İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Device boot not found hatası ve çözümü

Hata: Device boot not found hatası, genellikle Windows güncellemelerinin ardından yaşanan bir hatadır. Güncellenen bilgisayar açıldığında bu sorun ortaya çıkar. Hatanın temel sebebi, bilgisayara sonradan eklenen SDD’nin açılışta tanınmamasıdır. Çünkü SDD‘nin yerine Windows Boot Manager tanımlanır ama bu uygulama bilgisayarı başlatamaz.

Device boot not found hatası nasıl çözülür?

Çözüm: Sorunun çözümü bilgisayarın açılış ekranından BIOS’a geçip buradaki “Boot” bölümündeki boot sırasını değiştirmektir. Bu sırada ilk sıraya işletim sisteminin kurulduğu diski yani SDD’yi seçmelisiniz. Bunu yaptığınızda ve bilgisayarınız yeniden açıldığında sorun bitmiş olacak.

Açılış ekranından BIOS’a geçmek için her bilgisayarda farklı yöntemler vardır. Bu ekrana geçmek için bilgisayarı açar açmaz markaya göre F2, F8, F10 veya Esc tuşuna basmak gerekir. ü

BIOS’a geçiş tuşunu bulmak için Google’da model adınızla birlikte “BIOS tuşu” yazarak doğru kombinasyonu bulabilirsiniz. BIOS bilgisayar saati gibi temel bileşenlerin yer aldığı ekrandır.

BIOS ekranına geçtiğinizde artık yön tuşlarıyla “Boot” sekmesine geçin. Bu sekmeye gelince muhtemelen ilk sırada “Windows Boot Manager” yönteminin bulunduğunu göreceksiniz. “Windows Boot Manager”i ilk sıradan alıp yerine bilgisayarınızda takılı olan HDD veya SDD’yi seçmelisiniz.

Sistemin kurulu olduğu HDD veya SDD’yi ilk sıraya getirmek için her bilgisayarda farklı yöntemler vardır. Fakat genellikle ögeleri taşımak için F5 ve F6 tuşlarına basmak gerekir.

Sistemin kurulu olduğu diski seçtikten sonra F1o tuşuna basıyoruz. Böylelikle seçimimizi kaydetmiş oluyoruz. Bilgisayarınız yeniden açıldığında sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.

Device boot not found hatası BIOS düzenlemesine rağmen geçmiyor

Device boot not found hatası BIOS düzenlemesine rağmen geçmiyor ise sorun diskinizdedir. Ya SDD’niz ya HDD’niz bozulmuştur ya da bulunduğu yerde gevşeme yapmıştır. Bilgisayarınızı söküp SDD’yi yerine doğru şekilde takmanız gerekmektedir.

Özellikle bilgisayarınız bir yerden düştükten veya uzun bir yolculukta sarsıldıktan sonra böyle bir sorun ile karşılaşma riskiniz var. Diskiniz gevşediyse ve bazen bilgisayarınız açılıyor bazen açılmıyorsa bilgisayarınızı bu şekilde kullanmayın. Diskinizi yerine doğru şekilde monte ettikten sonra bu hata geçecektir. Eğer diskiniz bozulduysa yenisini almaktan başka çareniz yok.

Bozuk diskler, bilgisayarın işlerliğini yönetebilecek bir kabiliyet göstermezler. Ancak bu diskler çoğunlukla depolama alanı olarak kullanılmaya müsaittir. Çıkardığınız eski diskinizi bir yuva ile CD yerine takmanız mümkün. Bunu yaptığınızda hem eski dosyalarınıza ulaşır hem de yeni bir depolama alanı kazanırsınız.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir