İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akhilleus’un Şarkısı: Konusu ve Özeti (Tavsiye)

Akhilleus’un Şarkısı romanı, konusu ve karakterleri itibarıyla Yunan mitolojisinin önemli figürlerinden olan yarı tanrı Akhilleus yani Aşil’in mitolojik anlatısıdır. Eser Aşil’in Şarkısı olarak da bilinir. Eserin yazarı mitolojik anlatıları ile tanınan Madeline Miller’dir. Romanda Truva Savaşı ile sınanan Akhilleus’un ihtirasları ön plana çıkar.

Akıcı ve sade bir dile sahip olan Akhilleus’un Şarkısı, Türkiye’de 2021 yılının en çok satan kitaplarındandır. Türk okurunun sürükleyici metinlere olan tutkusu bu romanda da kendini göstermiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=QAXPlPZqzKU&t=7s
Akhilleus’un Şarkısı video kaynağı: FiDiKi.

Roman dünyada son dönemin ses getiren yapıtlarındandır. Dili oldukça akıcıdır. Bu sebeple yapıt, mitolojik roman seven kişiler için Ben Kirke ile birlikte okunması gereken kitaplar listesinde tavsiye edilebilir. Akhilleus’un Şarkısı, mitolojik roman yazarı Madeline Miller tarafından yazılan ilk romandır. Eser, Goodreads puanlamasında “fantastik yapıt” kategorisinde 2018 yılında zirvede yer almıştır.

Roman, mitolojiden hoşlanan okurların yoğun ilgisini çekmiştir. Fakat aşk temasını “popüler kültür” malzemesi yaptığı yönüyle eleştirilmiştir. Ben de bu görüşe katılıyorum. Öyle ki yazarın diğer romanı Ben Kirke mitolojik romanlara ilgili duyanlar için daha iyi bir seçenek. Bununla birlikte Akhilleus’un Şarkısı’nın hırs ve ihtiras öykülemeleri başarılı bir kurgu sunuyor. Nitekim romanın çok sağlam bir kurguya ve derin bilinç akışı örneklerine sahip olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Akhilleus’un Şarkısı Romanının Konusu

Roman temelde Patroklos ve Akhilleus karakterleri üzerine inşa edilmiştir. Nitekim yazar eseri kaleme alırken İlyada Destanı’ndan geniş ölçüde yararlanmıştır. Hatta bu duruma binaen, roman kitap eleştirmeni Joanna Trollope tarafından “Homer okusaydı gurur duyardı.” sözleriyle övülmüştür.

Destanda Akhilleus ile alakalı mitoslar modern roman teknikleri vadediyor. Bu unsurlar özel pastiş ve metinler arası parçalar yoluyla aktarılmıştır. Ayrıca romanın olay örgüsünde Ovidius, Publius Vergilius Maro ve Sofokles gibi önemli antik çağ portreleri de yer alıyor. Bu yapılırken Yunan tanrılarının bakış açıları, acımasızlıkları ve yer yer çaresizlikleri tasvir edilmiştir:

Kıskançlık onun için acayip yabancı bir duyguydu. İncinmişti ama bunu nasıl dile getirebileceğini bilmiyordu.

Kitaptan Alıntı

Tarihi roman türündeki Akhilleus’un Şarkısı romanında Truva Savaşı’na sürüklenen Akhilleus konusu itibarıyla psikolojik bir kanon olarak işlenmiş; içerisinde onun hırsları ve zaman içinde dönüşen kimliği yüzelsel de olsa psikanaliz bir yöntemle betimlenmiştir. Bu betimlemeler zaman zaman bir mitos üslubundan masalsı bir iklime doğru kaymaktadır. Ortaya destansı bir hikâye ve masalsı karmaşa çıkmaktadır. Özellikle kitabın son kısmında olay akışı hızlanmakta ve kitap çok sürükleyici bir hâle gelmektedir.

Akhilleus’un sonu tıpkı Fars mitolojisindeki Şehname kahramanları arasında yer alıp gözü dışında hiçbir yerinden öldürülemeyen İsfendiyar gibi olmuştur. Nitekim Akhilleus, babası Thetis tarafından ateşe verilirken Peleus tarafından kurtarılmıştır. Ancak yine de topuğu yanmıştır. İşte bu yüzden Akhilleus’un topuğu korumasızdır. Ölümü de bu korumasız yerden yani topuğundan olmuştur. Bu sebeple bugün insan anatomisinde Aşil tendonu denilen bir bölge vardır.

Akhilleus’un Şarkısı Romanının Bakış Açısı

Roman, bir çocuğu öldürdüğü için tanrılar tarafından cezalandırılan ve sürülen Patroklos’un dilinden Phthia Prensi Akhilleus’u anlatmaktadır. Bununla birlikte eserde karma bakış açısı mevcuttur. Mitolojik üsluba uygun olarak tanrısal ve gözlemci bakış açıları birlikte verilmiştir.

Eserde bakış açıları bir anlatım unsuru olarak dikkat çeker. Nitekim mitolojik eserlerde üslup ve bakış açıları diğer roman türlerine göre çok daha önemlidir.

Akhilleus Kimdir?

Akhilleus, Thetis ve Peleus’un oğlu olan Yunanların yarı tanrısıdır. İlyada Destanı’nın başkahramanıdır. Truva Savaşı’nın en güçlü komutanlarından biridir. Annesi onu yıkarken elini suya değdirmesi yasak olduğu için sol topuğu ölümsüzlük suyu ile yıkanmamıştır. Su sebeple sadece sol topuğundan öldürülmesi mümkündür.

Adının sonsuza dek anılması için Truva Savaşı’na katılmıştır. Kehanete göre bu savaşta öleceğini bilmektedir. Truvalı Paris tarafından sol ayak topuğundan zehirli vurularak öldürülmüştür. Akhilleus söylencesinin ilk anlatıcısı Homeros’tur.

KAYNAKÇA

Kapukaya, Z. (2018). İlyada Destanı’nda İda (Kazdağı)Muğla Sıtkı Koçman University Journal of Social Sciences41.

Özet
Akhilleus'un Şarkısı: Aşil ve Truva Savaşı'nın Mitolojik Anlatısı (Tavsiye)
Başlık
Akhilleus'un Şarkısı: Aşil ve Truva Savaşı'nın Mitolojik Anlatısı (Tavsiye)
Açıklama
Akhilleus'un Şarkısı romanının özeti, tavsiye bilgileri, konusu, özet karekterleri, bakış açısı; Akhilleus yani Aşil nedir, kimdir?
Yayımcı
Esra KOÇAL
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri
Logo

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir