Kategoriler: GENEL

Neuralink projesi nedir? — İnsanlara beyin çipi ve arayüzü

Paylaş

Neuralink projesi, insan ve makine arasında iletişim kurmayı sağlayan yeni nesil bir teknolojidir. Bu teknolojinin temelinde moda tabirle insanlara beyin çipi yerleştirmek yer alıyor. Kısacası Neuralink şirketi istatistiksel öğrenme ile oluşturulan arayüz ile insan-makine iletişimi sağlamayı amaçlıyor. Yani insan öğrenme tarzını bigdata teknolojisi ile makinelere aktarma bu çalışmaların temel yöntemini oluşturuyor.

Neuralink bir Elon Musk projesi

Bu teknoloji geliştirme konusundaki en önemli yatırımcıların başında Elon Musk geliyor. Nitekim nöral ağ teknolojisi için 2006’da Musk çalışmalara başladı. Daha sonra neuralink projesi 2017’de kamuoyuna açıklandı. Bu hızyuvar yani hyperloop ile birlikte Musk’ın en büyük projelerinden biri durumunda.

Musk bu proje için önemli sinir bilimcileri kendi şirketinde istihdam etti. Ayrıca bu konuda 150 milyon dolardan daha fazla para harcadı.

Proje gerçek olursa Musk’a göre depresyon ve görme problemleri tarihe karışacak. Ayrıca teknoloji düşünerek yazı yazma gibi imkânsız gözüken birçok kolaylığı da insan hayatına katacak.

Neuralink projesi ile ilgili deneyler

Konu ile ilgili ilk deneyler insan dışı varlıklar üzerinde denendi. Ayrıca neuralink projesi için deneyler yaklaşık 20 yıla yaklaşmış durumda. Nihayetinde Ocak 2022 itibarıyla insan deneyleri de başlıyor.

Neuralink deneylerine birçok sinirbilimci mesafeli yaklaşıyor. Bu konudaki en önemli eleştiri transhümanizm iddiası. Nitekim transhümanizm, insan ömrünü ve bilişsel yeteneklerini arttırmayı amaçlayan teknolojik bir akıma verilen ad.

Neuralink’in geliştirme aşamasında özellikle proje bilim adamlarının tepkisi ile karşılaşınca projenin bilim kurulundaki çok sayıda bilim adamı istifa etti. Fakat Nisan 2021 döneminde maymunlar üzerinde yapılan çalışmalar ile bir maymunun Ponk adlı oyunu oynaması sağlandı. Bu projeye olan güveni bir nebze de olsa tazeledi.

Neuralink teknolojisi nasıl çalışacak?

İnsan beynini dışarıdan yönetmeyi sağlayacak neuralink için beyin içerisine droblar yani sondalar yerleştirilmektedir. Her biri 32 adet bağımsız elektrot ve 96 kablo içeren bu sondalar, beyindeki elektrik sinyalleri ile etkileşime geçmektedir. Kamuoyunda bu yaygın olarak beyin çipi olarak bilinmektedir.

Ayrıca teknoloji üzerinde çalışan kişiler beyin sinyallerini açık formatlara dönüştürecek teknolojiler üretmeyi amaçlıyor. Nitekim bir konuşmasında Musk bu teknolojiyi “kafanızdaki Fitbit” olarak tanımladı.

Kısacası bu teknoloji gerçek olursa her insanın beyninin bir arayüzü olacak. Böylelikle insanların beyinsel aktiviteleri ve özellikleri kaydedilebilecek. Bu da insan davranışlarını anlama ve ölümden sonra da zihinsel varlığın devam etmesi anlamına taşıyabilir.

Metaverse ve neuralink projesi bağlantısı

Bu teknoloji ile şimdiye kadar yapılan hayvan deneyleri maymun ve domuzlar üzerinde yoğunlaştı. Özellikle bu çalışmalarda kablosuz sistemle beyin ile iletişim kurulması ana amaçlardan biriydi. Tüm bunlar tıpkı metaverse gibi sanal bir insan ırkı oluşturmanın ilk adımı gibi duruyor.

Nitekim bazı bilim insanları bilimin ilerlemesi noktasında bu çalışmaların oldukça yararlı olduğu kanaatinde.

Neuralink teknolojisinin metaverse kavramı ile aynı dönemde ilerlemesi düşündürücü. Çünkü her ikisi de fiziksel dünya dışında yeni bir insanlık için farklı bir pencere amaçlamakta.

Elon Musk’un Dogecoin başta olmak üzere önemli bir kripto para yatırımcısı olduğunu unutmamak gerekir. O sebeple yakın dönemde bu teknoloji ile metaverse ve kripto para teknolojisi arasında bir bağlantı görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

Bu konudaki en önemli çalışmalardan biri sanallaştırılan insan beyninin herhangi bir dijital metaverse evreninin içerisine entegre edilmesi. Böylelikle fiziksel dünyadan tamamen koparak bir bilgisayar oyununun içerisine girebilen insanlar üretmek mümkün olacak.

Yani bu iki gelişme insanlık tarihini tamamen değiştirecek gibi duruyor. Tabii ki başarılı olursa. Yakın dönemde inorganik maddelerden yapay üreme teknolojisi geliştiren bilim insanlarının varlığı da düşünülürse bu söylenilenlerin bir gün gerçek olma ihtimali var.

Bu teknoloji ile ilgili daha fazla öngörü için sitemizdeki metaverse ile ilgili yazıları da okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca YouTube kanalımızda da bu konuda birçok videomuz mevcut.

Özet
Başlık
Neuralink projesi nedir? — İnsanlara beyin çipi ve arayüzü
Açıklama
Neuralink projesi, insan ve makine arasında iletişim kurmayı sağlayan yeni nesil bir teknolojidir. Bu teknolojinin temelinde moda tabirle insanlara beyin çipi yerleştirmek yer alıyor. Kısacası Neuralink şirketi istatistiksel öğrenme ile oluşturulan arayüz ile insan-makine iletişimi sağlamayı amaçlıyor.
Yayımcı
Ensar KILIÇ
Yayımlayan
Simit Çay Kültür, Edebiyat ve Teknoloji
Logo
Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Son gönderiler

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 | Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2022 yılında 120 Türk lirasıdır. Antik… Daha Fazla

Nisan 11, 2024

Buhara’da Yemek Yenecek En Güzel 5 Yer

Birkaç ay boyunca Buhara'da yaşamış biri olarak sizin için Buhara'da yemek yenecek en güzel 5… Daha Fazla

Şubat 24, 2024

9. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları ve Yeni Yarışma Duyurusu (2024)

Geleneksel olarak düzenlediğimiz şiir yarışmamızı titiz bir inceleme ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. "9. Simit Çay… Daha Fazla

Şubat 4, 2024

Akyaka Kamp Alanları ve Fiyatları 2024

Ücretli ve ücretsiz kamp hizmetleri ile Akyaka kamp alanları gezginler için birçok imkân barındırıyor. Kamp… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Mağaralı Koy (Finike) – Nasıl gidilir, giriş ücreti, park yeri 2024

Mağaralı Koy, Finike'den Demre'ye ulaşan kara yolu üzerinde bulunan çok sayıda koydan belki de en… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Gelmiş Geçmiş En Güçlü İmparatorluk Nedir?

Dünya tarihindeki en güçlü imparatorluk nedir sorusu, tarihle ilgilenen herkesin merakını uyandırır. Bu soruya objektif… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023