İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çalışmak istemiyorum!

İşini, konumunu veya okulunu sevmeyen insanların bir serzenişi bu: Çalışmak istemiyorum! Psikoloji yıllardır bu sorunla ilgili çözümler üretti. Ancak çözüme geçmeden önce şu soruyu yanıtlamalısınız: İşinizi mi sevmiyorsunuz ya da sırtınızda önemli bir sınavın yükü mü var? Sabah kalkınca işe gitmek istemiyor musunuz? İşinizdeki yalan ve manipülasyonlardan sıkıldınız mı?

Brynn Johnson’un, “isteksizliğin” nedenini kendimizi yeterince iyi tanımamaya bağlayan “4 Insights on Why You Don’t Want to Go to Work” adlı çok güzel bir yazısı vardır. Yazıda şöyle der:

Çoğu insan neyi istemediğini bilir. Bu kolay. Ancak insanların ne istediklerini ayırt etmek şaşırtıcı derecede zordur. Çünkü bu bize öğretilen bir şey değil.

Brynn Johnson

Öyleyse “çalışmak istememek” bir isteksizlik sorunudur. Ancak hayatın en önemli gerçeği, hâlâ çalışmadan mutlu olunabilecek bir sisteme sahip olmamamızdır. Ve hep işimizin ya da gireceğimiz sınavın olumsuzluğuna yoğunlaşırız.

Şunu açıkça söylemek lazım, bazen insan “Çalışmak istemiyorum!” diye haykırmak ister. Ama bu yalnızca geçici bir bıkkınlığın ifadesidir. Tıpkı bir annenin çok sevdiği çocuğuna kızması gibi. Kızsa dahi bu anne çocuğunu çok sever.

Tembellikten kaynaklanmayan çalışmama isteği, şöyle iyi bir tatil gereksinimi hissettiğinizi söyler size. Şöyle yaz vakti Akdeniz gezileri ya da bir doğa yürüyüşü iyi gelir! Öyleyse kendinizle savaşmanıza gerek yok! Ben niye çalışamıyorum diye karalar da bağlamayın. Biraz mutlu olmaya sizin de hakkınız var. Kendinize iyi davranın. Ama sonrasını iyi planlamanız gerekecek!

Tatilden çıkıp yeniden çalışmaya başlamak zor bir iş! Sadece zihnimizin değil, kaslarımızın hatta hücrelerimizin bile bir hafızası var. Peki bu durumda ne yapmalıyız? Tabii ki plan yapmalı ve irademize sahip çıkmalıyız. Gerçeklerimizle yüzleşmeliyiz. Bilim öyle gösteriyor ki, işimizi ve çalışmalarımızı tanımlanmamış zaman dilimlerine bırakırsak tembelleşiyoruz!

Öyleyse bir tatilin dönüşünde yarın şu saatler arası şu işlerimi bitireceğim veya şu derse çalışacağım deyip bunu uygulamalıyız. Başlayınca gerisi zaten gelecek! Unutmayın biz “Kervan yolda düzülür!” diye atasözü bulunan bir milletiz.

Hiçbir işte çalışmak istemiyorum

Bu olayın başka bir boyutu… Henüz yapay zekâ elimizdeki tüm sıkıntıları yok etmedi. Çalışmadan yaşamak, mümkün gözükmüyor. Kaldı ki, çalışmayınca yaşadığımız can sıkıntısı çalışırken çekilen çileden daha beter. Öyleyse buna “işe girmek istemiyorum, hiçbir işte çalışmak istemiyorum, kendimi mutsuz hissediyorum” demeyelim. Aradığım mesleği bulamadım, diyelim.

Aradığınız mesleği bulamama nedeniniz, aslında toplumsal baskı. İllaki okuduğunuz mesleği yapmanıza gerek yok. Ya da statü sahibi olmak zorunda değilsiniz. Düşünün bakalım, sizi mutlu eden şey ne? Hangi meslek aynı zamanda sizin hobiniz olabilir? Emin olun, mutlaka aklınıza birkaç şey gelecek.

Kötü meslek yoktur! Yeterince emek verilmeyen meslek vardır. Sevilmeyen meslek vardır. Sevdiğiniz bir işte en iyi olmak için çaba göstereceksiniz. Evet, çaba gösterip gerçekten en iyi olacaksınız. Okuma yazma zor öğrenen ama iş hayatında çok başarılı olan milyonlarca insan var. Kısacası herkese göre yapılacak bir iş, sevilecek bir meslek bulmak mümkün.

Sabah kalkınca işe gitmek istemiyorum

Bir işiniz var. İşinizi seviyorsunuz ya da ondan nefret ediyorsunuz. Ama sonuçta işe gitmek istemiyorsunuz. Kısacası sizi işinize çeken motivasyon kaybolmuş durumda.

Belki de motive olmak için hazırsınız ama iş yerinde sevmediğiniz insanlar var. Ya da bir görevi henüz bitirmediğiniz ve baskı hissediyorsunuz. Öyleyse reçete çok zor değil. İşinizi seviyorsanız ona emek verin. İşlerinizi zamanınca yapınca ortada sorun kalmayacak. İnsan odaklı değil iş odaklı olun. Mümkün olduğunca arkadaşlarınızı iş ortamının dışından seçin. Siz profesyonelleştikçe iş yerindeki sorun yaşadığınız insanlarla da sorunlarınız azalacak.

İşinizi sevmiyorsanız, söyleyecek şey basit. Kendi hayat şartlarınızı altüst etmeden, kendinize makul bir süre verip yapmak istediğiniz işi bulun! Bir ömür sevmediğiniz işi yapmayın! Bu konuda Bireycilik ve Yeni Kariyer Yönelimleri adlı makaleyi okuyabilirsiniz.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir