GENEL

Dil ve anlatım özellikleri nelerdir? – Yazara özgü dil

Paylaş

Yazarlar eserlerini belirli bir tarzı esas alarak yazar. Bu noktada her yazara özgü dil ve anlatım özellikleri vardır. Bu özellikler kısaca yalınlık, açıklık, sürükleyicilik, duruluk, özgünlük, özlülük ve evrenselliktir.

Bir yazara özgü dil, üslup ve anlatım özellikleri ve ölçütleri aşağıda açıklanmıştır.

Yazara özgü dil ve anlatım özellikleri hangi ölçütlere göre bulunur?

Bir yazarın kendine özgü dil ve anlatım özellikleri sıralanırken akıcı ve yalın bir dili var ancak eserleri evrensel değil gibi saptamalar yapmak mümkündür. Ayrıca dil ve anlatım gücü yüksek yazarlar, edebiyatta kalıcılık ve başarıyı yakalama konusunda çok daha şanslıdır.

Yalınlık: Öncelikle yazarın dilinin sade (yalın) olup olmadığını saptamak gerekir. Çok fazla söz sanatı ve bilinmeyen kelime bulunmayan metinler yalındır.

Açıklık: Metni okuyan herkesin rahatlıkla anlaması, o metnin açık olduğunu gösterir. Açık metinlerde örtük iletiler, açık iletilerden daha azdır. Örneğin aşağıdaki Cahit Sıtkı’ya ait şiir sade bir dille yazılmasına rağmen semboller içerdiği için açık değildir.

Nerden, nasıl bindim Ya Rab bu gemiye? 
Hangi denize çıksam fırtına kopar...

Sürükleyicilik: Bir metnin konusunun ve metindeki olayların ilgi çekici olmasıdır. Nitekim sürükleyici bir metinde okur, olayların devamını merak eder. Yani sürükleyiciliğe olayların etkileyiciliği demek yanlış olmaz.

Akıcılık: Akıcılık yazarın kullandığı dilin okuru cezbetmesidir. Yani bir okur bir metni bir solukta sıkılmadan okuyorsa bu metin akıcıdır.

Duruluk: Başarılı metinler gereksiz yüklerden ve fazlalıklardan uzak olmalıdır. Yani eserde gereksiz sözcükler ya da ekler bulunması duruluğa zarar verir. Duruluk bir nevi, bir eserde anlatım bozukluğu olmamasıdır.

Doğallık: Yazarın yapmacıklığa düşmeden her şeyi olduğu gibi samimiyetle aktarmasıdır. Doğal metinlerde gerçekçi bir samimiyet vardır.

Özgünlük: Eserin biricik yani her yönüyle diğer eserlerden farklı olmasıdır. Özgün eserler kendi başlarına yeni bir tarza sahiptir. Nitekim büyük sanatçıların üslupları imzaları gibidir. Sözgelimi, onların hiç bilmediğiniz bir şiirini dahi okuduğunuzda bu şiirin ona ait olduğunu anlarsınız.

Özlülük ya da yoğunluk: Az sözle çok şey anlatılmasıdır. Yoğun anlatım, metinlerin çağrışım değerini artırır. Ayrıca bu tarz metinler daha duru olur.

Evrensellik veya millîlik: Bütün dünya insanlarına hitap eden konuları işleyen eserler evrenseldir. Hamasi ve ulusal konuları işleyen eserler ise millîdir.

Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Yorumlar

Son gönderiler

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 | Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2022 yılında 120 Türk lirasıdır. Antik… Daha Fazla

Nisan 11, 2024

Buhara’da Yemek Yenecek En Güzel 5 Yer

Birkaç ay boyunca Buhara'da yaşamış biri olarak sizin için Buhara'da yemek yenecek en güzel 5… Daha Fazla

Şubat 24, 2024

9. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları ve Yeni Yarışma Duyurusu (2024)

Geleneksel olarak düzenlediğimiz şiir yarışmamızı titiz bir inceleme ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. "9. Simit Çay… Daha Fazla

Şubat 4, 2024

Akyaka Kamp Alanları ve Fiyatları 2024

Ücretli ve ücretsiz kamp hizmetleri ile Akyaka kamp alanları gezginler için birçok imkân barındırıyor. Kamp… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Mağaralı Koy (Finike) – Nasıl gidilir, giriş ücreti, park yeri 2024

Mağaralı Koy, Finike'den Demre'ye ulaşan kara yolu üzerinde bulunan çok sayıda koydan belki de en… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Gelmiş Geçmiş En Güçlü İmparatorluk Nedir?

Dünya tarihindeki en güçlü imparatorluk nedir sorusu, tarihle ilgilenen herkesin merakını uyandırır. Bu soruya objektif… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023