İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eth Gas Fee Nedir? — Ethereum gas fee ne zaman düşer?

Eth gas fee, service fee veya gaz ücreti, Ethereum tabanlı Axie Infinity, Arbitrum, Opensea ve Avax gibi platformlarda işlem yaparken ödenen işlem ücretleridir. Bu ücretler NFT alım-satımlarında karşımıza çıkar. Token sertifikası karşılığında alınan gas fee yani işlem ücreti sabit değildir. Gas fee, NFT marketplace alanlarındaki arz talep dengesine göre günden güne hatta saatten saate değişir. Ayrıca güncel gas fee ücretlerini “Ethereum Gas Tracker“dan takip edebilirsiniz.

Neden Ethereum’a gaz fee yani işlem ücreti ödüyorum?

Gas fee yani işlem ücreti ödemelerinin sebebi, Ethereum madenciliği yapan kişilerin harcadığı emek ve enerji maliyetini karşılamaktır. Ayrıca bu uygulama Ethereum ağına yapılacak olası siber saldırıları da çok pahalı hâle getirmektedir. Yani Ethereum blok zincirindeki güvenliği artırmaktadır.

Ethereum gas fee ne zaman düşer?

Eth gaz fee ücretlerini, Ethereum blok zinciri ile etkileşime geçen kullanıcı sayısı belirler. Etkileşim arttıkça fiyatlar da artar. Bu sebeple günün farklı zamanlarında değişik işlem ücretleri ortaya çıkar.

Gas fee maliyetini nasıl düşürürüm?

İşlem ücreti maliyetini düşürmek için en iyi yöntem doğru zamanı seçmektir. Bu noktada sürekli fiyatları takip etmek gereklidir. Çünkü dünyanın farklı yerlerinde farklı zaman dilimleri vardır. Bu sebeple kesin fiks saatler yoktur.

Gas fee calculator nedir?

Anlık olarak yapılacak işleme harcanacak parayı hesaplama amaçlı uygulamalara gas fee caculator ya da işlem ücreti hesaplama denir. Bu hesaplamalar sayesinde Eth işlemlerinizde tasarruf sağlarsınız.

NFT yaparken gas fee ödemek zorunlu mu?

Tüm blok zincirlerde gas fee denen işlem ücreti kalemi yoktur. Fakat dünyadaki en işlek blok zinciri ağı olan Ethereum, madencilik faaliyetleri için bu ücreti talep etmektedir. Bu yüzden NFT ortamlarının tamamına yakınında bu ücreti ödemek zorundasınız.

NFT yaparken eth gas fee ücreti ödememenin tek bir yolu vardır. O da Rarible NFT sistemini kullanmaktadır. Çünkü Rarible’de ürettiğiniz NFT’ler, bu NFT’leri biri satın almak isteyene kadar Ethereum blok zinciri ile etkileşime geçmez. Aksine sizin NFT’nizi bir kişi almak istediğinde bu ücreti de o öder. Böylelikle gas fee ödemekten kurtulursunuz.

Dünyanın en popüler NFT borsası olan Opensea NFT sisteminde ise bu ücreti yok sayan bir seçenek şu an için yok.

Gas fee sadece Ethereum işlemlerinde mi karşımıza çıkar?

Kripto para ve NFT piyasasındaki işlemlerin yarıdan fazlası aslında Ethereum ile etkileşim içerisindedir. Biz o an farklı bir platformda bulunduğumuzu düşünsek de Decentraland ve OVR Metaverse gibi platformlar aslında bu sistemin bir parçasıdır.

Yani kripto para ticaretinden NFT’lere kadar birçok üründe bu masraf kalemi vardır.Çünkü MANA ve Floki gibi birçok kripto para da aslında coin değil tokendir. Başka bir ifadeyle bu varlıklar da Ethereum blok zincirine dâhildir.

Özet olarak kripto varlıklarla ilgili işlemlerde bu masraf kalemini de dikkate almak gerekir. ERC-20 sertifikaları, uniswap gibi etkinliklerde hep gas fee karşımıza çıkar.

Gas tracker chart uygulamaları

Eğer küçük paralarla işlem yapıyorsanız işlem ücretleri can sıkıcı olmayabilir. Fakat tutar ne kadar fazlaysa ödenecek ücret de o kadar artmaktadır. Bu durumda birçok kişi “tracker chart” yani fiyat izleme grafiğini takip etmektedir. Grafikteki en ekonomik zamanda işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Ücreti anlık takip eden birçok tracker uygulaması mevcuttur. Yschart.com günlük fiyat tahmini yapan öncü kuruluşlardan biridir. Ancak anlık takip için sisteme üye olmak şarttır.

Ancak çok kullanışlı bir uygulama olmasa da ethereumprice.org saatlik işlem ücreti ortalamalarını ücretsiz şekilde yayımlamaktadır.

Analizlere göre platformlar birbiri ile karşılaştırıldığında en uygun işlem ücreti fiyatları Rarible’dedir.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir