“İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” Türkiye’nin en önemli tarihçi ve fikir adamlarından İlber Ortaylı’nın hayat tecrübelerini içeren bir kitap. Ortaylı bu söyleşide anlamlı bir hayatın ipuçlarını verirken birçok tavsiye, yorum ve öngörüde bulunuyor. tarihteki önemli kişilerin hayatından etkileyici alıntılar ve örnekler sunuyor.
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar: Yorum ve Değerlendirme
Ortaylı bu kitabında özellikle en temel entelektüel becerilere yoğunlaşıyor. Başka bir ifadeyle, uzak ve pahalı hedeflerden ziyade gözümüzün önünde durup da göremediklerimizi fark etmemizi istiyor.
Kitapta sadece tespitler yer almıyor. Öneriler de var.
Bu kitabı ilgi çekici kılan özelliklerden biri. Eserin sonundaki öneriler bölümü derin bir hayat deneyiminin bir ürünü. Bu bölümde entelektüel tavsiyeler var: Gezi ve kitap tavsiyeleri gibi.
“İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” bireye dünyadaki yerini ve amacını gösteren bir eser.
Kitabı okuduğunuzda gündelik hayatta çok büyüttüğümüz siyasi, toplumsal ve ferdi sorunların aslında hayatın bir parçası olduğunu anlayacaksınız. Bizim bugün sorun dediğimiz şeylerin, aslında basit yaşam telaşesinin ötesinde bir şey olmadığını fark edeceksiniz.
İnsanlar hep yaşamaya devam edecek!
Söyleşinin içerisinde kuvvetle vurgulanan bir gerçek var. Nasıl binlerce yıllık tarih içerisinde sorunlar, savaşlar ve umutsuzluklar yaşanmışsa şimdi de yaşanacak. Ama insanlar yaşamaya devam edecek. Takıntı yapmaya ve fanatikleşmeye gerek yok.
Her sorunun etkili bir çözümü vardır!
Bilmeden, araştırmadan, okumadan kirli bilgilerle benzenmiş bir kişiliğin zararı İlber Hoca’nın ironik üslubunun en önemli mesajı. Yani okuyun, anlayın, öğrenin sonra konuşun diyor hoca. Başkasının size dayattığı düşüncelerin esiri olmayın.
Bu tema romanın her bir satırına işlense de şu cümleler oldukça vurucu:
Bir hedef bulacaksınız, o uğurda çalışacaksınız, hedefinizi gerçekleştirmek için bir yol arayacaksınız, yol yoksa da o yolu yapacaksınız. Bir defa geçtiğiniz yoldan da bir daha geri dönmeyeceksiniz. Çünkü lüzumsuz geri dönüş başarısızlıktır, tekrara düşmektir, ufku kapatmaktır. Hedef bulmak, yol açmak ve aynı yoldan geri dönmemek… Hayattaki gayemiz budur.
İlber Ortaylı
İlber Hoca bireyin “var olma” mücadelesine ışık tutuyor.
Kitabı okuduğunuzda bir tarihçiden “toplum içinde var olma” konusunda tavsiyeler umarsınız. Fakat İlber Hoca yine farkını konuşturuyor. Kitapta odaklandığı nokta kesinlikle birey.
Bir nevi toplumu değiştirmeden önce kendimizi değiştirelim, doktrini ön planda. Tıpkı Tolstoy’un şu sözü gibi.
Herkes toplumdan şikayet edip onu değiştirmek ister ama önce kendini değiştirmeyi hiç düşünmez.
Tolstoy
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar: Alıntılar
Aşağıda “İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” kitabındaki en güzel alıntıları bulacaksınız:
İnsanlar kendi menfaatlerini gözetirken adil oluyor; bunun için uğraşıyorlar, bunun için her şey yapılıyor. Bugün kanuna hürmetin bir göstergesi olmadığı gibi, “Şeriatın kestiği parmak acımaz,” lafının da bir karşılığı yoktur. Oysa hukuk objektiftir; herkesin kendine ölçü saptaması, uygun bir beklemesi değildir. Zaten öyle bir durumda toplumun genelinde ölçü kaçar.
Ölçülü bir hayat yaşayın. Tüketmeyen, kirletmeyen bir hayat… Her esen rüzgarda savrulmayacağınız, düzenli bir hayat… Neyi öğreneceğinize, neyi yapacağınıza kendinizin karar verebileceği bir hayat…
İlber Ortaylı
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Ben Kirke.
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar: Tavsiye
Kitabı okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Sebeplerini aşağıda sıraladık.
İlber Hoca bu eserinde daha önce yazdığı kitaplardaki “üst tabaka zevkine” hitap ediyor, eleştirisine de cevap vermiş oldu. Çünkü kitapta mümkün olduğunca ekonomik öneriler bulunuyor. Ülkemizin öz kaynakları içinde gezilecek yerler, entelektüel aktiviteler…
Üstelik kendi şehrini dolaşmak da bir seyahattir; Kastamonu’ya gitmek de Paris’e gitmek kadar bir seyahattir. Bugün ikincisine imkanın yoksa birincisine gidersin.
Eserin dayandığı kaynak çok geniş. Bir yandan Mustafa Kemal gibi büyük isimlerden ilham veren anlatılar sunulurken diğer taraftan güncel gelişmelerin anlamlandırılması amaçlanıyor.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Hayvan Çiftliği.
İlk yorum yapan siz olun