Neuralink projesi, insan ve makine arasında iletişim kurmayı sağlayan yeni nesil bir teknolojidir. Bu teknolojinin temelinde moda tabirle insanlara beyin çipi yerleştirmek yer alıyor. Kısacası Neuralink şirketi istatistiksel öğrenme ile oluşturulan arayüz ile insan-makine iletişimi sağlamayı amaçlıyor. Yani insan öğrenme tarzını bigdata teknolojisi ile makinelere aktarma bu çalışmaların temel yöntemini oluşturuyor.
Bu teknoloji geliştirme konusundaki en önemli yatırımcıların başında Elon Musk geliyor. Nitekim nöral ağ teknolojisi için 2006’da Musk çalışmalara başladı. Daha sonra neuralink projesi 2017’de kamuoyuna açıklandı. Bu hızyuvar yani hyperloop ile birlikte Musk’ın en büyük projelerinden biri durumunda.
Musk bu proje için önemli sinir bilimcileri kendi şirketinde istihdam etti. Ayrıca bu konuda 150 milyon dolardan daha fazla para harcadı.
Proje gerçek olursa Musk’a göre depresyon ve görme problemleri tarihe karışacak. Ayrıca teknoloji düşünerek yazı yazma gibi imkânsız gözüken birçok kolaylığı da insan hayatına katacak.
Konu ile ilgili ilk deneyler insan dışı varlıklar üzerinde denendi. Ayrıca neuralink projesi için deneyler yaklaşık 20 yıla yaklaşmış durumda. Nihayetinde Ocak 2022 itibarıyla insan deneyleri de başlıyor.
Neuralink deneylerine birçok sinirbilimci mesafeli yaklaşıyor. Bu konudaki en önemli eleştiri transhümanizm iddiası. Nitekim transhümanizm, insan ömrünü ve bilişsel yeteneklerini arttırmayı amaçlayan teknolojik bir akıma verilen ad.
Neuralink’in geliştirme aşamasında özellikle proje bilim adamlarının tepkisi ile karşılaşınca projenin bilim kurulundaki çok sayıda bilim adamı istifa etti. Fakat Nisan 2021 döneminde maymunlar üzerinde yapılan çalışmalar ile bir maymunun Ponk adlı oyunu oynaması sağlandı. Bu projeye olan güveni bir nebze de olsa tazeledi.
İnsan beynini dışarıdan yönetmeyi sağlayacak neuralink için beyin içerisine droblar yani sondalar yerleştirilmektedir. Her biri 32 adet bağımsız elektrot ve 96 kablo içeren bu sondalar, beyindeki elektrik sinyalleri ile etkileşime geçmektedir. Kamuoyunda bu yaygın olarak beyin çipi olarak bilinmektedir.
Ayrıca teknoloji üzerinde çalışan kişiler beyin sinyallerini açık formatlara dönüştürecek teknolojiler üretmeyi amaçlıyor. Nitekim bir konuşmasında Musk bu teknolojiyi “kafanızdaki Fitbit” olarak tanımladı.
Kısacası bu teknoloji gerçek olursa her insanın beyninin bir arayüzü olacak. Böylelikle insanların beyinsel aktiviteleri ve özellikleri kaydedilebilecek. Bu da insan davranışlarını anlama ve ölümden sonra da zihinsel varlığın devam etmesi anlamına taşıyabilir.
Bu teknoloji ile şimdiye kadar yapılan hayvan deneyleri maymun ve domuzlar üzerinde yoğunlaştı. Özellikle bu çalışmalarda kablosuz sistemle beyin ile iletişim kurulması ana amaçlardan biriydi. Tüm bunlar tıpkı metaverse gibi sanal bir insan ırkı oluşturmanın ilk adımı gibi duruyor.
Nitekim bazı bilim insanları bilimin ilerlemesi noktasında bu çalışmaların oldukça yararlı olduğu kanaatinde.
Neuralink teknolojisinin metaverse kavramı ile aynı dönemde ilerlemesi düşündürücü. Çünkü her ikisi de fiziksel dünya dışında yeni bir insanlık için farklı bir pencere amaçlamakta.
Elon Musk’un Dogecoin başta olmak üzere önemli bir kripto para yatırımcısı olduğunu unutmamak gerekir. O sebeple yakın dönemde bu teknoloji ile metaverse ve kripto para teknolojisi arasında bir bağlantı görmek şaşırtıcı olmayacaktır.
Bu konudaki en önemli çalışmalardan biri sanallaştırılan insan beyninin herhangi bir dijital metaverse evreninin içerisine entegre edilmesi. Böylelikle fiziksel dünyadan tamamen koparak bir bilgisayar oyununun içerisine girebilen insanlar üretmek mümkün olacak.
Yani bu iki gelişme insanlık tarihini tamamen değiştirecek gibi duruyor. Tabii ki başarılı olursa. Yakın dönemde inorganik maddelerden yapay üreme teknolojisi geliştiren bilim insanlarının varlığı da düşünülürse bu söylenilenlerin bir gün gerçek olma ihtimali var.
Bu teknoloji ile ilgili daha fazla öngörü için sitemizdeki metaverse ile ilgili yazıları da okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca YouTube kanalımızda da bu konuda birçok videomuz mevcut.
Sümela Manastırı, Türkiye'nin Trabzon iline bağlı Maçka ilçesinde yer alan tarihî bir manastırdır. Uzun süren… Daha Fazla
Kısaca: Klavye bilgisayar teknolojisinin en yararlı parçalarından biri olsa da mouse ile birlikte en çok… Daha Fazla
Nedim, 18. yüzyıl Osmanlı Sahası Türk Edebiyatı’nın, Lale Devri ve şarkı türünün en büyük şairi… Daha Fazla
Bilgisayar saati yanlış ya da geri kalıyor, güncellenmiyor problemi, eski bilgisayarlarda sık rastlanan bir sorundur.… Daha Fazla
Her bilgisayar kullanıcısı mousenin ışığı yanıyor ama tuşlar çalışmıyor, mouse lazer ışığı yanmıyor, mouse ışığı… Daha Fazla
Mehmet Rauf tarafından Servetifünun Dönemi’nde yazılan Eylül, Türk edebiyatındaki ilk psikolojik romandır. Aynı zamanda ilahi… Daha Fazla