GENEL

Öğretici Metinlerin Özellikleri | Öğretici Metinlerin Amacı

Paylaş

Bilgi vermek amacıyla yazılan gezi yazısı, röportaj, köşe yazısı (fıkra), deneme, mülakat, makale, haber yazısı, eleştiri (tenkit), anı (hatıra), biyografi, otobiyografi, nutuk (söylev), sohbet (söyleşi) ve mektup öğretici metinlerdir. Yani on dört adet öğretici metin vardır. Eğitici ve öğretici metinlerin yazılış amacı bilgi vermek, eğitmektir. Nitekim öğretici metinlerin özellikleri şunlardır:

Öğretici metinlerin özellikleri nelerdir?

  1. Öğretici metinlerin temel amacı bilgi vermek yani öğretmektir. Kısacası kitap, dergi, gazete ve internet gibi ortamlarda yayımlanan bilgi verici yazılara öğretici metin denir.
  2. Öğretici metinler temelde iki farklı kategoriye sahiptir. Nitekim gazete ve dergi çevresinde oluşan metinler ve kişisel hayatı konu alan öğretici metinler olmak üzere iki farklı kolda gelişirler. Ayrıca bilimsel, felsefi ve tarihî metinler de öğretici metinlerdir.
  3. Dil sadedir. Öğretici metinlerde genellikle insanların anlayabileceği sade ve süssüz bir dil vardır. Bu yüzden mecazlar ve süslü anlatım çok yoktur.
  4. Bazı öğretici metinlerde bir alana özgü terimler bulunabilir. Makale gibi bilimsel metinlerde sade bir dil kullanılmakla birlikte anlatılan konunun uzmanı olmayan kişiler bazı ifadeleri anlamakta zorlanabilir. Bunun nedeni konunun özel bir uzmanlık gerektirmesidir. Örneğin tıp alanındaki bir makaleyi bu konuda eğitim almamış bir kişinin anlaması neredeyse imkânsızdır. Çünkü bu makalede geçen kavram ve terimler yalnızca tıp bilimi konusunda eğitim almış kişilerin ilgi alanına girer.
  5. Öğretici metinler sanat yapma amacı taşımaz. Çünkü sanat yapmak dilin ağırlaşmasına sebep olur.
  6. Dil göndergesel işlevdedir. Çünkü bilgi vermek esastır.
  7. Cümleler kısa ve özdür. Anlaşılmayı zorlaştıracak anlatım bozukluğu içeren cümleler ve ifadeler öğretici metinlerde yer almamalıdır.
  8. Kanıtlama, örneklendirme ve tanımlama cümleleri boldur. Bu sayede anlatılmak istenen şey daha kısa ve kesin bir şekilde anlatılabilir. Düşünceyi geliştirme yolları öğretici metinler için vazgeçilmezdir.
  9. Her öğretici metnin bir amacı vardır. Bu tarz bir metin yazma istiyorsak hazırlık aşamasında önce konumuzu, amacımızı ve sesleneceğimiz kitleyi belirlemeliyiz. Sonra ise metnimizi hangi türde yazacağımıza karar vermeliyiz. Sonra ise metnimizi hangi türde yazacağımıza karar vermeliyiz.

Öğretici metinlerin dil ve anlatım özellikleri

Öğretici metinlerin dil ve anlatım özellikleri sadelik yani yakınlık üzerine kurulmuştur. Nitekim öğretici bir metinde dil akıcı ve herkesin anlayacağı şekilde olmalıdır. Çünkü yoksa temel amaç olan öğretme gerçekleşmez.

Bu metinlerde eğitme amacı, dilin birçok kez göndergesel işlevde kullanılmasını sağlar.

Didaktik amaç güden metinlerde anlatım bozuklukları olmamalıdır. Yani bu metinlerde duruluk da çok önemlidir. Duru olmayan bir metni okurların doğru anlaması çok zordur.

Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Son gönderiler

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 | Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2022 yılında 120 Türk lirasıdır. Antik… Daha Fazla

Nisan 11, 2024

Buhara’da Yemek Yenecek En Güzel 5 Yer

Birkaç ay boyunca Buhara'da yaşamış biri olarak sizin için Buhara'da yemek yenecek en güzel 5… Daha Fazla

Şubat 24, 2024

9. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları ve Yeni Yarışma Duyurusu (2024)

Geleneksel olarak düzenlediğimiz şiir yarışmamızı titiz bir inceleme ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. "9. Simit Çay… Daha Fazla

Şubat 4, 2024

Akyaka Kamp Alanları ve Fiyatları 2024

Ücretli ve ücretsiz kamp hizmetleri ile Akyaka kamp alanları gezginler için birçok imkân barındırıyor. Kamp… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Mağaralı Koy (Finike) – Nasıl gidilir, giriş ücreti, park yeri 2024

Mağaralı Koy, Finike'den Demre'ye ulaşan kara yolu üzerinde bulunan çok sayıda koydan belki de en… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Gelmiş Geçmiş En Güçlü İmparatorluk Nedir?

Dünya tarihindeki en güçlü imparatorluk nedir sorusu, tarihle ilgilenen herkesin merakını uyandırır. Bu soruya objektif… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023