin daha az tahrip edilmesi için atıkların geri dönüşümü kritik önemdedir. Bu sebeple herkesin geri dönüşümün biyolojik ve ekonomik öneminin farkında olması gereklidir. Bu konuda araştırılması gereken çok şey olsa da birey olarak geri dönüşüm tasarımlarıyla dünyamıza katkıda bulunabiliriz. Bu konuda Geri Dönüşüm Sanat Oluyor ve Sıfır Atık gibi projeler önemli bir misyon üstlenmiştir. Nitekim yazımızda atıklardan yapabileceğiniz tasarımlara niçin ihtiyaç duyduğumuzu açıklıyoruz.
Atıkların Geri Dönüşümünün Biyolojik Artıları
Atıkların geri dönüşümü her şeyden önce dünyamızın geleceği için en önemli eylemlerdendir. Çünkü bu atıkların geri dönüşümü hammadde israfının önüne geçilmesi hususunda büyük önem taşımaktadır. Başka bir ifadeyle geri dönüştürülen bir malzeme, doğadan elde edilecek hammadde ihtiyacını doğru orantılı olarak azaltır. Yeniden değerlendirilen bir plastik şişe bile petrol rafinelerinin doğaya verdiği zararı azaltmak için değerlidir. Çünkü üretim sürecinde sadece hammadde değil devasa oranda bir su sarfiyatı da mevcuttur. Nitekim bir gömleğin üretilebilmesi için 2,500 litreden fazla su harcanır.
Geri dönüşümün bir diğer avantajı çevreye ve insan sağlığına büyük zararlar veren çöp yığınlarını azaltmasıdır. Nitekim çöp olarak nitelendirilen her nesne ortadan bir şekilde kaldırılması gereken ciddi bir probleme dönüşmektedir. Özellikle çöp yığınları oluşturdukları doğaya zararlı gazlarla ekolojik dengeyi bozmaktadır. Son dönemlerde Türkiye’de de yaygınlaşan çamur ve çöp yakma fabrikaları bu konudaki çevresel felaketleri biraz olsun hafifletmiştir.
Atıkların Ekonomik Değeri
Her yıl milyarlarca dolarlık kullanılabilecek ürün çöp muamelesi görerek ekonomik değerini kaybediyor. Hatta bu konuda başı çeken ülkeler kişi başına düşen milli geliri en yüksek olan devletlerdir. Bunun sebebi bu ülkelerdeki insanların çokça ambalajlı ürün tüketmesidir. Ayrıca bu ambalajlara potansiyel çöp olarak bakmasıdır. Oysaki maddi olanaksızlıkların yaşandığı ülkelerde özellikle sağlam ambalajlar önemli mutfak gereçlerine dönüşmektedir.
Gelişmiş toplumlarda çevre bilinci son birkaç on yıldır bir nebze olsun artsa da konu hakkındaki popülist yaklaşımlar yeterince başarı sağlanamamasına neden olmuştur. Çünkü global dünya her ne kadar israfa karşıymış gibi gözükse de aslında her durumda tüketim çılgınlığını besleyen bir anlayışı yüceltmektedir. Çünkü dünyadaki ekonomik denge arzın fazlalığı üzerine kurulmuştur. Ayrıca hayat hızlanmış, petrol gibi gelecekte tükenmesi beklenen doğal kaynaklar hızlı bir statüye kavuşmuştur. Yani israf ve geri dönüşüm yetersizliği mevcut piyasalardaki arz talep dengesini bozmuştur.
[…] Atıkların Geri Dönüşümü Kavramı | Atıklara Ekolojik Bir BakışAtıkların Geri Dönüşümü Kavramı | Atıklara Ekolojik Bir Bakışyonetici1 tarafındanDünyanın ve yaşadığımız çevrenin daha az tahrip edilmesi için atıkların geri dönüşümü kritik önemdedir. Bu sebeple herkesin geri dönüşümün biyolojik ve ekonomik öneminin farkında olması… […]