İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Marcel Danesi

1946’da İtalya’da doğan Marcel Danesi 21. yüzyılın en önemli dil bilimci ve gösterge bilimcilerinden biridir. Toplum tarafından yaygın olarak tanınması öpme ediminin kültürel gösterge bilimi açısından ifade ettiği anlam konusundaki çalışmalar sayesinde yakalamıştır. Danesi’nin “öpme edimine” dair Toronto Üniversitesi tarafından organize edilen anlatımını bu mavi bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Danesi, Toronto Üniversitesinde “Semiyotik ve Lingustik Antropoloji” alanında profesör unvanını edinmiştir.

Dil, iletişim ve gösterge bilimi yani semiyotik alanındaki çalışmaları ile tanınmaktadır.

Özellikle gösterge bilimi ve iletişim üzerine yaptığı kuramsal çalışmalar vardır. Amerikan Yapısalcılığı, ödünç kelimeler ve ses bilimi üzerine kitapları vardır.

Danesi’nin 2014’te yayımladığı “Öpüşmenin Tarihi: Popüler Kültürün Doğuşu” adlı eser en bilinen çalışmalarından biridir. Bu eserde Danesi, öpme ediminin edebiyat, görüntü, film gibi alanlardaki karşılığını saptamaya çalışmıştır. Yapıt, Türkçeye Özlem Karadağ tarafından çevrilmiştir.

Danesi’nin üzerinde durduğu bir diğer alan dillerin kökenidir. Bu konudaki en önemli çalışmasını “Vico, Metaphor, and the Origin of Language” adıyla yayımlamıştır. Bu eserde yapısökümcü anlayış ve metafor arasındaki ilişkiyi sorgulamış, 18. yüzyılın önemli düşünürlerinden Giambattista Vico’nun görüşleri ekseninde dil kavramını incelemiştir.

Danesi, 1994’te yayımladığı “Cool: The Signs and Meanings of Adolescence” adlı kitabında ise kültürel gösterge bilim alanına eğilmiştir. Bu çalışmasında Danesi, yetişkinliğin toplumda ifade ettiği anlamları, toplumun yetişkin bir bireyden beklentilerini ve modern toplumda yetişkinliğin belirtilerini sorgulamıştır.

Özet
Marcel Danesi
Başlık
Marcel Danesi
Açıklama
1946'da İtalya'da doğan Marcel Danesi 21. yüzyılın en önemli dil bilimci ve gösterge bilimcilerinden biridir. Toplum tarafından yaygın olarak tanınması öpme ediminin kültürel gösterge bilimi açısından ifade ettiği anlam konusundaki çalışmalar sayesinde yakalamıştır. Danesi'nin "öpme edimine" dair Toronto Üniversitesi tarafından organize edilen anlatımını bu mavi bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Yayımcı
Simit Çay
Yayımlayan
Simit Çay Edebiyat (Akademik)
Logo

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir