Makale, daha çok bilimsel konuların anlatıldığı düzyazı şeklindeki öğretici bir metin türüdür. Akademik makale ise tamamen bilim odaklıdır. Nitekim akademik makale yazarı, okura ilettiği bilgileri kanıtlamak için çeşitli veriler, incelemeler, bulgular ve bilgiler sunar. Bu yüzden bilimsel kaynaklar makalelerin ve inceleme yazılarının olmazsa olmazıdır.
Bir akademik makalenin nasıl yazılacağını daha iyi anlamak için sayfa sonundaki makalelere göz atabilirsiniz. Nitekim bu yazıda makale inceleme örneği ve makale nasıl yazılır sorusuna cevap bulacaksınız.
“Akademik makale nasıl yazılır?” sorusunu hemen yanıtlayalım. Ayrıca Simit Çay Akademik’e makale önermek için tıklayın.
Akademik makale nasıl yazılır?
- Başlık belirlenir.
Sayfanın üst orta kısmına ana başlık yerleştirilir.
- Başlığın altına (ortaya veya sağa yaslı) makale yazarının adı ve soyadı gelir.
Başlığın altına yazarın adı, soyadı yazılır. Ayrıca * imi ile dipnota, yazarın bilgilerini eklemek yararlı olacaktır. Bir makale birden fazla kişi tarafından hazırlanıyorsa, makaleye en çok emek veren kişinin adı önce yazılmalıdır.
- Anahtar kelimeler eklenir.
Özetin altına 3-5 arasında anahtar ifade eklenir. Bu ifadelerin tek kelime olması zorunlu değildir. İstenirse bu bölümün altına yabancı dilde özet ve anahtar kelimeler de eklenebilir.
- Giriş bölümü yazılır.
Makaleler bir başlık ile başlayıp daha sonra özet ve giriş kısmı ile devam eder. Giriş bölümünde makalede ne anlatılmak isteniyorsa bununla ilgili ön bilgiler verilir. Eğer ayrıca yazılmayacaksa literatür bilgisi eklenir.
- Makalenin ana gövdesi hazırlanır.
Girişten sonra anlatılması gereken konunun aktarıldığı ana gövde yani konu bölümü gelir. Burada sosyal bilimlerde makale içeriği ile alakalı başlıklar yer alır. Fakat bu bölüme, pozitif bilimlerle alakalı çalışmalarda yöntem ve bulgular olmak üzere ikiye farklı başlık daha eklemek gerekir. Makalelerde dipnot ya da cümle içi akademik atıflar kullanılarak metnin bilimselliği sağlanır.
- Sonuç bölümü ile makalenin elde ettiği sonuç ifade edilir.
Makale ile ilgili gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra özet kısmı gelir. Ayrıca sayısal verilerle ilgili çıkarımların bulunduğu makalelerde sonuçtan sonra tartışma bölümü bulunur.
- Kaynakça hazırlanır.
Makalenin içerisinde kullanılan atıfların yer aldığı kaynakça bölümü alfabetik bir sıra ile verilir. Kaynak göstermek için APA vb. farklı sistemler vardır.
MAKALENİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ 5 DAKİKALIK ÖZET VİDEOMUZ
Türk edebiyatındaki ilk makale
Türk edebiyatında ilk makale Şinasi’nin Tercüman-ı Ahvâl gazetesinde yayımladığı Tercüman-ı Ahvâl Mukaddimesi’dir. Yani makale/araştırma yazısı türü Türk edebiyatına Tanzimat Dönemi’nde girmiştir. Ancak bu makalede özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, kaynakça bölümleri yoktur. Makaleler ilk ortaya çıktığında bilimsel bir amaçtan çok halkı bilgilendirmek amacıyla yazılan bilgilendirici yazılar olarak düşünülmüştür.
Makale türü sadece akademik alanda kullanılmaz. Aynı zamanda edebî makaleler de vardır. Bu tarz makalelerde bilimsel söylem ve kaynakçalar, daha özel bir boyuttadır. Ancak bir makale edebî de olsa akademik de olsa belirli nesnellik ölçütlerini sağlamalıdır.
Akademik makalenin özellikleri nelerdir?
- Makalelerde dil göndergesel işlevi ile kullanıldığı için yazar, ulaşmak istediği insanların anlayabileceği sade ve akıcı bir dil kullanmalıdır.
- Akademik makaleleri daha çok akademisyenler ve bilim insanları yazar. Bu yüzden makaleler kendi alanlarına ilişkin kavramlar içerir.
- Makale yazan araştırmacının olaya tamamen objektif ve bilimsel bakması gereklidir. Çünkü öznel değerlendirmeler bir makalenin bilimselliğini zedeler.
- Eski dönemlerde makaleler daha çok gazetelerde yayımlanırken bugün makale denince akla özellikle internet üzerinden yayın yapan akademik dergiler gelmektedir. Ayrıca makaleler düzenlenen bilimsel sempozyumlarda bildiri olarak sunulmaktadır. Sizin de yayımlamak istediğiniz bir makaleniz varsa Betik adlı yayınımızda yayımlanması için başvuruda bulunabilirsiniz.
- Makalenin sonuç bölümü tamamen özgün olmalı ve bu bölümde kaynak gösterilmemelidir.
- Bir makalenin anlaşılır olabilmesi için birtakım şekil özelliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Nitekim bir makalede 200 kelimenin üzerine çıkan paragraflar olmamalı aynı zamanda 20 kelimeden daha uzun cümleler kurulmamalıdır. Bu kurallara uyulmadığında metnin okunması zorlaşmaktadır.
- Makaleler o konuda uzman kişiler tarafından yazılmalıdır. Bir makalede kullanılan bütün bilgiler kaynakça kısmında gösterilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde intihal yani bilgi aşırma durumu ortaya çıkar ve bu bir yasal suçtur.
- Makalede dil, ciddi ve bilimseldir.
- Metinde emeği olan kişilerin adları, makalenin yazıldığı yıl ve yazarların iletişim bilgileri mutlak surette ilk sayfada bulunmalıdır.
- Bir makalede özet kısmının yabancı bir dilde de kaleme alınması o makaleye değer katar.
- Makalelerin içeriğinde bol bol tanım, açıklama, tanık-kanıt gösterme ve bilimsel betimlemeler vardır. Nitekim vaka incelemesi yapılmadıkça öykülemeler makalenin doğasına uygun değildir.
Makale Örnekleri
Sitemizde çevrim içi olarak yayımladığımız ve Google Makale İndeksi Scholar tarafından da taranan üç aylık yayınımız “Betik”in sayılarında birçok makale/araştırma yazısı örneği bulabilirsiniz.
Yapay Zekâ Evreninde Doğal Dili Tanımlamak: İstatiksel Öğrenme ve Dil Edinimi
Türk Mitolojisi Evreninde Geyik Motifi Üzerine Genel Bir İnceleme
Özdemir Asaf’ta “İnsan”dan “Evren”e Bakış
Sezgin Kaymaz’ın Uzunharmanlar’da Bir Davetsiz Misafir Adlı Romanında “Paralel Evrenler”
[…] ile alakalı detaylı makalemiz için […]
[…] Makalemizde Türk dilinin 20. yüzyılın başlarından itibaren geçirdiği yenileşme süreci açıklanmaya çalışılacak, Güneş Dil Teorisi, Dil Devrimi’nin üçüncü safhası olarak ele alınacaktır. […]
[…] makalesinde (Halka Doğru dergisinde) ilk olarak halkiyat olarak adlandırılmıştır. Bu makale yazıldıktan kısa süre sonra F. Köprülü ve T. Rıza Bölükbaşı’nın makaleleri […]
[…] Makale gibi bilimsel metinlerde sade bir dil kullanılmakla birlikte anlatılan konunun uzmanı olmayan kişiler bazı ifadeleri anlamakta zorlanabilir. Bunun nedeni konunun özel bir uzmanlık gerektirmesidir. Örneğin tıp alanında yazılmış bir makaleyi bu konuda eğitim almamış bir kişinin anlaması neredeyse imkânsızdır. Çünkü bu makalede geçen kavram ve terimler yalnızca tıp bilimi konusunda eğitim almış kişiler tarafından bilinebilir. […]
[…] ile alakalı akademik makale listesi […]
[…] Fatma Aliye eserleri, edebi kişiliği ve sanat anlayışının anlatıldığı bu makale; sanatçının eserlerini inceliyor. Nitekim Fatma Aliye romanları, feminizm unsurları ile […]
[…] konu başlıklarını detaylı şekilde işleyen ve Büşra Eraltuğ tarafından kaleme alınan bu makale, konu ile ilgili derinlikli bir çalışma durumundadır. Aşağıdaki içindekiler bölümünden […]
[…] kabiliyetine sahiptir. Ayrıca bilim insanı yazma yeteneğine de sahip olmalıdır. Çünkü bilim akademik makale ve deney raporları ile kayıt altına alınır. Bilimsel metinlerde dil […]