GENEL

Altun Yaruk hangi döneme aittir?

Paylaş

Altun Yaruk, Sekiz Yükmek ile birlikte Eski Türkçe Dönemi’ne ait bir eserdir. Eser Eski Türkçenin Eski Uygur Türkçesi olarak bilinen ikinci döneminde kaleme alınmıştır. Eserin yazarı, daha doğrusu çevirmeni Şeli Tutuŋ adlı bir müelliftir. Çünkü eserin aslı Çincedir. Buna rağmen yazar, esere birçok Türk hayat tarzını yansıtan eklenti yapmıştır.

Önemli noktalar (özet)

  • Eser, Eski Uygur Türkçesine ait Budist gelenek ile yazılmıştır.
  • Dinî bir kitaptır ve eseri Çinceden Şeli Tutuŋ çevirmiştir.
  • Konusu Budizm’in esaslarını anlatan menkıbelerdir.
  • Eserin adının anlamı “altın ışık”tır.

Çin’in Gansu bölgesindeki çalışmalar esnasında Altun Yaruk’u gün yüzüne çıkaran kişi Malov’dur. Malov, Uygur alfabesi ile yazılan bu eserle birlikte Gansu’daki Budist mağarasından çok sayıda başka el yazması da bulmuştur. Eldeki 1687 yılından kalma nüsha Rusya’daki Petersburg Müzesindedir.

Eserin çeviricisi Budist geleneğinde önemli bir konuma sahiptir. Bunu “şeli” kelimesinden anlıyoruz. Çünkü bu kelime Budist geleneğinde “üstat” anlamına gelir.

Altun Yaruk hangi yazı dili ile yazılmıştır?

Altun Yaruk, Eski Uygur Türkçesi yazı dili ile kaleme alınmıştır. Ayrıca Budist geleneğe aittir. Eserin tam adı Altın Önlüg Yaruk Yaltrıklıg Kopda Kötrülmiş Nom İligi şeklindedir.

Altun Yaruk ne demektir?

Altın Yaruk, Eski Türkçede “altın ışık” anlamına gelir. Altun kelimesi Türkçedeki “altın” kelimesinin eski hâlidir. Yaruk kelimesi ise parlamak anlamında kullanılan eski bir Türkçe kök olan yal- kökünden türemiştir.

Altun Yaruk konusu

Eser, Budist inançlarını dile getiren bir tercümedir. Nitekim Buda’nın konuşmaları eserde büyük bir hacim kaplar. Soru-cevap mantığı ile hazırlanmıştır. Eserde 10 kitap olarak düzenlenen 31 bölüm vardır.

Eserin ilk bölümü Kuo-tau’nun hikâyesini içerir. Eserin dilince çok sayıda Çince ve Sanskritçeden alınmış yabancı kelime vardır. Semra Canan eser ile ilgili şunları söylemektedir:

Altun Yaruk Sudur, Burkan dinine mensup sayılan vaazlardan oluşmaktadır. Klasik bir tarz olarak Buda’ya bir soru sorulması ve Buda’nın soruya hikâye şeklinde yanıt vermesi şeklinde işlenmiştir (Ercilasun 2014: 242-243). Çinceden Uygurcaya çevrilmiş olan eser oldukça hacimlidir. 10 kitap ve 31 bölümden oluşmaktadır. Çeviricisi Şiŋko Şeli Tutuŋ olarak anılır, fakat çeviricisinin kim olduğu hakkında farklı görüşler de mevcuttur (Kaya 1994: 13). St. Petersburg nüshası ve Berlin Akademisinde kayıtlı pek çok parça bulunmakla birlikte bu parçalar U ve Mainz olarak kayıtlıdır. Çalışmalarda daha sağlam ve tam olması sebebiyle çoğunlukla Petersburg yazması ele alınmaktadır (Kaya 1994: 17-20-27). Eser gerek ülkemizde gerekse yabancı ülkelerde çoğu kez araştırma ve inceleme konusu olmuştur.

Semra Canan
Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Yorumlar

Son gönderiler

APA 7 Atıf Sisteminin Özellikleri

APA 7 Atıf Sistemi, Amerikan Psikoloji Derneği (American Psychological Association) tarafından geliştirilen bir kaynak gösterim… Daha Fazla

Kasım 21, 2024

Brezilya’dan Japonya’ya İnsan Manzaraları

Brezilya’dan Japonya’ya İnsan Manzaraları, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların hayatlarını, kültürlerini ve hikâyelerini bir araya getiren… Daha Fazla

Kasım 21, 2024

10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları

10. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması, dünyanın dört bir tarafından ve farklı geçmişlerden gelen… Daha Fazla

Eylül 23, 2024

Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları size neler çağrıştırır?

Tarih, edebiyat ve kurmaca kavramları birbirleriyle derin bir ilişki içinde olan, ancak her biri farklı… Daha Fazla

Eylül 9, 2024

Türkiye’de nerenin denizi sıcak?

Tatilde deniz suyunun sıcak olmasını tercih edenler için Türkiye, birbirinden güzel plajları ve sıcak deniziyle… Daha Fazla

Haziran 11, 2024

Emir Timur Türk müdür?

Emir Timur, Türk kökenli büyük bir savaşçı ve devlet adamıdır. Bununla birlikte, etnik geçmişinde Moğol… Daha Fazla

Haziran 8, 2024