İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baş ağrısına iyi gelen çaylar

Bu yazımızda baş ağrısına iyi gelen çaylar ve ilaç dışındaki şeylerden bahsedeceğiz. Bu konudaki yararlı çaylar ve uygulamaları anlatacağız. Ama unutmayın ki şiddetli ve uzun süre geçmeyen ağrılar için mutlaka doktora görünmelisiniz. Gelin öyleyse baş ağrısına iyi gelen uygulamalara bakalım.

The 6 Best Teas For Treating Migraines” adlı makalede söğüt kabuğu, zencefil ve nane çayının yanında özellikle papatya çayının migren ağrılarını hafiflettiği belirtilmektedir:

Papatya, rahatlama söz konusu olduğunda bir güç merkezidir. Bu çayın yatmadan içilmesi çok popülerdir. Çünkü yatmadan önce içildiğinde migren ataklarıyla birlikte gelen kaygı ve stresi hafifletmeye yardımcı olur. Nitekim papatya, en iyi bilinen yatıştırıcı çaylardan biridir ve migren ağrısını hafifletir.

Baş ağrısına iyi gelen çay

Bazı bitki çayları baş ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır. Özellikle sakinleştirici etkisiyle papatya çayı bu konuda etkilidir. Ayrıca karabaş otu, ada çayı, defne çaylarının bazı baş ağrısı türlerine iyi geldiği söylenmektedir. (Kaynak: Füsun Ertuğ)

Bir baş ağrısının nedeni, bu ağrının ortadan kalkması için önemlidir. Stres kaynaklı bir ağrınız varsa rezene veya papatya çayı en iyi tercihtir. Çünkü rezene ve papatya stresinizle baş etmede size yardımcı olacaktır. Ayrıca baş ağrınız stres ya da kızgınlıktansa aşağıda anlattığımız çene egzersizleri de size iyi gelecektir.

Bazen baş ağrısının nedeni sinüzittir. Bu durumda açıcı etki gösteren çaylar tercih sebebidir. Bu durumda özellikle zahter çayını deneyin. Ayrıca bu çayın buharını da solumak çoğu kez işe yarar.

Baş ağrısına iyi gelen çaylar nasıl demlenmeli?

Yukarıdaki anlatımlarımızda yer alan çayları bir demlik ya da french press içerisinde demleyebilirsiniz. Özellikle papatya ve rezene çayını french presste demlerseniz daha sağlıklı olur. Burada önce kaynamış suyu kaba koyun ve sonrasında çayı suyun üzerine ekleyin. Bir süre bekledikten sonra french press’in kolunu aşağıya doğru itin.

Zahter çayını da yukarıdaki yöntem ile demleyebilirsiniz. Ancak zahter çaydan ziyade sıcak suyun üzerine atılıp buhar banyosu şeklinde kullanıldığında daha yararlıdır. Burada çay suyun üzerine atıldıktan hemen sonra çıkan buhar en etkilisidir. Nitekim gittikçe bu buhar etkisini kaybeder.

Baş ağrısına iyi gelen çaylar dışındaki uygulamalar

Çene gevşetme egzersizleri: Serin ve sakin bir yerde gevşeme hareketleri yapmak baş ağrınıza iyi gelecektir. Birçok insan aslında gün içinde anlamdan strese girer, dişlerini sıkar, yüzünü buruşturur veya sıcaktan bunaldığı için gerilir. Bu da baş ağrısına sebep olur. Bu durumda çene gevşetme egzersizleri size iyi gelecektir.

Banyo yapmak: Sinüzit veya burun içindeki yapısal sorunlardan baş ağrısı çeken kişiler için banyo yapmak iyi bir çözümdür. Çünkü banyo esnasındaki su buharı sinüslerin ve burun deliklerinin rahatlamasını sağlar. Ancak eğer sinüzit hastasıysanız banyo yaptıktan sonra dışarı çıkmamalısınız.

Nazal temizleme: Özellikle polen mevsimlerinde alerjisi olan insanların sık sık burun yolunu temizlemesi gerekir. Bunun için tuzlu su idealdir. Eğer nazal temizliğinize dikkat ederseniz alerji yapan polenlerin rahatsız ediciliğinden korunmanız mümkün. Ayrıca reflü kaynaklı boğaz tahrişiniz yoksa tuzlu su ile gargara yapmanız da baş ağrısı konusunda rahatlamanızı sağlayabilir. (Bakınız: Ev yapımı burun spreyi)

Buhar banyosu: Su buharı birçok türdeki baş ağrısına iyi gelir. Özellikle sinüsleriniz tıkalıysa zahter veya papatya buharı, dengeli ve aşırıya kaçmadan kullanıldığında rahatlama sağlar. Burada aşırı sıcak buharın solunum yollarınıza zarar verebileceğini unutmamalısınız.

Baş ağrınıza iyi gelen şeyleri belirlemek

Her insanın bünyesi farklıdır. Bazı insanların bedenleri farklı ürünlere karşı reaksiyon verir. Bu tarz reaksiyonlar sonucu özellikle soğanın baş ağrısı yaptığına dair eski Avrupa kroniklerinde bilgiler vardır. Ama bunun tam tersi şekilde Türkiye’nin güney sahillerinde tuzla soğan dövülerek başı ağrıyan kişinin ayağının altına sarılmaktadır.

Alerjinin tetiklediği baş ağrılarında ise domates gibi bazı besinler size iyi gelmeyebilir. Bu besinler konusunda alerji testi yapmanız önemlidir. Kısacası baş ağrınızın kökeni size iyi ya da kötü gelecek besinler hususunda karar vermenizi kolaylaştırır.

Örneğin reflü sebebiyle vücut stresi artan bir kişiye sindirimi kolay yoğurt, kavun gibi besinler iyi gelebilir.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir