Okullar ne zaman açılacak sendromu, küresel pandemi döneminde eğitim alanında ortaya çıkan sosyal sendromdur. Bu sorunsal sosyal bir ortam olan okula öğrencilerin ne zaman döneceklerine dair duydukları endişeyi dile getirmektedir.
Okulların hangi tarihte açılacağı ile ilgili öngörülemezlik öğrenci psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Sorunun temel yansıması öğrenci motivasyonu etkilemektedir. Nitekim daha önceki öğrencilik hayatında da yeterince öz disipline sahip olmayan öğrenciler pandemi sürecinde uzaktan derslere motive olmakta zorlanmaktadır.
Pandeminin dinamik bir süreç, virüsün sürekli mutasyon geçirme potansiyeline sahip bir yapıda olduğu açıktır. Öyleyse bu belirsizliğin olumsuzluklarını en aza indirmek için temelde yapılması gereken öğrencilerin ve velilerin uzaktan eğitim sürecine olan katkı ve inancını artırmaktır.
Tüm dünyanın bu denli büyük sorunlar yaşadığı bir dönemde uzaktan eğitim öğrenciler için büyük bir şanstır. Nitekim birçok eğitsel değerlendirmede bu sonuç gösterilmiştir. Yani derslere yeterince katılan öğrencilerin bilgi açısından çok büyük eksiklikler yaşamadığı tespiti önemlidir. Bununla birlikte tabii ki sosyal gelişim açısından uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutamaz.
Öğrencinizin uzaktan eğitim sürecinde ne denli motive olduğunu değerlendirmek için öz disiplin anketimizden yararlanabilirsiniz.
Bu süreçte velilerin yapması gereken öğrencilerinin derslere devamını sağlamaktır. Nitekim öğrencilerin canlı dersler dışında eksiklerini tamamlaması neredeyse imkansızdır. Bazen dillendirilen konuları internetten farklı kaynaklara başvurarak öğrenme argümanı büyük bir hatadır. Büyük oranda başarısızlıkla sonuçlanır. Çünkü uzaktan eğitim sürecindeki gözlemler gösteriyor ki dersleri takip etmeyen öğrencilerin büyük çoğunluğu başarısız oluyor.
Edebiyat dersinden örnek verirsek öğrenci Fuzuli ve Baki‘yi kitaptan okuyarak divan edebiyatını anlayamaz. Takıldığı, anlayamadığı noktalarda mutlak surette bir öğretmenin rehberliğine ihtiyaç duyar.
Dersleri takip etmeyen öğrenciler kazanım eksiklerini farklı bir şekilde tamamlamak için de çaba sarf etmiyor. Ayrıca bu bilgi dünyadaki önemli eğitim otoriteleri tarafında bilimsel verilerle ortaya koyuldu. Yani uzaktan da olsa her öğrencinin öğretmen disiplinine girmesi mecburidir. Velilerin öğrencilerin dersten kaçma bahaneleri hususunda dikkatli olması gerekir.
Kısacası uzaktan eğitim mevcut şartlar içerisinde oldukça yararlıdır. Bu imkânın yeterince kullanılmadığı birçok ülke olduğu düşünülürse durum daha net anlaşılacaktır.
Eva, K. W., & Anderson, M. B. (2020). Medical education adaptations: really good stuff for educational transition during a pandemic.
Kufi, E. F., Negassa, T., Melaku, R., & Mergo, R. (2020). Impact of corona pandemic on educational undertakings and possible breakthrough mechanisms. BizEcons Quarterly, 11(1), 3-14.
Stoller, J. K. (2020). A perspective on the educational “SWOTh” of the Coronavirus Pandemic. Chest.
APA 7 Atıf Sistemi, Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından geliştirilen bir kaynak gösterim… Daha Fazla
Brezilya’dan Japonya’ya İnsan Manzaraları, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların hayatlarını, kültürlerini ve hikâyelerini bir araya getiren… Daha Fazla
10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla
Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla
Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla
Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla
Yorumlar