Ben Kirke konusu itibarıyla Antik Yunan tanrılarının büyülü mücadelelerini anlatan mitolojik bir roman. Eser, son dönemde ön plana çıkan büyülü gerçekçiliğin farklı bir uygulaması. Nitekim Miller, Ben Kirke romanında küçük karakterlerle büyük ve efsunlu bir dünya kuruyor. Ayrıca bu yazımızda da Ben Kirke romanı hakkında yorum ve kısa özetimizi bulabilirsiniz.
Yazar, mitolojik bilginin kurmaca ile buluştuğu yapıtında âdeta sessiz bir bakış açısına ses veriyor. Yani tarihin bize bıraktığı mirastan harika bir romantizm çıkarıyor. Bu romantizm zaman zaman tarihî gerçeklerin çarpıtıldığı postmodern bir bakışa evriliyor.
Ben Kirke feminist bir roman: Eser bize tarihî hikâyelerin romantik ve Odysseia‘nın feminist bir bakış açısı ile anlatıldığı son dönem trendine uygun bir örgü veriyor. Nitekim bu durum bazı okurlar tarafından kitabın en eleştirilmesi gereken yönü olarak görülüyor. Yazarın diğer mitolojik romanı ise Akhilleus’un Şarkısı.
Siz de bu yazımızı okuyarak Ben Kirke romanının konusu, özeti ve yorumları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Öyleyse kitapla ilgili detaylara geçelim.
Kirke Karakteri ve Konusu
Kirke, eski dünyanın en önemli uğraşı alanlarından olan simya güçlerine tutkun “tip” zincirlerini kıran kadim olduğu kadar yeni bir karakter. Bu yönleriyle roman, çocukluğumuzdan itibaren alıştığımız basmakalıp peri masalı çizgisinin dışında sıra dışı bir anlatı özelliği kazanıyor. Ayrıca insanın arkadaşlık ve beklenti yönetimine kadim bir tarihçe yazıyor. Romanın sonunda hem iyi hem de kötü olarak nitelendirilebilecek bir sonun bulunması bu durumun en büyük kanıtı.
Romanın konusu, Yunan mitolojisinde büyücü bir tanrıça olan Kirke’nin mitolojik hayatıdır. Nitekim Kirke, Yunan mitolojisinde yalnızca Odysseia’da değil, Argonautika anlatısında da anlatılan önemli bir figürdür. Kirke, romanda ilahi bir bakış açısına hükmetmektedir. Bu durum zaten mitolojik anlatıların olmazsa olmazıdır
Ben Kirke, kolaj tekniğinin incelikle işlendiği bir eserdir. Eserde Homeros ve Ovid gibi şahsiyetler olay örgüsünde bir araya getirilmiştir. Bu da romanın içerisindeki postmodern etkilenmelerdendir.
Yazar romanda şiirsel bir üslubu tercih ediyor. Romanda ölümlüler ile tanrılar arasındaki karmaşık ilişki oldukça net bir dille ifade ediliyor. Gizemli söylem, mistik bir atmosferde böylelikle okurlara ulaştırılıyor.
Kimilerine göre roman Odysseia’nın modern bir uyarlamasıdır. Bununla birlikte roman kurgusu, postmodern bazı etkiler sebebiyle klasik olay tarihçiliğinin dışında bir örgüye sahiptir. Bu da kurmacanın gücünü artırmaktadır.
Roman Olimposluların ve Titanların dünyasını yeniden keşfetmemizi sağlarken özellikle toplumdaki kadın imajı ve savaşın açtığı yaralar hususunda okurları yeniden düşünmeye sevk ediyor.
Ben Kirke Konusu: Kitabın Kısa Özeti
Ailesi tarafından kutsal güçleri küçümsenen tanrıça kızı Kirke, çevresindekiler kadar güzel ve yetenekli değildir. Bu nedenle dışlanmaktadır. Kirke, bir balıkçıyı tanrıya dönüştürdüğü anda kendi güçlerinin farkına varmıştır. Her ne kadar aşkı uğruna bir adaya sürgün edilmiş olsa da bura onun için kendini keşif sürecinin bir başlangıcı olur. Bu andan itibaren Kirke’nin aşkı için ihtiraslı mücadelesi başlar.
Roman boyunca anlatıcı insan olmanın hakikatine vurgu yapan birçok duyumsamadan bahseder:
Yüreklerimizde gerçekte ne olduğu bilinseydi, kaçımız affedilirdi?
