GENEL

Edirne: Tarihi yerler, ulaşım ve gastronomi

Paylaş

Edirne şehrine yolum düşüyor bu kez. Edirne tarihi yerler açısından ülkemizin en zengin kültürel merkezlerinden. Ayrıca Selimiye Camii, Bayezid Külliyesi, Av Köşkü, Meriç Köprüsü, Karaağaç Tren İstasyonu bu tarihi mekânların en bilinenleri. Bu yazıda bu mekânların özelliklerini ve 2021 yılına ait giriş ücreti tarifesini sizler için derledim.

Türkiye’nin en batısında, modern bir şehir burası. Nitekim tarih kokusunu almamak imkansız bu şehirde. Osmanlı’nın bir zamanlar başkenti olan Edirne’de her yeri ayrı tarih… Burası Edirne Şehrengizi‘nde Nefi tarafından cennet bahçelerine benzetilen şehir.

Edirne’ye nasıl gidilir?

Edirne için tarihi yerler ve doğal güzellikleri gezdiren turlar mevcut. Ancak trenle yolculuk yapmanızı öneririm. Çünkü Edirne’nin merkezine ulaştığınızda birçok yeri gezme fırsatınız var. Bana gelince… Yolculukta kafamı cama dayamış, trenin gidişini izliyorum. Bu şehirde neler yapacağımı hayal ediyorum bir bir…

Şehre vardığımda Mimar Sinan’ın şaheseri Selimiye Camisi ile karşılaşıyorum. Meşhur tava ciğerinin kokusu geliyor burnuma. Bu kokuyu duyup acıkmamak mümkün mü? Bir de bunun yanında Kavala kurabiyesi, badem ezmesi, süpürgeciler…

Edirne’deki tarihi yerler

Edirne tarihi yerler ve doğal güzellikleri ile sizi bekliyor. Selimiye Camii, Bayezid Külliyesi, Av Köşkü, Meriç Köprüsü, Karaağaç Tren İstasyonu Edirne’deki tarihi yerlerin başında geliyor. Şimdi gelin Edirne’yi tanıyalım.

Selimiye Camii

Selimiye Camii için tüm camilerde olduğu gibi giriş ücreti yok. Ancak caminin hemen yanındaki Edirne Müzesinin giriş ücreti 12,5 lira.

Kuşkusuz şehrin en görkemli eseri Selimiye Camii. Burayı İkinci Selim, Mimar Sinan’a yaptırmış. Mimar Sinan “ustalık eseri” olan bu camiyi yaptırırken doksan yaşındaymış.

Bence de bu camiyi anlatacak tek cümle “ustalık eseri” olabilir. Camiye konum olarak ulaşmak da oldukça kolay. Cami, şehrin tam merkezinde heybetiyle kendini ön plana çıkarıyor. Bu caminin en önemli özelliği bunlar değil. Ayrıca Selimiye’yi, şehrin her yerinden görmek mümkün. Cami UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başarmış.

Diğer camiler

Edirne’de Selimiye Camii’nin yanı sıra birçok tarihi cami var. Nitekim Eski Camii, Üç Şerefiyeli Camii, İkinci Bayezid Camii ve Darülhadis Camii de Osmanlıdan günümüze ulaşmayı başarmış, bugüne kadar dimdik ayakta duran camilerimizdir.

Bayezid Külliyesi

Selimiye’den sonra en çok ziyaret edilen ikinci yerdeyim. Buranın içerisinde bir sağlık müzesi de var. Burası Edirne Üniversitesine bağlı. Kesinlikle sağlığa ilgisi olan, sağlık bölümü öğrencilerinin gelmesi gereken, bilgi dolu olan bir yer… Evliya Çelebi, seyahatnamesine bu yerle ilgili şu notu yazar:

Orada bir darüşşifa vardır ki dil ile tarif edilemez, kalemler ile yazılamaz.

Evliya Çelebi

Bu darüşşifada müzik, su sesi ve değişik kokularla tedavilerde kullanılır. Yani anlayacağınız tedavilerde medikal hiçbir malzeme yok.

Meriç (Mecidiye) Köprüsü

Meriç Köprüsü, 1847’de yapımı tamamlanmış tarihi bir köprü. Köprü 263 m uzunluğunda. Adından da anlaşılacağı üzere Meriç Nehri üzerinde.

Köprünün yapıldığı dönem padişahlık makamında oturan kişi Sultan Abdülmecid. Bu sebeple köprüye Mecidiye Köprüsü de denmekte.

Edirne Av Köşkü

Edirne’nin tarihi alanlarından olan Sarayiçi’nde bulunan bu Av Köşkü, avcılığı ile ünlü IV. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bina bugün çok amaçlı olarak kullanımdadır.

17. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan binanın çevresi ormanlık alan. Ayrıca burada bir de güreş alanı var. Burada semaver ile çay keyfi yapmanız tavsiyemizdir.

Edirne’nin kapalı çarşıları

Soluğu Edirne Çarşısı’nda alıyorum. Edirne Çarşısı deyince akla ciğer geliyor. Peki, Edirne ciğerini özel kılan nedir? Tabii ki ince ince dilimlenmesi…

Ciğerin yanında süzme yoğurt, acı biber ve en acısından kurutulmuş biber… Enfes buluşma. Nitekim Edirne Çarşısı 225 metre boyunda, 73 kemerli, 4 kapılı, 124 dükkanın içerisinde barındığı bir kapalı çarşıdır. Her yer renk renk dükkan, renkli kişilikleri olan esnaflarla doludur.

Tarihi Kırkpınar Güreşleri

Edirne geleneksel Türk güreşinin merkezi konumunda. Ayrıca 2021 yılında güreşlerin 660.sı düzenlenmiş. Kavga olmadan, kardeşçe güçlerin karşı karşıya geldiği bir er meydanı. Burada pehlivan nidalarını duymaya alışın. Gelmişken göğsünüzü gere gere gurur duyun güreşçilerimizle.

Karaağaç Tren İstasyonu

Edirne’nin en romantik, en eğlenceli yerindeyim işte. Burada bisiklet kiralayıp gününüze bir neşe katabilirsiniz. Ya da kahvenizi elinize alıp şehri izlemeniz mümkün. Buraya kadar gelmişken meşhur kara trenimizle de fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Süpürgeciler

Süpürgeler ve meşhur aynalı süpürgeler… Hemen anacığım için bir tane aynalı aldım ve çantama attım.

Güneş artık battı. Ay usulca Selimiye’nin minaresine konuyor. Süpürgeciler kendi süpürgeleriyle Güneş artık battı. Ay usulca Selimiye’nin minaresine konuyor. Ayrıca süpürgeciler kendi süpürgeleriyle dükkanlarının önünü süpürüyorlar. Kepenkler kapanıyor yavaş yavaş. Ciğerlerin tavaları söndü büyük bir yorgunlukla. Sonra ışıkları yanıyor lüks AVM’lerin, otellerin.

Elveda sultanların şehri!

Yazan: Büşra ERALTUĞ

Simit Çay

Simit Çay, edebiyattan teknoloji dünyasına kadar geniş bir alanda bilgiler bulabileceğiniz kültür platformudur. Siz de bizi takip ederek kültürel ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olun. Bizi takip etmek için buradan YouTube kanalımıza abone olmak ister misiniz?

Yorumlar

Son gönderiler

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024 | Efes Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti giriş ücreti 2022 yılında 120 Türk lirasıdır. Antik… Daha Fazla

Nisan 11, 2024

Buhara’da Yemek Yenecek En Güzel 5 Yer

Birkaç ay boyunca Buhara'da yaşamış biri olarak sizin için Buhara'da yemek yenecek en güzel 5… Daha Fazla

Şubat 24, 2024

9. Simit Çay Edebiyat Etkinlikleri Şiir Yarışması Sonuçları ve Yeni Yarışma Duyurusu (2024)

Geleneksel olarak düzenlediğimiz şiir yarışmamızı titiz bir inceleme ile nihayete erdirmiş bulunuyoruz. "9. Simit Çay… Daha Fazla

Şubat 4, 2024

Akyaka Kamp Alanları ve Fiyatları 2024

Ücretli ve ücretsiz kamp hizmetleri ile Akyaka kamp alanları gezginler için birçok imkân barındırıyor. Kamp… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Mağaralı Koy (Finike) – Nasıl gidilir, giriş ücreti, park yeri 2024

Mağaralı Koy, Finike'den Demre'ye ulaşan kara yolu üzerinde bulunan çok sayıda koydan belki de en… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023

Gelmiş Geçmiş En Güçlü İmparatorluk Nedir?

Dünya tarihindeki en güçlü imparatorluk nedir sorusu, tarihle ilgilenen herkesin merakını uyandırır. Bu soruya objektif… Daha Fazla

Ağustos 24, 2023