İsim niteliği taşıyan kelimelerin yüklem veya fiilimsiler ile dil bilgisel ilişki kurmasını sağlayan biçimbirimlere ad durum eki (hâl eki) denir. Durum ekleri belirtme, bulunma, ayrılma ve yönelme hâli eki olmak üzere dört tanedir. Sayfanın alt kısmındaki tablodan bu hâl eklerinin özelliklerini öğrenebilirsiniz.
Önemli Not: Durum eklerinin birleşik edat oluşturma ve kurallın birleşik sıfat kurma gibi farklı işlevleri de vardır. Durum ekleri genellikle isimlere ve zamirlere gelir.
İsim veya zamirlere gelerek onları yükleme veya eylemsilere bağlayan çekim eklerine durum eki denir. Durum ekleri yönelme, bulunma, ayrılma ve belirtme olmak üzere dört tanedir. Ayrıca bu ekleri almayan isimler yalın hâlde kabul edilir.
Türkçede temelde yalın, bulunma, belirtme, ayrılma ve yönelme olmak üzere beş isim durumu bulunmaktadır. Nitekim ad durum ekleri cümlede dolaylı tümleç ve belirtili nesnelerin kurulmasını sağlar. Yalın hâl özne ve belirtisiz nesne, belirtme hâli eki belirtili nesne ve diğer hâl ekleri dolaylı tümleç (bazen de zarf tümleci) yapar.
Türkçedeki durum ekleri ve özellikleri şunlardır:
Türkçede aslında bu beş durumun dışında da hâl ekleri mevcuttur. Ancak bunlar Türkçenin yaygın dil bilgisindeki müfredatta yer almaz.
Lise ve ortaokul programlarında hâl eki olarak yalnızca yönelme, bulunma, ayrılma ve belirtme hâli ekleri anlatılır. Bu ekleri alan isimler, ad durum eki almış olarak kabul edilir. Her ne kadar bu eklerden hiçbirini almayan isimler yalın hâlde olsa da bu kelimeler sorularda durum eki almış sözcük olarak kabul görmez.
Aşağıda hâl eki almış sözcüklere örnekler verilmiştir:
Kapıda (bulunma hâli eki) hiçbir üzüntü hissetmeyen insanlardan (ayrılma hâli eki) kaçan umudunu (belirtme hâli eki) kaybetmiş siluetler vardı. Akıllarına (bulunma hâli eki) hep kötü şeyler geliyordu.
Durum eki olan -DA, bulunma hâli ekidir. Bu sebeple genellikle bulunulan mekânı belirtir. Bu sebeple de sıklıkla dolaylı tümleç görevindedir.
Hâl eki olan -DA eklendiği isme bitişik yazılır. Ayrı yazılan dA bağlaçtır.
Durum ekleri, ismin hâlleridir. Bu sebeple isim durumundaki kelimelere ve zamirlere gelirler. Sıfatlara geldiklerinde ise adlaşmış sıfat yaparlar. Edat ve bağlaçlara ise gelemezler. Ancak özellikle edatlar ile şahıs zamirlerini birbirine bağlama işlevleri vardır. Örneğin ona göre yapısında “göre” edatından önce yönelme hâli eki gelir.
Durum ekleri bazen kalıplaşarak yapım eki hâline geçer. Sudan sebep, gözde gibi kelimeler buna örnektir. Ayrıca ayrılma hâli eki zamirlere geldiğinde ilgi hâli eki işlevini görür. Örneğin bizden biri derken +den eki burada tamlayan yani ilgi eki durumundadır.
Yön gösterme eki de bir hal ekidir. Bu ek özellikle Eski Türkçede yaygın olarak kullanılmıştır. Fakat günümüz Türk lehçelerinin birçoğunda sadece kalıplaşmış olarak bulunur. Eski Türkçede -garu, -gerü, -gar-, -ger, -ra, -re, -ru, rü biçiminde bulunan bir ektir (Erickson, 2015).
Türkiye Türkçesinde yön gösterme eki örnekleri ileri (<ilgerü), taşra (<taşgaru) gibi kelimelerde bulunan kalıplaşmış eklerdir. Bu yüzden ileri ve taşra gibi kelimeler ilk bakışta kök görünümündedir. Yön gösterme eki, kelimeye bir yöne doğru hareket bildirir. Genellikle yer-yön zarfları kurar.
Yön gösterme eki bazı araştırmacılara göre yönelme hal ekinin üzerine -rA ekinin gelmesi ile oluşmuştur. Ek Türkçedekine benzer biçimde Moğolcada da mevcuttur.
İsim tamlamalarını belirtili yapan eke ilgi eki denir. Aslında ilgi eki de bir hâl ekidir. Fakat lise müfredatında hâl eki olarak kabul edilmez. Bunun yerine bu eke tamlayan eki denir. Örneğin kapının kolu tamlamasındaki +(n)ın eki, ilgi ekidir.
Özet Kitapçığıİndir 16–18 Mayıs 2025 tarihleri arasında Buhara’da düzenlenen Uluslararası Dil ve Edebiyatta Sağlık Sempozyumu,… Daha Fazla
Yazar Alper Sadıç’ın 7. kitabı Islak Tezgâh, 25 minimal öyküden oluşmaktadır. Mythos Kitap aracılığı ile… Daha Fazla
Şiir severlerin heyecanla beklediği 11. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması sonuçlandı! Türkiye'nin dört bir… Daha Fazla
DUYURU: 11. yarışmanın sonuçları 1 Nisan 2025'e kadar simitcay.com'dan açıklanacaktır. Şiir Yarışması 2025: Simit Çay Edebiyat… Daha Fazla
APA 7 Atıf Sistemi, Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından geliştirilen bir kaynak gösterim… Daha Fazla
Brezilya’dan Japonya’ya İnsan Manzaraları, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların hayatlarını, kültürlerini ve hikâyelerini bir araya getiren… Daha Fazla
Yorumlar