M. Miller
Tüm bu duyumsamalar aslında olay örgüsünün bir parçasıdır. Bu durum Kirke’nin hikâyesini incelikli kolajlarla Zincire Vurulmuş Prometheus, Daidalos ve Kronos gibi klasik Yunan hikâyeleriyle bağlar. Böylelikle klasik olanla yeni olan iç içe geçer. İşte Miller’in romanda yakaladığı başarı da burada gizlidir.
Ben Kirke Konusu İtibarıyla Sürükleyici Bir Kitap
Ben Kirke akıcı ve oldukça sürükleyici bir roman. Romanın olay örgüsündeki tılsımlı yalınlık size kendinizi tarih öncesi bir düş ülkesinde gibi hissettiriyor. Kanşav Şimşek, kitabın dili ile ilgili şunları paylaşıyor:
Kitabın dili çok güzeldi. Cümleler yumuşak, derin ve sürükleyici. Konusu mitoloji olan bir kitap olmasına rağmen okurken zorlanmıyorsunuz, tarif ettiği fantastik dünyayı gözünüzde canlandırabiliyorsunuz ki mitolojik bir kitapta bunu yapabilmesi yazarın kalitesini gösteriyor. Özellikle Yunan tanrılarına ve mitolojiye ilgi duyuyorsanız kitabı çok seveceksiniz. Eleştireceğim tek noktası kitabın kurgusu sanırım, bazı yerleri çok iyiydi ama daha iyi bir son ve daha sürükleyici bir hikâye akışı beklerdim yazardan. Cevaplanmamış, yarım kalmış birçok noktası var hikâyenin. Tabii bu eleştiri, yazar bir devam kitabı çıkartırsa tamamen geçersiz olur. Çünkü o zaman hikâyede yarım kaldığını düşündüğüm yerler tamamlanmış olur. Kirke’yi tanımak güzel bir deneyimdi benim için kesinlikle sıraya alın.
Kanşav Şimşek
KİTAPTAN ALINTILAR
Ben Kirke romanında yer alan bazı güzel alıntılar aşağıdadır:
Benim daha iyi bir fikrim var. Canımın istediğini yapacağım.
(…)
Hayatım boyunca trajedinin beni bulmasını beklemiştim. Bulacağından hiç kuşkum yoktu çünkü başkalarının hak ettiğimi düşündüğünden daha fazla arzum, isyanım ve gücüm vardı, yıldırımları üstüne çekecek şeylerdi bunlar.
(…)
Ama yalnız bir yaşamda, bir başka ruhun sizinkinin yanına damladığı ender anlar vardır, yıldızların senede bir defa yeryüzüne sürünüp geçmesi gibi.
(…)
Gençken, dünyadaki bütün duyguları ilk hissedenin biz olduğumuzu zannederiz.
Ben Kirke’den
Madeline Miller kimdir?
Miller, 1978’de Boston’da doğdu. Üniversiteyi Brown Üniversitesinde klasik edebiyat okudu. Aynı alanda yüksek lisans da yaptı. Daha sonra liselerde Latince, Yunanca ve Shakespeare dersleri verdi. Aldığı eğitimler sayesinde klasik Batı edebiyatı hakkında önemli bir uzmanlığa ulaştı. Bu üzmanlık seviyesi romanlarına da yansıdı.
Chicago Üniversitesinde doktora yaptıktan sonra Miller, drama üzerine çalışmaya başladı. 2012’den sonra Cambridge’te yaşadı. Burada öğretmenlik yaptı. Eserlerinde David Mitchell, Lorrie Moore, Anne Carson ve Virgil’den etkilendi.
KAYNAKÇA
- Bookmarks: Circe: Alex Preston


[…] Ben Kirke Kitap Yorumu | Kitabın konusu ve kısa özeti […]
[…] Ben Kirke Kitap Yorumu | Kitabın konusu ve kısa özeti […]
[…] Ben Kirke Kitap Yorumu | Kitabın konusu ve kısa özeti […]
[…] Ben Kirke Kitap Yorumu | Kitabın konusu ve kısa özeti […]
[…] Ben Kirke Kitap Yorumu | Kitabın konusu ve kısa özeti […]
[…] Ben Kirke Kitap Yorumu | Kitabın konusu ve kısa özeti […]