Kısaca: Klavye bilgisayar teknolojisinin en yararlı parçalarından biri olsa da mouse ile birlikte en çok bozulan donanımların başında gelir. Eminim çokça karşılaştığınız bir sorun var: Klavye tuşları çalışmıyor, bilgisayar harf tuşları basmıyor. Bazen de numara (sayı) tuşları bozuk… Kısacası klavyede çalışmayan tuşlar var. Laptop ya da klavyenize çay dökmesiyseniz hemen endişelenmeyin, bu sorunlar genellikle klavye bozulduğu için değil farklı ve basit detaylardan kaynaklanır.
Öncelikle sayı (numara) tuşlarınız çalışmıyorsa “Num Lock” tuşuna basınca sorununuz ortadan kalkar. Ayrıca klavyenizin uzun ömürlü olması için klavye temizliği önemlidir. Tercihen kolonya ile klavyenizi ara sıra temizlemeniz tuşların arasında tortu tabakalarının oluşmasına engel olur. Bu da katı parçacıkların klavye altlarına toplanmasıyla oluşan klavye tuşları basmıyor sorunu hususunda önleyici rol oynamaktadır. Bu ayrıca sağlığınız için de önemlidir. Şimdi gelin klavye tuşları ile ilgili sorunlara ve çözüm önerilerine bakalım.
Gerekli süre: 5 dakika
Klavyenin bazı tuşları çalışmıyor.
- Bilgisayarınızın açıp kapatma düğmesinin yanındaki klavye tuşunu kontrol edin.
Bazı bilgisayarlarda genellikle açıp kapatma tuşunun yanında klavyeyi açıp kapatan bir tuş vardır. Bu tuşa yanlışlıkla tıklamış olabilirsiniz. Birçok dizüstü bilgisayarda FN+F9 veya FN+F11 kısayolları klavyeyi kilitleyip açmak için kullanılır. Bilgisayarın modeliyle internette aratırsanız klavye kilitleme kısayol kombinasyonunuzu bulabilirsiniz.
- Sadece numara tuşları çalışmıyorsa şanslısınız.
Sadece numara tuşları çalışmıyorsa yanlışlıkla NumLk tuşuna basmışsınızdır. Bu tuşa bir daha basınca sorununuz ortadan kalkacaktır. NumlK tuşu basılı iken numara tuşları yön tuşu olarak kullanılmaktadır. Bunun sebebi dar bir alanda bulunan yön tuşlarını özellikle oyun oynarken daha geniş bir alanda kullanma şansının kullanıcılara sağlanmasıdır.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Bilgisayarı yeniden başlatmak birçok bilgisayar sorununun ilacıdır. Bilgisayarınızda bir anormallik varsa detaylı işlemlerden önce mutlaka bilgisayarınızı tamamen kapatıp yeniden açın. Özellikle masaüstü bilgisayarlarda kablo temassızlıkları klavyenin çalışmama nedenlerinin başında gelir. Kabloların doğru takıldığından emin olun. Devamında bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Yalnızca birkaç tuş çalışmıyorsa durum vahim. Klavyenize sıvı mı döküldü?
Yalnızca birkaç tuşun çalışmaması genellikle klavyenizin bozulduğu anlamına gelir. Bu da özellikle klavyeye sıvı dökülmesi sonucu olur. Bu durumda klavyeyi iyice kurulayın. Küçük bir ihtimalle birkaç gün sonra tuşlarınızın en azından birkaçı yeniden çalışmaya başlayacak. Eğer elektronik aksam zarar gördüyse yeni bir klavye almanız şart. Ya da ekran klavyesi kullanabilirsiniz.
- Bilgisayarınızın vidaları ile oynadınız mı?
Bazen bilgisayarın vidaları gevşediği için temassızlık nedeniyle klavye tuşları çalışmıyor sorunu ortaya çıkar. Bu durumda klavyeyi çıkarıp yeniden takmak gerekir.
- Ekran klavyesi kullanın.
Sorununuzu çözene kadar yazmak için ekran klavyesini kullanın. Bilgisayarınızın arama bölümüne ekran klavyesi yazarak sanal klavyeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca ayarlar sekmesine girip erişim kolaylığı ve ardından klavye yoluyla da bu klavyeye ulaşmak mümkündür.
Klavenin sadece bazı tuşu çalışmıyor, ne yapmalıyım
Klavyenin sadece bazı tuşları çalışmıyor sorunu tıpkı mousenin ışığı yanmıyor serzenişi gibi arızaya işaret eder. Yeni bir klavye alıp takmak istemiyorsanız klavye tuşlarının yerini değiştirme yöntemini kullanın. Böylelikle az kullandığınız bazı tuşların yerine yenilerini atayın. Bu da sizi gereksiz bir masraftan kurtaracaktır.
Bazen çalışmayan tuşlar zannettiğiniz gibi arıza değildir. Sayı tuşlarının yanıt vermemesi, boşluk tuşunun yazdıklarınızı silmesi, numara tuşlarının çalışmaması vb. Çünkü bu tuşları açıp kapatmaya arayan bazı tuşlar vardır. Bu sebeple bir tuşunuz çalışmıyorsa önce bu tuşun fonksiyonlarını kapatan bir kısayol ya da farklı bir tuşun bulunup bulunmadığını sorgulamalısınız.
Boşluk Tuşuna Basınca Yazdıklarım Siliniyor
Boşluk tuşu yazdıklarımı siliyor diye endişelenmeyin. Yanlışlıkla Ins tuşuna basmışsınız. Bu tuşa bir daha basın. Sorununuz düzelecektir.
Ins tuşu çok fazla yazı yazanların, hata yapmayı engellemek için kullandığı bir tuştur. Dikkati yazılandan bir önceki harfe çeker. Genellikle editörler bu tuşu kullanır.
Bilgisayar F Klavyeye Döndü
Genellikle BIOS pili zayıflamış bilgisayarlarda yaşanan bir olaydır. Bilgisayarınızın arama bölümüne “dil ve klavye” yazın. Çıkan eşleşmeye tıklayın. Buradan klavye dili ve klavye ile ilgili diğer seçenekleri düzenleyebilirsiniz.
Klavye dilini değiştirmenize rağmen her açıp kapatmada bozuluyor mu? Bu durumda ya işletim sisteminizde bir sorun vardır ya da BIOS piliniz bitmiştir.
Klavye değiştirmek çok kolay bir iştir
Klavye bilgisayarın bozulma riski en yüksek parçalarından biridir. Bu sebeple genellikle üreticiler klavye ayarlama uygulamaları ve klavyenin kolay takılıp sökülmesine önem verir. Birçok dizüstü bilgisayarın arka tarafında klavyeyi tutan bir vida bulunmaktadır.
Genellikle klavyeler dizüstünün arka tarafındaki klavye vidası gevşetildikten sonra klavye kenarlarında gizlenen esneme noktalarından ince uçlu tornavida ile kolayca sökülür.
Daha sonra geçirmeli soketle bilgisayarın iç aksamı ile klavyenin bağlandığı yeri açmak gerekir. Klavyenizin nasıl söküldüğünü bulmak için internete bilgisayarınızın modelini yazıp yanına “remove” yazarsanız birçok video karşınıza çıkar. Bu videoları izleyerek klavyenizi kolayca sökmeniz mümkün.
Klavye modelleri
Klavye, mouse kadar olmasa da sık bozulan bir cihazdır. Nitekim klavye bozulmalarının en çok rastlanan sebepleri klavyeye sıvı dökülmesi ve oyun oynarken bir tuşun aşırı kullanılmasıdır. Bu iki sebebin dışında da birçok sebep sayabiliriz. Şimdi mantık çerçevesinde klavye modellerine genel bir bakış sunacağız.
Son dönemlerde liranın değer kaybetmesi ile elektronik eşyalardaki fiyat algımız ciddi anlamda dönüştü. Çünkü ithal üretim kaliteli cihazlar artık bin liranın üzerinde fiyatlara sahip. Bir klavye için çok özel bir sebebiniz yoksa bu parayı ödemek mantıklı değil. Şu an ithal edilen ortalama kalitedeki klavyelere bile 300 ila 500 lira arasında bir para ödemek zorundasınız.
Yukarıda anlattığım sebepler nedeniyle yerli üretim ya da Çin üretimi cihazlara talep oldukça fazla. Haddizatında eğer profesyonel bir e-sporcu değilseniz ortalama bir klavye işinizi görür.
Burada bir hususa dikkat çekmek önemli. Klavye tuşları ve kalemle yazma arasında belirgin farklar vardır. Bu sebeple bizce her ne kadar iyi bir klavye alıp yazılarımızı tamamen klavyede yazma alışkanlığımız olsa da bu doğru değildir. Özellikle sanal ortamda işimize yaramayacak yazılarımızı kalemle yazmak beynimizin farklı noktalarının çalışmasını sağlar. Yani zihinsel açıdan yararlıdır. Nitekim Güneş (2016) bu duruma şu şekilde işaret etmiştir.
Kalem ve tuşlarla yazma öğrencilerin dil ve zihinsel becerilerinin gelişimini etkilemektedir. Bu nedenle bazı araştırmacılar kalemle bazıları da tuşlarla yazı öğretiminin yararlı olduğunu savunmaktadır. Eğitimciler ise erken yaşlardan itibaren öğrencilere kalemle yazmanın öğretilerek dil, zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimin desteklenmesi, ardından klavye ve tuşlarla yazma çalışmalarına geçilmesini önermektedirler.
Firdevs Güneş
Klavyeye su veya çay döküldü
Klavyeye eğer su döküldüyse hemen klavyenizi ters çevirin. Bu suyun elektronik aksama ulaşmasını engelleyebilir. Ardından bir havlu alıp hâlâ ters durumdaki klavyenin altına serin. Birçok bilgisayar firması özellikle dizüstü bilgisayarların klavye zeminini su sızdırmasına karşı dayanaklı yapmıştır. Eğer çok hızlı bir şekilde klavyenizi ters çevirirseniz bilgisayarınızın iç aksamını kurtarırsınız.
Su dökülme olayından sonra tuşlarınızda bozulma meydana geldiyse muhtemelen klavyenizi değişmeniz gerekecektir. Ancak bazen çalışmayan tuşlar kuru ve sıcak bir ortamda bekletildiğinde günler sonra çalışmaya başlayabilir.
Suya düşen elektronik eşyalarla ilgili bazı şehir efsaneleri de mevcuttur. Bilimsel olarak pirincin suyu çektiği doğrudur. Fakat pratikte pirincin içerisine konan bir elektronik eşyanın kendi kendine düzeldiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.
Klavye tuşlarından bazıları silindi
Bir tuşu çok fazla kullanıyorsanız o tuşun üzerindeki yazı silik bir hâl alır. Bu özellikle oyun tutkunu olan kişilerin bilgisayarlarında olmazsa olmazdır. Bu tarz bilgisayarlarda özellikle yön tularının üzerindeki yazılar silinir. Ayrıca çok yazı yazan kişilerin bilgisayarlarında ise Türkçede çok kullanılan A harfinin sıklıkla silindiği görülür.
Eğer bu silik tuşlar sizi rahatsız ediyorsa basit bir işlemle yenisini internetten alarak değiştirmeniz mümkün. Bu konuda internette küçük bir araştırma yaparsanız uygun tuşlar karşınıza çıkacaktır. Klavye tuşunun nasıl söküleceğine dair şu videoyu izleyebilirsiniz.
Klavyede f tuşları çalışmıyor
Genellikle f yani klavye işlev tuşlarını kullanıcılar farkına varmadan kilitler. Bu basit bir sorundur. Özellikle bazı klavyelerde klavye F kilidi bulunur. Bu tuşun adı F Lock veya F Mode olabilir. Bu tuşu bulup bu tuşa bastığınızda sorununuz kalmayacaktır.
Bazen de bilgisayarların Fn tuşuna bu işlev yüklenir. Modelinizin Fn tuşu fonksiyonlarına internetten baktığınızda işinize yaracak bilgiye ulaşmanız mümkündür. Nitekim klavye tuşları bazen güç düğmesinin yanındaki tuşlara basmak yüzünden de kilitli hâle gelir.
İlk yorum yapan siz olun