Myra Antik Kenti, farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir antik şehir olarak Demre Çayı deltasında yer almaktadır. 2024 yılı itibariyle Myra Antik Kenti giriş ücreti 12 euro olarak belirlenmiştir. Antik kente girişte müzekart ve öğretmen kimlik belgesi geçerlidir. Yaz döneminde müze, 08.00-22.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır. Ayrıca, ziyaretçiler için ücretsiz park yerleri de mevcuttur. “Myra Antik Kenti’ne nasıl gidilir?” diye soruyorsanız, Myra navigasyon bilgisi bağlantısını inceleyebilirsiniz.
Myra Antik Kenti Ziyaret Bilgileri:
- Konum: Demre Çayı Deltası
- Giriş Ücreti: 2024 yılında 12 euro
- Geçerli Kartlar: Müzekart ve öğretmen kimlik belgesi
- Açılış-Kapanış Saatleri: Yaz döneminde 08.00-22.00
- Park: Ücretsiz park yerleri mevcuttur
Myra, Demre Çayı’nın kanallar vasıtası ile denizle bağlandığı önemli bir antik yerleşimdir. Bölge, uzun süre hemen yakınında yer alan Andriake (Çayağzı) Antik Kenti ile birlikte Anadolu ticareti için önemli bir aks teşkil etmiştir. Şehir, Likya’nın önemli merkezlerindendir. Bununla birlikte daha sonraki dönemlerde Roma ve Bizans egemenliğine girmiştir.
Myra Antik Kenti Tiyatrosu ve Kaya Mezarları
Myra Antik Kenti’nin en önemli unsurlarının başında antik tiyatro gelmektedir. Akdeniz sahil şeridinin en büyük tiyatrolarından olan bu alanda hâlâ arkeolojik çalışmalar devam etmektedir. Tiyatronun seyirci kısmı büyük ölçüde sağlamdır. Bununla birlikte kemerli bölümlerde yer yer çökmeler meydana gelmiştir. Ancak buna rağmen tiyatro, ihtişamından hiçbir şey kaybetmemiştir.
Şehrin en ön plana çıkan bir diğer özelliği Myra kaya mezarlarıdır. Antik sanatın en güzel örneklerinden olan bu nekropol, kabartma ve işlemeleriyle ünlüdür. Ayrıca bu mezarlar şehrin eski dönemlerindeki zenginliğinin de bir göstergesidir.
Oğuz Akgün (2014), bu zenginliği şu şekilde anlatmaktadır:
Myra antik kenti Likçe yazıtlı kaya mezarları ve M.Ö. V. yüzyıldan en erken sikkeleriyle tarihi M.Ö. V. yüzyıla kadar geriye giden bir kenttir. Lykia’nın Antik Dönem’de en büyük 6 kentinden biri ve M.S. IV. yüzyıldan itibaren ise Lycia Eyaleti’nin metropolis’i olan Myra’nın bölgedeki ve Küçükasya’daki diğer kentler gibi zenginliği M.S. I-III. yüzyıllar arasıdır. Bunu da Myra’nın liman kenti Andriake’den günümüze ulaşan görkem yapılar, kiliseler, anıtlar, işlikler ve liman yapıları gibi birçok mimari yapıdan görmekteyiz. Küçükasya’dan günümüze ulaşan iki granarium Myra ile Patara Lykia kentlerindedir. Bu da her iki kentin Roma tarafından hububat taşıma sisteminde ayrı bir önemi olduğunu göstermektedir.
Oğuz Akgün
Myra Kenti Piskoposu Aziz Nikolaos
Myra, popüler kültürde Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos’un yaşadığı yerdir. 15 Mart 270’de Patara kentinde doğan Nikolaos gerçek ününe Myra’da ulaşmıştır. Koruyucu bir aziz olduğuna inanılan Nikolaos, hem Doğu hem de Batı Hristiyanlığında aziz seviyesinde kabul edilmiştir.
Aziz, ölümünden sonra özellikle Rus Hristiyanlar arasında en çok sevilen dinî figürlerden biri hâline gelmiştir. Hatta bugün Aziz Nikolaos Müzesi olarak bilinen yer, onun adına inşa edilen bir kilisedir. buranın 19. yüzyıldaki onarımını da Rus Çarı I. Nikolay yaptırmıştır.
[…] Myra Antik Kenti – Giriş Ücreti 2021, Açılış-Kapanış Saati ve TarihiMyra Antik Kenti – Giriş Ücreti 2021, Açılış-Kapanış Saati ve Tarihiyonetici1 tarafındanMyra Antik Kenti, farklı kültürel dokuların üzerine kurulan antik bir şehirdir. Kent, Demre Çayı deltasında konumlanır. Myra Antik Kenti giriş ücreti 2021 yılında 35 liradır…. […]
[…] kilise aslında Myra Antik Kenti‘nin bir parçası. Aziz Nicholas’ın öldükten sonra buraya gömüldüğü ancak daha […]