İnsan, modern edebiyatın öznesi yani olmazsa olmazıdır. Modern şiir anlayışında “insan” konusunu işlemeyen hiçbir şiir yoktur. Hatta bir şiirin insanı yeterince detaylı işlememesi yetkin bir şiir için ciddi bir eleştiri kaynağıdır. Örneğin Cenap Şahabettin’in “Elhan-ı Şita”sı bu eleştirilerden nasibini almıştır. Kısacası “insan şiirleri” edebiyatın merkezindedir.
Geleneksel Simit Çay şiir yarışmalarının bu altı aylık döneminde de “insan” merkezli şiirler yazmanızı istedik. Burada istenilen “birey”i en etraflı işleyen, bizi bize anlatan en güzel şiirleri belirlemekti. Bu amaçla jürimiz “Şiir Değerlendirme Ölçeği“mizi kullanarak 844 adet şiiri tek tek değerlendirdi. Siz de silerseniz bu form aracılığı ile kendi şiirinizi değerlendirebilirsiniz.
İnsan Şiirleri: Simit Çay Edebiyat Şiir Yarışması Sonucu
- Kediyi Unut, Bu Salona Gelme (Canan Kefeli)
- Cilalı Kamburlar Diyarı (Beyzanur Uyanık)
- Dilsiz (Zeynel Abidin Kuşdemir)
- Bi’ Heves (Ayşe Yalçın)
- Du Bist Anders (Rumeysa Doğan)
- Yıkılan Afacan Çocuklar (Cevahir Tok)
- Toprak ve İnsan (Mansur Ekmekçi)
YOL KONULU YENİ YARIŞMAYA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
Not: İlk 15’e kalan şiirlerden bir kısmı dergimizin Eylül sayısında yayımlanacaktır. Dergimize sitemizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca kesin olmamakla birlikte yarışmadaki şiirlerden oluşan bir kitap yayımlamayı düşünüyoruz. Eğer siz de bu kitapta şiirinizin yer almasını istiyorsanız yonetici@simitcay.com e-posta adresi ile iletişime geçiniz.
Türk edebiyatında insan konulu şiirler
Türk edebiyatında insan şiirleri Tanzimat’tan itibaren en çok ilgi çeken temalardan biri hâline gelir. Hatta Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Âkif Ersoy gibi önemli şairlerimiz bizzat “İnsan” adlı şiirler kaleme almıştır. Cahit Zarifoğlu‘ndan Nazım Hikmet’e bütün Cumhuriyet Dönemi şairlerimizde insan öznedir.
“İnsan” her ne kadar modern edebiyatın öznesi olsa da şairlerin insanı işleme metodu büyük farklılıklar gösterir. Özellikle “birey”i merkeze alana ve insanı tekil bir merkez olarak ele alan son dönem şairlerimiz, dünyanın gittiği küresel istikamette yürümüştür. Şüphesiz Mehmet Âkif’in işlediği “insan” ise çok daha farklı, toplumla etkileşim hâlinde bir unsurdur.
Bu yarışmada, insanı toplumcu veya tekil varlığı ile işleyen tüm şiirlere eşit yaklaştık. Bizim için önemli olan insanın ne derece derinlikli ve detaylı anlatıldığıydı. Bu açıdan yukarıdaki şiirleri dikkatli okursanız insana dair çok şey bulabileceğinizi düşünüyoruz.
İlk yorum yapan siz olun