Salinger, II. Dünya Savaşı orduya katılmış ve savaşın korkunç yüzünü görmüş bir yazardır. Daha sonrasında savaşın ruhunda açtığı yaralarla büyük bir ruhsal çöküntü yaşar.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Salinger, birçok kişiye göre özensiz bir yazım tarzı olan ve yazım tarzı sevilmeyen bir yazar. Fakat bu yazım tarzını ve kitaplarını sevmeyen kadar seveni de var. En ünlü eserlerinden biri olan Çavdar Tarlasındaki Çocuklar’ın seveni de çok sevmeyeni de.
Holden Caulfield, ergenlik çağında olan bir erkek karakter. Dengesiz, yalancı, ağzı bozuk, ciddiyetsiz… Karakterin özellikleriyle kitabın dili oldukça iyi bir uyum içerisinde aslında. Holden bir arayış içerisinde.
Franny ve Zooey
Franny ve Zooey, yazarın uzun öyküsüdür. Benim aralarında en sevdiğimdir. Kitap, Franny isimli öyküden ve Zooey isimli novelladan oluşmaktadır. Glass, ailesinin en genç üyeleridir. Eser, ikilinin iç dünyalarına, bunalımlarına ve arayışlarına yer verir. Franny her şeyden tiskinti duyar. Hayatın anlamını, sürekli soru sormaya yönlendiren bir üslup içinde. Başta okurken biraz zor gelen ama yazarın üslubuna alıştıktan sonra oldukça seveceğiniz bir kitap bana göre.
Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar ve Seymour: Bir Giriş
Yükseltin Tavan Kirişini, Ustalar ve Seymour: Bir Giriş, yazarın diğer en sevdiğim kitaplarındandır. Hüzünlendiren ama aynı zamanda buruk bir gülümseye sebep olan bir kitap. Yine Glass ailesinden ikinci ağabey karşımıza çıkıyor. Buddy’nin ordudan izin alıp abisinin yanına Seymour’un nikâhına gelişini konu ediyor. İki kardeşin iç dünyalarını aktarıyor yazar. Bu iç dünyayı verirken aslında sizin hayatınızı, bulunduğunuz ortamı sorgularken etrafınızda olan insanların her şey normalmiş gibi devam etmesi… Seymour…
Dokuz Öykü
Dokuz Öykü, isminden de anlaşılacağı gibi dokuz öyküden oluşuyor. Yazar hiçbir öykünün tek başına kitaba adını vermesini istemediğinden kitaba bu isim verilmiş. Kitapta, Glass ailesinin üyelerini parça parça görüyorsunuz. Franny ve Zooey, Seymour kitaplarını okuduktan sonra bu öyküleri okumak daha mantıklı.
Sonuç olarak, belki okunması zor ama keyifli bir yazar benim için Salinger. Keşke daha fazla eseri olsaydı. Satır aralarındaki o küçük yazıları görebilmek önemli bana kalırsa. Üslup olarak ise herkesin tarzına uymadığını kabul ediyorum ama bir şans verebilirsiniz bence.
Eleştirmen: mnemosynerhea


[…] Çavdar Tarlasında Çocuklar – Jerome Salinger2. İnci – John Steinbeck3. Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan4. […]